2 juli 2009

Att äta, eller inte äta (kött)

Vän av ordning kan ha funderat över vart min bloggkollega Caroline tagit vägen, hon som skulle gästblogga under sommaren och som endast hunnit med två inlägg. Svaret på funderingen är att vi valt att avsluta vårt samarbete, då Caroline inte var vegetarian och ville skriva ett blogginlägg som i princip gick ut på att visst kött går bra att äta.

Innan pulsen blir för hög över denna min inskränkta inställning, och över den censur av åsikter som skiljer sig från mina, som ni precis tagit del av kommer här ett kort resonemang till varför. Och lite om köttätande medlemmar inom Djurens Rätt i allmänhet.

Djurens Rätt består som bekant av en majoritet medlemmar som äter kött. Och Djurens Rätt förespråkar samtidigt som bekant en vegansk livsstil, då vi anser detta vara det mest djurvänliga ställningstagande som man kan göra. En åsikt som ibland framhålls är att djurrättsrörelsen måste göra sig av med sin stora bas av medlemmar som äter kött, eftersom köttätare är en del av det institutionaliserade djurförtrycket. Sådana medlemmar sägs minska vår trovärdighet och riskerar göra att det budskap vi förmedlar förvanskas eller vattnas ur.

Men Djurens Rätt anser tvärtom att vi i djurrättsvärlden ska vara öppna även för dem som inte hittat fram till en fullt djurvänlig konsumtion. Djurens Rätt anser att det lika mycket är människors åsikter och vilja att förändra sig själva och världen som ska knyta dem till oss, som deras verkliga handlingar, matvanor och livsstil i övrigt. Att byta personliga vanor är ett stort steg att ta – kanske har man inte mod, vilja eller ork att ta det, även om man står på djurens sida och vill motverka djurförsök, jakt och annat djurutnyttjande.

Vi jobbar gemensamt för ett samhälle som inte förtrycker djur. Så länge man som medlem vill stödja detta arbete och verkar för djurs rättig heter, så är man självklart en del av vår organisation. Även de som inte lever ut sina åsikter (eller ännu fullt ut anammat ett djurrättsligt tänkande) kan hjälpa oss med kunnande och engagemang, och är därför värdefulla för vårt arbete.

Och har man inte hittat till vegoland ännu, så kanske man kommer att göra det i framtiden – vi är många här som kan hjälpa till med kartor och vägbeskrivning.

Det går att göra en jämförelse med hur människorättens anti-slaverirörelse fungerade. Faktum är att de flesta av dem som under 1700- och 1800-talet kämpade för att avskaffa slaveriet i själva verket höll åsikter som utan tvekan var rasistiska. Till och med en så framstående antislaveri-förespråkare som Abraham Lincoln gjorde tydligt rasistiska uttalanden. Till exempel sa Lincoln 1858 att de "svarta" "perhaps not [are my equal] in moral or intellectual endowments", men framhåller ändå i direkt anslutning till detta att de har "the right to life, liberty, and the pursuit of happiness".

Med detta sagt, vad Djurens Rätt står för anges väldigt tydligt. Vi anser att djur har rättigheter, framförallt till sina liv, men också att slippa bli utnyttjade och att bli respekterade som de individer och kännande varelser de är utifrån sina artspecifika behov. Djur är helt enkelt inte mat.

Detta budskap kommuniceras genom våra officiella kanaler - alla fysiska möten med människor (som sommarturnén är ett utmärkt exempel), vår webbplats, våra två medlemstidningar, våra pressutspel, Facebook, Twitter... Och så bloggen. Det kan i dessa kanaler aldrig råda något tvivel om att vi alltid står på djurens sida. Och ett djur har aldrig intresse av att bli mat till någon annan som kan göra valet att välja vego.

Gästinlägg är alltid välkomna, och det är inte min mening att kväva eller ifrågasätta andra åsikter än mina. Men jag och Caroline valde gemensamt att avsluta samarbetet. Bloggen är personlig, men en del av Djurens Rätts många röster. Och dessa röster ropar ut att djur inte är mat.

60 kommentarer:

  1. Barn och vegoland är för många ett laddat ämne. Av någon outgrundlig anledning tror många att vegetarisk kost är direkt farligt för små barn. Därför är det extra kul att tidningen Föräldrar & barn just nu kör en vegosatsning, de försöker lansera torsdagar som "vegodag" hos sina läsare. Vi har bidragit med recept, som också innehåller en bebisanpassad variant, och som kommer att publiceras på deras hemsida under sommaren. Vego må fortfarande vara undantaget i det här fallet, men ändå ett steg i rätt rikting.

    SvaraRadera
  2. Wow, häftigt! Den måste vi hålla koll på, ska bli spännande att läsa era recept. Jag har kvar ett gammalt nummer där de skrev om vegankost för barn, men det var ett par år sedan. Jättekul med vegosatsning!

    (Vegotorsdagar ligger ju för vörigt helt rätt i tiden. Den belgiska staden Gent har infört en vegetarisk dag i veckan, Paul McCartney och Yoko Ono uppmanar till vegetariska måndagar och Hemköp har i reklam lanserat vegonsdagar. Och vi har i dagarna förslagit tofu på fredag.)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Idag handlade det om parasiter i Christer i P3 och Patti som sommarjobbar på programmet lovade sin vän morgan, som han varit parasit på ett tag, att äta vegetarianskt i tre veckor tror jag det var, en bedrift med tanke på vilken köttälskare han är (sa Morgan).

