9 juli 2009

Djurens Rätt granskar hästvärlden

Hästar är inte människor. Trots detta verkar många tro att hästar fungerar på samma sätt som människor. Att hästar äter frukost, lunch och middag, sover hela natten, vill vara inne när det är kallt och ha en egen box att vara i. Inget kan dock vara mer fel. Hästar är kanske ett av de mest missförstådda djuren – vi vill dem så väl, men behandlar dem så fel.

Djurens Rätt har idag släppt rapporten Älskade hästar – en granskning av hästvärlden och hittat en värld full av motsägelser. Hästar betraktas som älskade familjemedlemmar men behandlas samtidigt som verktyg för att nå framgångar på tävlingsbanan. Det är en i många delar sluten värld som döljer brutala träningsmetoder, en föråldrad djursyn och hästar med beteendestörningar. Rapporten visar på hästarnas verkliga behov och kan konstatera att det inte räcker med att vara älskad för att ha ett bra liv.

Älskade hästar – en granskning av hästvärlden, skriven av Sara Asteborg, Eva Carlsson och Lena Lindström, finns att ladda ner gratis från djurensratt.se/hast och går att köpa för en tjuga i le Shop. Klistermärket ovan kan du beställa här.

2 kommentarer:

  1. Marie-Hélène Boccara, styrelseledamot DR10 juli 2009 kl. 07:42

    Jag läste rapporten denna morgon och blev mycket illa berörd över hur vi behandlar våra hästar, vilka jämfört med många andra djur trots allt har en hög samhällelig status.

    Som tidigare hästtjej vet jag hur det såg ut för 30 år sedan, så det var med sorg jag av rapporten förstod att ingenting har förbättrats sedan dess. Tvärtom.

    "Älskade hästar - en granskning av hästvärlden" bör vara obligatorisk läsning för alla som på något sätt håller på med hästar - från föräldrar till barn på ridskolan, till han som spelar på hästar men aldrig sett en häst i verkligheten.

    Branschen har mycket självrannsakan att göra och många förbättringar att snabbt genomföra.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skriven rapport. Inte enbart negativt fokus med djupdykningar på alla brister och skräckexempel. Istället ett förhållandevis positivt upplägg med inspirerande bilder (en extra eloge till fotografen!).

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.