10 juli 2009

Sagt i veckan - vecka 28

"Oinredda burar bryter mot djurskyddslagen."
Resultatet av en dom i hovrätten som en en gång dömt fyra skånska äggproducenter som haft höns i oinredda burar.

"Med kött som en av klimatkrisens största bovar är det inte konstigt att Scan vill hjälpa konsumenterna att äta korv med gott samvete. I höst börjar slaktföretaget erbjuda klimatkompensation via sin hemsida. För 150 kronor kan den som vill radera skadan av hela sin årskonsumtion av kött. Pengarna går till plantering av träd i Moçambique, Uganda och Mexiko. Frågan är om de faktiskt minskar växthuseffekten.
På Energimyndigheten ifrågasätter man det. Inte de specifika projekt som Scan har valt, utan att överhuvudtaget tillgodoräkna sig klimateffekt från projekt som inte ingår i FN:s eller EU:s regelsystem. De är kopplade till Kyotoprotokollet och strikt kontrollerade.
På den frivilliga marknaden, där Scans kunder ska köpa sig fria från sin klimatskuld, finns det inget allmänt accepterat system för att garantera att projekten faktiskt reducerar växthusgaserna.
- Utvecklingen på den oreglerade marknaden går framåt och snart kanske det finns en etablerad standard som uppfyller lika hårda krav som i de andra systemen. Men vi är inte där än, säger Ola Hansén på Energimyndighetens enhet för klimatfrågor.
Scan kände till rekommendationerna från Energimyndigheten men valde medvetet bort FN- och EU-reglerade projekt. Det fanns inga med tillräckligt tydlig koppling till lantbruk.
- Vi kände att ur kommunikationssynpunkt, i anknytning till jordbruksverksamheten, var trädplantering ett naturligt val. Det är lätt att kommunicera nyttan både internt och externt, de flesta kan ju föreställa sig ett träd, säger Scans miljöchef Olov Osmark.
Var det viktigare att det gick att enkelt kommunicera en koppling till slakten än att få en garanterad klimateffekt?
- Nu drar du nog lite långa slutsatser. Jag vill påstå, av vad vi kan bedöma, har man väl så god klimateffekt i de projekt vi stödjer."

Ett långt citat från lantbrukstidningen ATL ang. Scans idé om att konsumenter ska kunna klimatkompensera sitt köttkonsumtion för 150 kronor per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.