    Det stod inget på hemsidan om det, men jag garanterar att det hände =)

    SvaraRadera
  4. Helt rätt att driva en rak linje framåt, alltså den mellan att vara djurrättsförespråkare, att förespråka vego och att inte göra undantag från det. Det kan uppfattas som inskränkt av vissa men av andra skulle det istället uppfattas som inkonsekvent - och rent ut sagt djurfientligt - om det plötsligt fördes fram en köttförespråkande ståndpunkt. På vilken grund då måste hade man undrat eftersom köttätande strider mot allt som Djurens Rätt står för.
    Att veta hur det går till i köttindustrin (vilket inlägget "En helt vanlig dag" senast upplyser om) och ändå förespråka köttätande kan i alla fall inte jag förstå om man ser sig själv som djurvän.

    Och som vanligt gör du även i övrigt ett mycket bra inlägg.

    SvaraRadera
  5. Högt i tak är oftast bättre i ett diskussionsforum. Om någon ventilerar en åsikt som går emot Djurens Rätts filosofi så lär det ju bli en massa kommentarer och protester. Rädsla för "fel åsikter" är inte bra. Bättre att släppa fram åsikter och lita på DR-läsarnas respons. Låt det brinna till emellanåt!

    SvaraRadera
  6. Det kan bränna till i kommentarsfältet med fri diskussion och debatt utan att inläggen måste förespråka sådant som står i strid med Djurens Rätts filosofi och ändamål. Börjar Djurens Rätts företrädare förespråka köttätande så kan man lika gärna förespråka både jakt- försöksdjur- och zoofili. Men då förlorar Djurens Rätt hela sin poäng. Det finns tillräckligt med folk därute som redan förespråkar just sådant som Djurens Rätt arbetar mot och Djurens Rätt behöver åtminstone inte skjuta sig själv i foten genom att hjälpa dem på traven.

    SvaraRadera
  7. Nu har vi inte kunnat ta del av det blogginlägg som blev upphov till detta, men kanske var det inte ett köttförespråkande, utan ett mer nyanserat resonerande. Allt har nyanser och moralfrågorna inom djuretik handlar om att dra gränser (ofta personliga sådana), vilket tidigare diskussioner här visat. Jag tror få vill se en elitistisk inriktning, en klubb för inbördes beundran och ryggdunkar. Då skjuter man sig själv i foten. Frågan här är nog snarare hur man ser på bloggande. Ska det vara "representanter" som skriver korrekt? Bloggande kan läggas upp på många sätt.

    SvaraRadera
  8. Jonne, jag är helt och hållet för högt i tak, men är inne på Ann im Alias linje att detta kan ske i kommentarsfältet (och i debattinlägg i våra tidningar och på vårt forum - som dyker upp på hemsidan om inte så länge).

    Jag tycker det är en annan sak om det framförs i en av de kanaler som är - och tror jag uppfattas som - Djurens Rätts officiella röster utåt. Djurens Rätt som organisation resonerar inte längre kring frågan om djur är mat, det resonemanget förde organsiationen för 15-20 år sedan.

    Däremot kan man som person resonera, självklart. Men min syn på denna blogg var att det inte passade in här.

    SvaraRadera
  9. Jag håller helt med dig om att Djurens Rätt inte ska vara en klubb för inbördes beundran och att debatten ska vara fri, vilket inget hindrar att den är just här i kommentarsfältet.
    Huruvida det tänkta blogginlägget var nyanserat eller ej vet vi inte men får lita på Peters omdöme i den frågan.
    I det sammanhanget måste vi också fråga oss om en diskussion om att ha ihjäl människor skulle accepteras någonstans i samhällets mittfåra på det sätt som diskussionen om djurens liv i det avseendet förs, och som du, Jonne, anser ska beredas plats här.
    Nu har inte djurens liv ännu samma status som människor i detta samhälle men det är dithän Djurens Rätt bör sträva. Då skulle det vara märkligt om Djurens Rätt börjar relativisera djurens liv och deras rätt till sina liv genom att bereda väg för köttförespråkare, hur nyanserat förespråkandet än skulle vara.

    SvaraRadera
  10. Ok, all respekt till era båda åsikter i frågan. Ett nytt forum är alltså på G. Toppen!

    SvaraRadera
  11. Att vilja blogga för Djurens Rätt och utge sig för att värna djurs rätt om man inte ens är vegetarian känns ju helt absurt. Det handlar väl som vanligt om att tänka längre än till charkdisken. Om man får dåligt samvete av att döda en spindel så bör man kanske inte heller äta kött, eftersom man då indirekt plågar och dödar en massa djurindivider som dessutom är betydligt mer "kännande".

    SvaraRadera
  12. Peter, du är konsekvent, men också ödmjuk inför andras val.
    Men det måste finnas gränser för vad ödmjukhet kan erbjuda.
    Att publicera ett blogginlägg, som tycker att det är OK att äta kött, här på din blogg hade varit mycket märkligt.
    Bra att ni avslutade ert samarbete,
    Caroline tycks ha ha en del att fundera på.

