8 juni 2007

Gitte Seeberg blir ambassadör för djurvälfärd

Den danska EU-parlamentarikern Gitte Seeberg har enligt ett pressmeddelande från WSPA (World Society for the Protection of Animals) blivit ambassadör för deras namninsamling Animals Matter To Me, ett initiativ vars mål är en FN-deklaration om globalt djurskydd. Som officiell underskrivare nummer 500 000 lovar hon att placera djurvälfärd högt på den europeiska dagordningen.

I pressmeddelandet säger Gitte Seeberg "Vi har plikt att behandla djur ordentligt. För att få bättre djurvälfärd krävs det samarbete, upplysning och ett starkt internationellt engagemang. Detta är det enda sättet som vi kan skapa bäst möjliga villkor för djuren på. Viljan finns och uppbackningen är stor. Nu gäller det att se till att vi sätter handling bakom orden".

Vore intressant att veta mer om vad hon lägger i ordet "ordentligt". Djurens Rätt är en av medlemsorganisationerna i WSPA och står därmed bakom namninsamlingen, men det är viktigt att deklarationer som dessa även innehåller ett djurrättsligt perspektiv på vår relation till de andra djuren, att det bara blir ett konstaterande att djur ska behandlas "ordentligt".

I sin blogg skriver Gitte Seeberg om den kanadensiska säljakten.

Den brittiska organistionen Uncaged driver en insamling för en deklaration om rättigheter för djur. Denna deklaration slår fast att mänskligheten måste respektera alla djurs grundläggande rättigheter till "liv, frihet och naturligt välbefinnande". Enligt Uncaged är det människans möjlighet att skilja mellan rätt och fel som ger oss skyldigheten att agera på ett etiskt sätt mot andra upplevande individer.

2 kommentarer:

  1. Har Djurens Rätt gjort någonting för att påverka WSPA:s deklaration i en djurrättslig riktning? Vad har vi fått för reaktioner isf?

    SvaraRadera
  2. Nej, inte formellt i alla fall. Vi är medlemmar i WSPA men arbetar inte aktivt inom organisationen på samma sätt som i t.ex. Eurogroup for Animals.

    Däremot är det möjligt att det förekommit informella diskussioner, ska luska lite i det.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.