13 juni 2007

Flytta utomlands?

Att hota med att flytta från Sverige dyker då och då upp som argument mot förbättringar för djuren. Detta har gjorts t.ex. när det gäller förslaget om skärpta regler för minknäringen:

"Att avveckla pälsdjursnäringen i Sverige, med över 1000 heltidsjobb, kommer att kosta i storleksordningen 1 miljard kronor. Slutresultatet blir att pälsdjursuppfödningen flyttar utomlands till länder med svagare djurskydd än i Sverige."
Sagt av Lars-Göran Pettersson, Förbundsordförande LRF enligt Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund

Detta har också gjorts när det diskuterats nya regler för djurförsök:

"Krister Martin tror att konsekvensen kan bli att Astra Zeneca slutar att investera i Sverige helt och hållet och i stället satsar på USA."
Krister Martin, Astra Zenecas veterinärchef, till Dagens Nyheter

Nu är det Scans tur att fundera på att flytta utomlands. Det handlar dock denna gång inte om de djur som plågas och dödas, utan om arbetsvillkoren för styckarna. Anligt Arbetsmiljöverket sliter arbetet hårt - det är monotont, tungt och utförs i kyla. Verket kräver ökad rotation för att minska belastningsproblem, tätare raster och sex timmars arbetsdag. Och gissa vad Scan funderar på om detta blir verklighet?

"Om Arbetsmiljöverkets beslut inte ändras så tror jag att den svenska styckningen pö om pö flyttar någon annanstans."
Hampe Mobärg, Scans informationsdirektör, till ATL

Vi behöver alltså en pälsindustri i Sverige för att; a) vi tycker att arbetstillfällen är viktigare än djurskydd, och för att b) det är bättre att plåga och döda djur på ett svenskt sätt, vi är ju snällare här.

Och vi kan inte ha hårdare regler för djurförsök för att: a) vi tycker att arbetstillfällen är viktigare än djurskydd och för att b) det är bättre att plåga och döda djur på ett svenskt sätt, vi är ju snällare här.

Och om arbetsmiljön för de som dödar de djur som ska bli mat (vilket majoriteten slipper se, tack för det!) skärps och blir dyrare - då får det helt enkelt bli utländska arbetstillfällen av det också.

Vårt lands fina omtanke om djur och människor har uppenbarligen sina begränsningar - när det inte längre passar är det bättre att placera sin verksamhet på ett ställe där omtanken är mer flexibel och passar bättre i relation till.... arbetstillfällen.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.