    SvaraRadera
  13. Tycker det kan vara värt att vara mer tydlig med att bloggen är privat/personlig och inte Djurens rätts officiella blogg. På DR hemsida står det en länk till "Djurens rätt - en blogg som inte förtrycker djur" inte till webbredaktören Peters blogg.

    Det blir även märkligt om majoriteten av Djurens rätts medlemmar äter kött och då strider mot det som föreningen står för och sedan diskuteras det inte på bloggen för det är redan färdigdiskuterat enligt blogginnehavaren. För mig blir det märkligt.

    SvaraRadera
  14. Glömde... var hittar man Caroline på nätet i övrigt? Vill läsa mer av henne.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker Peter gjorde ett bra beslut, och han har ju dessutom varit väldigt rättfram och berättat precis vad som hänt. Antar jag :)

    Djur är inte mat. Någonsin. Det behöver verkligen inte diskuteras mer. Vad som är bästa sättet att övertyga också resten av världen om att det så det fungerar, det kan man förstås ha olika åsikter kring. Men att via Djurens Rätts blogg sprida budskapet att djur i allra högsta grad går bra att äta, det tror jag alla kan enas om är en dålig metod.

    Djurens Rätts blogg behöver inte vara ännu mera tydlig med att åsikterna som lyser igenom ibland är webredaktörens egna. Detsamma gäller alla våra volontärer som är ute och pratar med människor på Djurens Rätts sommarturné. De har inte tid och möjlighet att förankra allt de säger hos chefer, styrelse eller riksstämma, utan pratar ibland direkt från sig själva.

    Men istället har de helt enkelt ett förtroende att förvalta djurens röster. I det förtroendet ligger att inte sprida budskap som går tvärtemot vad som är själva kärnan i Djurens Rätt. Att djur inte är kläder, att djur inte är mat, inte försöksobjekt mm.

    SvaraRadera
  16. Uppenbarligen har inte alla medlemmar detta förtroende eftersom det går an för vissa att äta kött. Går dessa volontärer då ut på gatorna och säger att djur inte är mat och sedan sätter sig på McD och tar en BigMac???

    SvaraRadera
  17. Anonym den 4 juli 2009 01:21,
    detta är Djurens Rätts officiella blogg, men det som skrivs är ofrånkomligen personligt. Framför allt tror jag det skulle bli tämligen ointressant annars. Jag hoppas och tror att det blir tillräckligt tydligt med texten längst upp till vänster.

    Som jag skrev i inlägget - det är inte diskussionen jag är emot, jag diskuterar t.ex. gärna här. Men jag tyckte inte det passade som ett blogginlägg.

    Anonym den 4 juli 2009 01:24,
    vet inte. Kan fråga.

    Anonym den 4 juli 2009 21:31,
    förstår inte exakt vad du menar. Som aktiv i Djurens Rätt måste man naturligtvis representera organisationen och dess åsikter.

    SvaraRadera
  18. Jag menar att Djurens rätt står för att kött är fel att äta och att det rätta sättet att leva är veganskt. En hel del medlemmar (majoriteten?) äter kött? Hur trovärdigt är det? De som då är volontärer och pratar med folk talar för att veganskt är det rätta. Sedan kan de ses äta kött? Jag förstår faktiskt inte detta. Om organisationen står för vegansk kost borde det då inte vara ett krav på medlemmarna?

    SvaraRadera
  19. "detta är Djurens Rätts officiella blogg, men det som skrivs är ofrånkomligen personligt"

    Jag har för mig att du skrev att det var DIN personliga blogg. Om det är Djurens rätts blogg så borde det inte vara enbart en medlems personliga åsikter som speglas. Förstår då inte varför det inte fick problematiseras kring köttätande eller inte?

    SvaraRadera
  20. Nej, inget hindrar aktiva från att äta kött på sin fritid. Förutom då sin övertygelse, den kunskap/insikt de har, sina samveten och det inom oss alla som ogillar att det vi gör inte är konsekvent med vad vi säger.

    Men med tanke på att det finns flera hundra aktiva djurrättare i landet, så kanske inte de där sakerna räcker alla gånger. Men det viktiga är att ingen av oss förordar köttätande i vårt arbete. Eller att vi står och äter en hamburgare samtidigt som vi propagerar djurrätt. Vi ska vara tydliga. Ett och samma budskap. Djur inte är mat.

    SvaraRadera
  21. Tack Peter för att du gav oss liknelsen med Lincoln. Rasister hjälpte till att avskaffa människoslaveriet. Blandkostare kommer att hjälpa till att avskaffa djurslaveriet.

    För mig är det självklart att det är så det kommer att fungera och att det är den snabbaste vägen.

    SvaraRadera
  22. Någon nämnde att vi i konsekvensens namn borde kräva att alla medlemmar är veganer. Ja, vill man sätta sig själv i fokus och göra en duktigklubb av det hela så är det helt rätt väg att gå. Vill man däremot nå ut till folket och uppnå långsiktig förändring så är det definitivt ingen god idé att satsa på elitism. Jag är inte med i DR för att få credit för min egen livsstil eller för att beundra någon annans, utan för att jag vill se förändringar. Ibland blir det lite väl mycket nervöst fokuserande på oss medlemmar och hur vi ska vara och bete oss. Kanske är det en identitetskris eller ett sätt för folk att få bekräftelse.

