25 juli 2009

Karlsson på taket, Heather Mills, Djurrättsalliansen och pizza

Semesterreflektion 21. Stora nyheter på kändis/vego-fronten: Heather Mills har köpt Redwood Wholefood Company.

Redwoods vegoprodukter går att hitta på Goodstore, Astrid och aporna och i välsorterade affärer och hälsokostbutiker.

Jag kan för lite om affärer för att veta exakt varför Heather Mills skulle vilja köpa Redwood, men hoppas detta gör att Redwoods produkter att nå ut till fler världen över.

Semesterreflektion 22. I USA och Storbritannien kryllar det av djurrättsorganisationer. I Sverige finns inte samma mångfald, vilket jag tycker är tråkigt. (Naturligtvis går det inte helt att jämföra, Sverige är aningen mindre i storlek. Men ändå. Mångfald är viktigt, det är bara sekter som inte har en mångfald.)

Så jag gillar verkligen att Djurrättsalliansen finns och att de är aktiva och duktiga. Men jag tyckte denna nyhet som jag läste för ett tag sedan var underlig.

Djurrättsalliansen vill att ett djurförsöksföretag ska avbryta samarbetet med ett annat djurförsöksföretag? Och om det ena djurförsöksföretaget avslutar samarbetet med det andra kommer man att sluta protestera mot det först nämnda djurförsöksföretaget?

Underligt. Och det framstår onekligen som man tycker att problemet med det ena djurförsöksföretaget är att de råkar samarbeta med ett annat.

Hoppas det var tidningen som klantade till rapporteringen.

Semesterreflektion 23. Trevlig läsning i SSU:s tidning Tvärdrag: "SSU är en organisation som ska upp mot djurförtryck och storköttkonsumtionen".

Blir intressant att se vad reaktionerna blir på det inlägget.

Semesterreflektion 24. På samma sätt som det i Amerika och England finns en mångfald av organisationer, finns det också en mångfald av litteratur om djurrätt och vego. Inte så i Sverige. Därför är nyheten att Vegankrubbs-Björn tänker skriva en bok spännande.

Det ser vi fram emot.

Semesterreflektion 25. En av mina största irritationsmoment på vegomatsområdet är det här med pizza. Att Vegetariana, som den oftast heter, vanligtvis är så långt fantasin sträcker sig. Oerhört irriterande, samtidigt som det finns tvåhundrafemtiotolv varianter med skinka och andra döda djur.

För det första, en vegetarisk pizza måste inte heta Vegetariana. Det finns inga pizzor som heter Skinka, Kötta eller Räka vad jag vet.

För det andra, pizzor utan djur går att göra roligare än den vanliga Vegetariana-varianten. Det finns lysande undantag, så som Old Corner i Göteborg och på Algarve i Malmö. Och pizzerior som tänkt lite längre - så som pizzeria NiVå på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm där man kan få quornfärs på alla pizzor.

Finns såklart fler undantag, men överlag är det ohyggligt fantasilöst. Och jodå, jag är medveten om att quorn inte är veganskt - men det är ändå ett tecken på att någon pizzabagare tänkt lite längre.

Semesterreflektion 26. Visste ni att man blev snygg av motion och komjölk? Gick att läsa på ett mjölkpaket jag nyligen lade ögonen på.

Jösses.

Semesterreflektion 27. Det här med semester är inte så dumt. Men inläggen blir mindre tätt än vad jag från början tänkt mig. Ber om ursäkt för det.

Semesterreflektion 28. Jag har alltid haft särskilda känslor för kor och elefanter. Det är djur som känns lugna och sympatiska, med en sorts inre kunskap om livet.

Och det har alltid varit lite extra med just elefanter, och jag kan verkligen inte förstå hur man kan släpa runt på dessa imponerande djur på svenska sommarvägar. Allt djurutnyttjande är svårt att förstå, men delar av det är svårare att förstå än annat.

Och det är kanske på grund av detta jag blev så j-a förbannad över den film som PETA precis släppt, som visar hur anställda på cirkusen Ringling Bros misshandlar elefanter - se filmen hos Aftonbladet och läs mer på http://www.ringlingbeatsanimals.com/. Förbannelse över dem.

Men allt är som vanligt bättre i Sverige, eller hur?

Semesterreflektion 29. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – jag ska aldrig mer klaga på vegoutbudet i Stockholm. När man semestrar på mindre orter så inser jag varje gång hur lyckligt lottad man är som vegan eller vegetarian i storstäder som Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Semesterreflektion 30. Bloggen Vegofamiljen skrev för ett tag sedan om det här med barn och godis med döda djur i. Vilket blev aktuellt i min värld häromdagen.

Jag och lillgrabben (2,5 år) var häromdagen på föreställningen Karlsson på taket. Teater ute i det fria, trevligt. Vid ett tillfälle slänger dock Karlsson ut Kuckelimuck-medicin till publiken, Kuckelimuck-medicin i form av geléhallon. Röda, glittrande och fina. Och innehållandes döda grisar.

Och naturligtvis faller en droppe Kuckelimuck-medicin ner i lillgrabbens knä.

Vad göra? Försöka trolla bort uppmärksamheten från den lilla röda läskande sak som ligger i knät och som alla andra jublar över – med troligt resultat att lillgrabben börjar störtgråta över denna ohyggliga orättvisa som hans far utsätter honom för. Eller inse slaget förlorat och tyst förbanna den djurförtryckande världen i allmänhet och Karlsson på taket i synnerhet?

Det är inte lätt alla gånger.

