5 juni 2007

Forskare vill odla kött!

För några dagar sedan kunde man läsa i Metro om forskare i Nederländerna som vill börja odla kött i laboratorium. Detta skulle leda till att man inte skulle behöva föda upp djur för att sedan slakta dem, för köttet kommer, vad jag förstår, inte från djur utan från en sorts köttodling.

Initiativet till detta tas för att köttindustrin idag är ett stort miljöproblem och kött odlat i laboratorium skulle kunna få bort detta.

Äntligen kan folk erkänna att köttindustrin är ett stort miljöproblem. Det känns skönt att ett sådanthär initiativ tas, men vore det inte enklare att istället få människor att börja äta mer vegetariskt? Det finns så många fördomar om vegetarisk mat som måste bort! Många tror att en vegetariskmåltid består av lite sallad och en morot som inte kan ge någon mätnadskänsla alls. Faktum är att idag finns det ett stort utbud av vegetarisk mat som är både spännande och mättande.

Om dessa planer på odlat kött ändå går igenom skulle jag såklart hellre se att folk åt det istället för vanligt kött. Det kan tyckas att konstgjort kött är lite osmakligt och fel men det är ju i alla fall inga djur som behöver utnytjas och plågas, och det kan väl ses som ett litet framsteg.

3 kommentarer:

 1. Oetiskt, nej! Osmakligt, ja!

  Om detta blir verklighet kan det bli spiken i kistan för djurfabrikerna. "odlat" kött har potential att bli mycket billigare än farmat kött och kommer i så fall att vinna på rent ekonomiska grunder.

  SvaraRadera
 2. Instämmer. En bra sida med mer läsning om detta finns på http://www.new-harvest.org

  SvaraRadera
 3. En revolutionerande idè. Jag anser att det är omöjligt att genom argumentation och övertygelse omvända i-världens befolkning till en vegetarisk kosthållning. Traditionens makt är alldelse för stor. Här finns det ett utmärkt alternativ där alla parters intressen kan tillgodoses. Jag hoppas att djurens rätt kommer att fortsätta att lyfta fram utvecklingen med "in vitro kött", och jag ser gärna att Sverige kan bli en pionjär på området.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.