    SvaraRadera
  23. Men snälla någon det handlar väl inte om att lyfta sig själv eller elitism. Det handlar om att be någon annan om det man själv inte klarar av, och hur trovärdigt det är.

    Har ni hört talas om att barn inge gör som du säger utan som du gör?

    Jga blir lätt förvirrad om ni nu hävdar att majoriteten av medlemmarna i Djurens Rätt inte kan stå upp för sina egna ideal. Hur tusan ska man då kunna motivera andra att göra det.

    Jag får känslan av att det här handlar om att man vill värna om medlemsantalen snarare. Leo skriver:

    "Nej, inget hindrar aktiva från att äta kött på sin fritid. Förutom då sin övertygelse, den kunskap/insikt de har, sina samveten och det inom oss alla som ogillar att det vi gör inte är konsekvent med vad vi säger."

    Det betyder då att majoriteten av Djurens rätts medlemmar agerar som Leo skriver ovan?

    Det är ju efterfrågan som driver djurdödarna att slakta djuren och sälja dem. Det är efterfrågan som håller detta uppe. Ska DS då informera om detta och sedan själva stå för en del av efterfrågan? Jag blir paff över att ni tycker det är ok...

    Exemplet med rasister som hjälpte till att avskaffa slaveri var märkligt. Det var (och är) rasister som upprätthåller att vissa är mer värda än andra, och gör så än idag.

    SvaraRadera
  24. Anonym (5e juli 17:40).
    Har du koll på betydelsen av medlemsantal? Det är rimligtvis oerhört viktigt för en organisation som DR. Ur trovärdighetssynpunkt och ur ekonomisk synpunkt. Att bli en slagkraftig organisation samtidigt som man argumenterar för att satsa på s.k. "spets" (som man gärna kallar sig) är svårt att få ihop. Så stor organisation är inte DR så att man har råd att slösa med medlemmarna. Många kommer sannolikt att söka sig till andra organisationer utifall DR skulle bli alltför elitistiska. Alla medlemmar lever inte upp till DRs "manifest", men de har ändå valt att stödja organisationen ekonomiskt. Det är värt att respektera.

    SvaraRadera
  25. Lukas Karlsson5 juli 2009 kl. 19:58

    Djurens rätt har funnit sedan 1882 och grundades med ett annat fokus än vad organisationen har idag. Från motstånd mot djurförsök till en bred djurrättsorganisation. Djurens Rätt förespråkar veganism, organisationer ger ut faktablad, receptfoldrar, säljer kokböcker, jobbar för ett ökat utbud av vegomat i skolor, på restauranger, egentligen allt man tänka sig när det gäller att veganisera vårt land.Frågan är central i vårt arbete och i vår kommunikation. Är det inte bättre att via får interna kanaler kommunicera ut budskap om veganism till 36.000 personer än att låta bli?

    Att vi skulle exkludera människor som inte är veganer skulle vara väldigt märkligt. Folk som har varit medlemmar under många år skulle kastas ut? Det skulle garantera skada vår trovärdighet och vi skulle tex förlora vårt 90-konto vilket för många gåvogivare är en trygghetsgarant. Vi skulle få svårare att lyfta vår frågor via politiska kanaler, bilda opinion i enskilda sakfrågor och utbilda folk i djurrätt.
    Är det inte bättre att fortsätta att försöka påverka dem inom organisationen istället? Personer som jobbar aktivt för djuren inom andra sakområden som tex djurförsök och jakt skulle inte vara välkomna längre?

    Om vi hade praktiserat detta under årens lopp så hade Djurens Rätt sett annorlunda ut och situationen för djuren skulle vara ännu vidrigare än den är idag. Vad är vinsten då?

    SvaraRadera
  26. Djurens Rätts ledning, och alla de som arbetar aktivt med dessa frågor inom förbundet, måste helt klart bli pedagogiskt bättre på att förklara för sina medlemmar om sambandet mellan att äta djur och djurplågeriet i köttindustrin(åtminstone som ett första steg - det andra steget är att bli bättre på att förklara varför djur har rätt till sina egna liv precis som människor har).
    När man lyckats övertyga sina egna medlemmar verkar det som man behöver hitta vägar och med liknande pedagogik övertyga även resten av samhället. Gissar att en massiv marknadsföringssatsning behövs. Men en sådan är meningslös om man inte har de pedagogiska verktygen.
    Självklarheter för redan inbitna veganer är uppenbarligen inte självklarheter ens för dem som anser sig vara djurvänner.

    SvaraRadera
  27. Anonym 17.40. Jag förstår i varje fall att du också ser Peters beslut att inte låta den här bloggen förespråka köttkonsumtion som ett bra beslut. Men sen verkar det som att du vill gå ännu längre. Där tycker vi inte lika.

    Jag ser Djurens Rätt som platsen där blandkostare kan hitta stöd, inspiration och uppmuntran till att göra förändringar i sin kost och övrig konsumtion. Det är inte platsen där färdiga veganer kan anmäla sig till tjänstgöring och skicka in en medlemsansökan för godkännande. Som jag ser det är det hos oss som djurvänner ska bli intresserade av djurrätt (och ändra sin konsumtion).

    Att få vara en del av vårt arbete är också en viktig del i många människors personliga utveckling. I våra olika utåtriktade kampanjer ger vi möjlighet för många att göra något av sitt intresse och engagemang. Att få vara med och göra saker med några tämligen rutinerade veganer och djurrättare, det tror jag ökar chansen betydligt att man själv hittar till djurrätten och veganismen.