11 kommentarer:

  1. "Men inläggen blir mindre tätt än vad jag från början tänkt mig. Ber om ursäkt för det."

    Vadå, vi får ju 10 reflektioner i taget ju, jättebra!

    Skönt med sommar :-)

    SvaraRadera
  2. Nu blir jag nyfiken, hur gjorde du med Karlson på takets geléhallon? Det var precis sådana händelser, som vi inte kunde styra över, som gjorde att vi inte sa något om gelatinet försen han var tillräckligt stor att förstå vad det handlade om.

    SvaraRadera
  3. http://www.djurrattsalliansen.se/lund/tva-dagars-protester-mot-astra-zeneca.html

    Där står alliansens version, inte helt säker på att tidningen skrivit fel.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Vi försöker igen, med den del av hjärnan som kan stava påkopplad...

    Jonne, verkligen skönt med sommar! Solen får dock gärna hitta åter till västkusten.

    Vegomamman, jag gjorde ingenting - mer än att tyst förbanna den djurförtryckande världen i allmänhet och Karlsson på taket i synnerhet. Om det var rätt och riktigt gjort vet jag dock fortfarande inte... Och hade lillgrabben varit äldre hade det absolut varit en annan sak. Svårt hur som helst, jag uppskattade verkligen ditt inlägg som jag länkade till!

    Fajsty, där ser man. Tack. Verkligen underligt. Djurförsökslabbet HLS är ökänt, men problemet med AstraZeneca är naturligtvis inte att de samarbetar med HLS - utan att AstraZeneca själva dödar och plågar tusentals djur i djurförsök varje år.

    Bilden jag tycker Djurrättsalliansen förmedlar i detta fallet är att det är de extrema avarterna som är problemet, inte djurförsök i sig.

    SvaraRadera
  6. Tanken med HLS-kampanjen är att tvinga företaget i konkurs genom ekonomiska påtryckningar, bl.a. via deras kunder och leverantörer. DRA har inriktat sig på deras kunder, däribland Astra, men internationellt har även banker och börser (utan direkt inblandning i djurförtrycket) med stor framgång utsatts för påtryckningar. I den här kampanjen är Astra främst ett mål i egenskap av HLS-kund, inte i egenskap av djurförtryckare.

    Man kan naturligtvis diskutera för- och nackdelar med mer konkreta och kortsiktiga mål av det här slaget, men att DRA enbart skulle vända sig mot extrema avarter av djurförsök är inte en rimlig tolkning av protesten.

    SvaraRadera
  7. En länk som kanske kan ge anledning till semesterreflektion.

    Arla verkar tro att bara för att man lägger en aubergine ovanpå burgaren så blir den vegetarisk...

    http://tinyurl.com/ks32rl

    SvaraRadera
  8. 1. Det pågår inte bara protester mot Astra utan mot alla HLS-kunder som finns i sverige, och de en gång i månaden. Grejen med HLS är att faller en kund till bort så faller HLS. 2. utanför astra brukar fokus även ligga på astra itself, så klart. Jag är glad att någon protesterar över huvudtaget! Läs gärna på mer på SHACs hemsida så slipper vi fler pinsamheter.

    Hur var det med buräggen föresten? Problemet var att hönsen har små burar och inte att dom faktiskt, sitter i bur...

    puss och kram

    SvaraRadera
  9. Men jag tänker att Djurrättsalliansen inte försöker "förmedla någon bild" utan faktiskt konkret försöker åstadkomma en konkurs. De tänker strategiskt och målinriktat, det tjänar djuren mycket mer på än att man ska sitta hemma på kammaren med moralen intakt och bara prata och "förmedla bilder". jag tycker det är skitbra att det finns en så internationell kampanj där alla fokuserar på ett och samma mål - att stänga europas största kontraktslabb. För det i sig skulle innebära ett hårt bakslag för hela djurförsöksindustrin. Blir rätt deppig över att Djurens Rätt inte är med, fast behövs ju några som är ute och opinionsbildar och förmedlar bilder och sånt också.

    SvaraRadera
  10. Anonym den 28 juli 2009 21:56,
    jag vet inte hur protesterna utanför Astra ser ut, kommenterande mest artikeln jag länkade till i det ursprungliga inlägget. Låter bra att fokus utanför Astra ligger på Astra.

    Margareta, även om Djurrättsalliansen vill det eller inte så förmedlar de en bild med sina aktioner. Detta går tyvärr inte att välja bort.

    Som jag ser det är det centrala i djurförsökfrågan att a) minska antalet djurförsök och b) få djurförsöken att upphöra. Om en ev. nedläggning av HLS leder till a och b så är jag med på tåget, men jag kan inte se att så uppenbarligen är fallet. Dessutom ser jag stora risker med att HLS-kampanjen gör det svårare att protestera mot djurförsök framöver.

    Men som jag skrev i inlägget, mångfald behövs och Djurens Rätt och Djurrättsalliansen är en del av denna mångfald.

    SvaraRadera
  11. Det där med de ständiga "Vegeterianapizzorna" är faktiskt väldigt irriterande. Men sedan en tid tillbaka har jag börjat ta efter karaktären Sally i den klassiska filmen "När Harry mötte Sally" och beställer det som jag själv vill ha, inte det som finns på menyn. Senast valde jag bort parmaskinka till förmån för extra mkt kantareller på en alldeles underbar mozarella- och ruccolapizza ^^ Bra restauranger är inte rädda för att modifiera sina rätter efter önskemål. Men det är klart att det är irriterande ändå, det där med fantasilösheten.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.