    Sen mer allmänt så är det ingen tvekan om att Djurens Rätt tänker förändra världen. Vi är tydliga med att det bara finns en sorts djurvänlig konsumtion (=veganism), men vi vill ändå att så många människor hjälper oss att sprida detta budskap. Hade vi bara för avsikt att skaffa fler medlemmar så skulle vi säga något helt annat.

    PS. Vi är 36000 medlemmar, varav många är köttätare. Och några hundra aktiva, varav inte speciellt många är köttätare. Att våra volontärer skulle äta kött medsamma de tar av sig sina Djurens Rätt-tröjor tror jag därför inte stämmer, och därmed kan jag överhuvudtaget inte se något trovärdighetsproblem.

    SvaraRadera
  28. Anonym den 5 juli 2009 00:54,
    det är Djurens Rätts blogg men med personliga åsikter (eftersom organisationer inte kan blogga).

    Intressant diskussion. Som jag ser det står Djurens Rätt för något som är så mycket större och omvälvande än vad de flesta andra organisationer står för. Att vara medlem i Amnesty ställer inga större krav på dig och det du gör i din vardag. Inte heller om du är medlem i Röda Korset, Greepeace (inget jag kan komma på), Rädda Barnen osv.

    Djurens Rätt däremot står för ett i grunden nytt samhälle, en förändring i allas våra vardagar. Och där kosten - något av det mest personliga som finns - är central. Och då känns det inte särskilt underligt att inte alla medlemmar i Djurens Rätt "kan stå upp för sina egna ideal" som Anonym skrev den 5 juli 2009 17:40.

    Jag tycker Leo (den 5 juli 2009 22:26) sa det bra - det är hos Djurens Rätt som djurvänner ska bli intresserade av djurrätt och i längden ändra sin konsumtion.

    SvaraRadera
  29. Som exempel tror jag att Amnesty har förväntningar på sina medlemmar, exempelvis att de inte ska vara för dödsstraff, och särskilt inte gå ut och propagera för det, och Rädda Barnen förväntar sig säkert också av sina medlemmar att de inte ägnar sig åt barnaga eller pedofili. Som några exempel.

    SvaraRadera
  30. Ja, självklart. Men min poäng var att detta dels är självklarheter för de flesta och dels inget som sätter spår i ens vardag (förutom för de som aktivt agar barn, är pedofiler eller kampanjar för dödsstraff då).

    Att jämföra med Djurens Rätt, som lägger sig i vad personer äter till frukost, lunch, fika, middag, kvällsmat och snask på kvällen.

    SvaraRadera
  31. Lika självklart borde det kanske vara att Djurens Rätt inte har medlemmar som äter kött och indirekt då ägnar sig åt djurplågeri?
    Även om det inte går att kontrollera så noga vad folk äter till vardags kanske Djurens Rätt borde vara tydligare med vad som accepteras. Det handlar väl ändå om trovärdighet?

    SvaraRadera
  32. Vill bara påpeka att det är flera olika anonyma som kommenterar.

    SvaraRadera
  33. Nej, jag tycker inte trovärdigheten har något med medlemmarnas konsumtion att göra. Av de anledningar som jag skrev om ovan - att det Djurens Rätt står för är så så mycket större och kräver så mycket mer (vi har ju till och med synpunkter på vilken tandkräm man borstar tänderna med!).

    Alla idéburna organisationer står för något, och människor väljer att ansluta sig till dessa ställningstagande genom ett medlemskap. Men det är också allt de gör. Ett medlemskap innebär inte att man förbinder sig till något mer än så. Och det ska det naturligtvis inte heller göra.

    SvaraRadera
  34. En organisation är sina medlemmar, eller hur? Det är inte problematiskt att medlemmarna äter kött! Men är det lite problematiskt att medlemmarna upprätthåller köttindustrin?

    Det måste väl rimligtvis vara ett problem med tanke på att de "icke medlemmar" som upprätthåller köttindustrin är ett stort problem?

    SvaraRadera
  35. Anonym den 6 juli 2009 12:44:
    Jag håller helt med dig!

    SvaraRadera
  36. Varje medlem i Djurens Rätt är en viktig medlem, inte i första hand för att få ett så högt medlemsantal som möjligt, utan för att den som väljer att vara medlem i DR har tagit ett beslut att göra något för att förändra djurens förhållanden och den allmänna synen på djur som produkter.
    Det måste alltså vara bättre att en köttätare är medlem i DR än att inte vara det.
    De flesta medlemmar i DR, som nu är vegetarianer/veganer har troligen tidigare ätit kött, men kommit till insikt om att djur inte är mat. Kanske kan de medlemmar som nu är köttätare komma till samma slutsats och chansen att de kommer fram till att djur inte är mat borde rimligen vara mångdubbelt större om de är medlemmar i DR genom den information de får genom medlemsskapet.

    SvaraRadera
  37. Självklart är allt köttätande ett problem, liksom upprätthållandet av köttindustrin. Det Peter och jag säger i sammanhanget är enbart att lösningen inte ligger i att ställa upp villkor för medlemskap. Vi har lättare att nå våra medlemmar än allmänheten med vårt budskap. Därmed är det större chans att våra medlemmar påverkas i positiv riktning och ändrar sina konsumtionsmönster, än att avvisade icke-medlemmar gör det. Jag ser det inte som något stort problem att köttätare söker sig till Djurens Rätt. Jag ser det snarare som en stor möjlighet.

    SvaraRadera
  38. Problemet med det är att med en majoritet medlemmar som är köttätare så kan också hela Djurens Rätts inriktning komma att ändras till att bli en som mer liknar Djurskyddet Sverige än en djurrättsorganisation.
    Varje medlem kan kandidera till förbundsstyrelsen och när majoriteten medlemmar är köttätare har den - åtminstone teoretiskt - också möjlighet att välja in köttätare i styrelsen som prioriterar helt andra frågor än de som Djurens Rätt idag förespråkar, exempelvis veganism.
    Det måste väl ändå ses som ett problem, även om det inte är ett just idag?
    Motsatsvis kan man säga att förbundet idag toppstyrs och driver minoritetsåsikter, dvs inte är representativt för medlemmarna. För ingenstans står det väl i förbundets stadgar (som stämman beslutat om) att man måste vara vegan för att sitta i styrelsen eller ens vara ombud som röstar på stämman som kan legitimera dagens minoritetsstyre?

    SvaraRadera
  39. Nej, det står ingenstans att man måste vara vegan.

    Och den kupp du nämner skulle kunna hända. Men då känns det inte som att man känner organistionen Djurens Rätt särskilt väl. (vi pratar om organisationen som under en stämma för några år sedan diskuterade om det var etiskt rätt att behålla stolar med klädsel i skinn - som hade givits organisationen i samband med ett arv. Stolar som inte användes, utan fanns i ett lagerutrymmet på kansliet. Jag vill minnas att beslutet blev att stolarna skulle kläs om...).

    Majoriteten av medlemmarna äter kött, det har vi konstaterat. Men de som röstar fram förbundsstyrelsen är de aktiva i lokalavdelningarna, som lägger ner själ och hjärta under årets alla dagar Och bland dessa så är den absoluta majoriten vegetarianer eller veganer. Alla i dagens styrelse äter vego. Alla anställda äter vego. Det är vego på kansliet, på stämman och på alla arrangemang vi gör. Och jag är rätt säker på att hela valberedningen käkar vego.

    Så en kött-kupp känns extremt osannolik. Jag skulle snarare se det som underhållande om någon verkligen skulle försöka, mer än att se det som ett problem.

    Då känns kritiken om att organisationen är toppstyrd mer relevant. Men organisation har styrdokument som reglerar verksamheten, och organisationen är väldigt tydlig med vad den står för. De som är medlemmar ställer upp på detta, genom sitt val att stödja organisationen med ett medlemsskap. Det står ingenstans att organisationen ska avspegla medlemskåren, och känner inte till någon organistion som är byggd på det sättet.

    SvaraRadera
  40. Jag kan inte se att det vi har är toppstyrning. Tvärtom handlar det i allra högsta grad om demokrati, eftersom vad som ingår i vår verksamhet bestäms på riksstämmorna.

    Istället det är bara naturligt att de som är mest engagerade i våra frågor samtidigt också är de som är mest engagerade i förbundet, och därmed deltar i årsmöte, stämma osv. Dessa personer har ofta kommit längre i sin personliga utveckling och sina konsumtionsmönster. Jag ser alltså inte någon direkt risk för att det inom överskådlig framtid skulle komma en stor mängd köttätande djurrättare till riksstämmorna och ta över organisationen.

    SvaraRadera
  41. Fast exempel på toppstyret är väl då det stoppade inlägget där Caroline ville skriva om att det var ok att äta en del kött (vet inte alls vad det handlade om men är otroligt nyfiken). Vi har kommit fram till att bloggen är DR men speglar bloggförfattarens åsikter. Men alla medlemmar sitter på olika åsikter och visst borde det vara mest ok att låta alla komma till tals, särskilt då det funnits en överenskommelse om gästblogging?

    Min fråga om var man kan hitta Caroline på nätet fick jag aldrig svar på ;)

    SvaraRadera
  42. Vår medlemstidning publicerade för några nummer sedan ett debttinlägg av en medlem som var zoofil - vilket kan ses som ett exemepel på att vi verkligen låter alla medlemmar komma till tals.

    Men det inlägget fanns tydligt placerat på debattsidorna i tidningen. Jag kunde inte se att ett gästinlägg i bloggen skulle ha samma funktion, eller på något sätt gynna de vi jobbar för - djuren.

    Så jag skulle säga att alla medlemmar har en möjlighet att komma till tals. Men inte under vilka former som helst.

    Snart lanseras vårt forum på djurensratt.se, det blir en bra plats för alla medlemmar som vill diskutera att göra sin röst hörd.

    Hade glömt fråga henne, ska göra!

    SvaraRadera
  43. Leo Mille: "Dessa personer har ofta kommit längre i sin personliga utveckling..."
    Hur ska man tolka din inställning till majoriteten köttätande medlemmar om det är din åsikt att veganer har kommit längst i sin personliga utveckling? Att alla andra är efterblivna?
    Känns lite konstigt att en styrelseledamot säger det offentligt om sina medlemmar även om det är ärligt.

    Jag undrar också om det är möjligt att vara "köttätande djurrättare" som du skriver i ditt inlägg.

    SvaraRadera
  44. Nu handlar denna diskussion om köttätande medlemmar i DR och hur det faktum ska betraktas,hanteras bäst o.s.v.
    Men det finns många andra etiska dilemman man kan ställas inför som medlem i DR.
    Hur ska vi "hantera" medlemmar som satsar pengar på trav, går på cirkus med djur, köper djurtestade hygienprodukter.......listan kan göras lång.
    Information, kunskapsspridning, opinonsbildning och positiva exempel är vad DR kan göra och vilka personer når DR då bäst, jo.
    medlemmarna förstås.
    Varje medlem ska uppskattas och vi får tro på en långsiktighet i DR arbete där djur får vara djur och inte mat, päls,underhållningsprodukter, försöksobjekt eller på annat sätt utnyttjas av oss människor.

    SvaraRadera
  45. Ann im Alias:
    Djurrätt är för mig att inget djur ska behöva lida eller dö för min skull. I det ingår att inte äta kött. Jag sprider det i mitt privata liv så ofta jag kan, och inom ramen för Djurens Rätt när jag får möjlighet till det. Jag föredrar att inte gömma mig bakom pseudonym när jag pratar djurrätt, utan anser istället att det skulle vara betydligt värre om jag som styrelseledamot skulle dölja mig bakom falska namn.

    Vad gäller utvecklingskedjan blandkost till veganism, så är det den utvecklingen jag tror på. Det var utvecklingen som gällde för mig. Den förändringsprocess som gjorde mig till vegan har sedan dess räddat livet på många tusen djur. Jag tror därför att den utvecklingen är bra och något att sträva efter. Det är den utvecklingen som jag vill se hos mina vänner som är blandkostare, hos alla våra medlemmar och i samhället i stort.

    ”Köttätande djurrättare”, så här i backspegeln så var jag själv en sådan fram till 1997, då jag slutade äta kött. Sedan dess har min personliga djurrättsutveckling pågått, och pågår fortfarande.

    SvaraRadera
  46. Det finns visioner och så finns det visioner och de kan se väldigt olika ut, det är det lätt att konstatera.
    En liten mardrömsvision:
    "Må de orättfärdiga utplånas ur vårt medlemsregister, vi äro de felfria och vår åsikt är den enda rätta. Vi som inte äter kött, inte äter mediciner testade på djur och på alla sätt hedrar djuren före människan må vara medlem i vårt förbund. Vi äro få, men vi är ensamma och vi är starka i vår kraft för en bättre värld för djuren.
    Vi bryr oss inte om andra människor och deras val, det är vår lag som gäller.
    Må de köttätande medlemmarnas namn frysa sönder och samman i frysdisken tillsammans med djurliken.
    Ensam är stark, några stycken är starkare, men många är en svaghet,
    låt oss mentalt förinta köttätarna ur vår gemenskap, de äro blott en börda för oss rättrogna.
    Vi äro felfria och vill och ska inte beblanda oss med människor som avviker från vår rena felfria linje"

    SvaraRadera
  47. Vegankorv: Jag håller fullständigt med dig om att det du beskriver är ett mardrömsscenario. Men menar du att vi inte bör ha samtal kring detta för att det som allt annat går att dras till ytterligheter?

    SvaraRadera
  48. Hej Anonym 22:23.
    Jag har skrivit ner ett värstingscenario, som är ett inlägg i den diskussion som pågår här. Satir/ironi eller vad det nu kan vara jag har skrivit kan uppfattas olika, men är absolut en uppmaning till diskussion.
    "Samtal" mellan människor som du skriver är alltid positivt och förhindrar oftast att personer och organisationer dras till det instängda, verklighetsfrånvarande och extrema.

    SvaraRadera
  49. Hej vegankorv! Bra skrivet! Om nu DR skulle dras i den riktningen, om än betydligt mindre omfattande än i ditt scenario, skulle jag lämna DR omgående. Det är genom samtal man når ut, det är många överens om. Alla verkar inte lika överens om att en bred diskussion även behövs internt. Men jag tror och hoppas att dem som varit med ett tag i DR har omdömet att inte hindra den diskussionen alltför mycket.

    SvaraRadera
  50. Jag anser att den här diskussionen visar att Djurens Rätt just har problem med toppstyrning. En fråga som jag ställer mig är varför en person ges möjlighet att ha sin privata blogg på Djurens Rätts hemsida men inte vi andra? Peter får till och med använda sig av Djurens Rätts varumärke. Får jag också göra det? Vem har givit Peter rätten, om den är exklusiv? klarhet behövs här.
    Jag tycker också att styrelseledamoten agerar utifrån ett ovanperspektiv. Hur fan tror ni att ni ska kunna påverka människor när ni drar in perspektiv som har med personlig utveckling att göra. Vad har det med saken att göra? Är det inte bättre att vara mera öppen i sinnet när man möter personer som man vill övertyga. Uttalandet är patetiskt och om hela styrelsen står bakom det vill jag utfärda en rejäl sektvarning.

    SvaraRadera
  51. Bloggen Djurens Rätt ska rimligen kopplas till organisationen och hemsidan Djurens Rätt, som det är gjort nu. Och någon av de anställda eller någon från styrelsen bör rimligen vara den som tar ansvar för bloggandet. Och med tanke på hur bra och träffsäker Peter är i sitt bloggande, varför inte låta just webredaktören ha det förtroendet?

    Kritiken mot Leo förstår jag inte alls. Menar du att det är illa att en styrelseledamot säger sig vilja stödja och uppmuntra vegansk "konsumtion". Jag måste fråga, är du ens medlem i Djurens Rätt eller vet du överhuvudtaget vad vår organisation står för?

    SvaraRadera
  52. Anonym 1830! Att gå från köttätande till veganism är väl en utveckling? Och om man pratar med enskilda människor, så är det väl ändå en PERSONLIG utveckling man vill uppnå hos den människan?? Vad är ditt problem egentligen? Förklara gärna tydligare, för jag faktiskt att det är fler än jag som inte förstår!!

    För övrigt verkar det finnas en vakans som vikarierande bloggare på Djurens Rätt. Du som verkar vara sugen på att blogga kan väl höra av dig till Peter och se om det du vill skriva också blir toppstyrt ned i papperskorgen. Men ett tips är att det nog lär bli det om inlägger du tänker skriva heter ”varför allt som Djurens Rätt gör är fel”.

    SvaraRadera
  53. Anonym !8:30, "Det är inte lätt att göra alla människor glada och framförallt inte samtidigt"
    Det kan ses som ett svar på ditt gnäll, för så uppfattar jag det. Mängder med människor arbetar som anställda och oavlönat för att Djurens Rätts åsikter ska föras ut i samhället och visst går det då att hitta saker att klaga på, men vilken nytta gör allmänt gnäll.
    Ut på gator och torg och gör lite nytta istället!
    För att något bemöta dig sakligt, om det är möjligt, så ska du betrakta Peters blogg, som en ledarartikel i en tidning. Tidningen står för en generell politisk syn, men ledarredaktören tillåts att uttrycka sina personliga synpunkter inom det som är tidningens officella ståndpunkter. Det händer också att ledare tar sig friheten att gå utanför tidningens uttalade syn och detta är helt OK.
    På detta sätt ska Peters blogg ses.
    Det vore naturligtsvis omöjligt att i en ledare i en högertidning hylla Mona Sahlin som världens bästa statsministerkandidat, på samma sätt var det förstås omöjligt för Peter att publicera ett blogginlägg som propagerar för köttätande.
    Enkelt, eller hur..........
    Vad det gäller personlig utveckling att övergå från köttätande till en vegansk kost, så uttrycke Ida det så bra, så jag kan bara be dig att läsa det igen. Vad denna saken skulle ha med sekterism att göra är omöjligt att förstå!

    SvaraRadera
  54. Anonym den 7 juli 2009 18:30,
    Djurens Rätt har anställda som har olika arbetsuppgifter. Det är inte mer komplicerat än så.

    I dagsläget finns det två bloggar inom organisationen, denna och sommarturnéns blogg. Vi får se om det kommer fler i framtiden. Jag hoppas själv att vi kan dra igång en tredje blogg, med en väldigt specifik inriktning, efter sommaren.

    Ida,
    Det finns absolut en vaknas. Gästinlägg mottages tacksamt, liksom om det finns intresse för en mer permanent roll.

    SvaraRadera
  55. Vegankorv, din beskrivning av Peter Nilssons blogg som en ledare i en tidning var perfekt.
    Jag har själv inte tänkt så tidigare, men nu blir det hela klart som vegankorvspad.

    SvaraRadera
  56. Anonym 7 juli 18.30: Tack för att du skapar debatt! Dock håller jag inte med dig i din kritik.

    Du varnar för sekterism i ditt inlägg, samtidigt som du vill ha elitism i Djurens Rätt, i form av perfekta veganer. Hur går det ihop?

    Är det sekterism när en förbundsstyrelseledamot uttrycker en personlig åsikt? Hur vill du att en förening ska se ut? Där alla uttalanden bestäms demokratiskt av 36 000 medlemmar?

    FS-ledamöterna är ju valda av oss medlemmar och de förväntas representera oss. Vad är det för sekteristiskt med det? Är Sveriges riksdag också sekteristisk?

    För tio år sen var jag aktiv i flera grupperingar. Jag valde Djurens Rätt. Varför? Jo, för att platta organisationer utan valda representanter, tenderar att skaffa sig informella ledare. Dessa informella ledare är svårare att ifrågasätta, eftersom de har en självutnämd position i gruppen, genom sitt maktutövande och ibland manipulerande.

    Mina erfarenheter av dessa grupperingar är att de är mycket odemokratiska och definitivt toppstyrda. Utan en uttalad struktur, är det svårt att bedriva demokrati. I Djurens Rätt upplever jag en helt annan rättvisa. Vi som är aktiva kan välja en lokal styrelse, vi kan välja ombud till stämman, vi kan välja en riksstyrelse.

    Med 36 000 medlemmar, ett 30-tal anställda och med en omfattande ekonomisk struktur, måste vi ha förtroendevalda som leder detta arbete. Är det toppstyrning? Vad är din lösning på en bra demokrati i en stor organisation?

    Hur tror du att andra föreningar av vår typ ser ut? Jag kan garantera att vi har ett mer utvecklat representantskap än många andra.

    SvaraRadera
  57. Jo, jag skulle bara vilja lägga till lite angående köttätargrejen. Efter tio år i Djurens Rätt, har jag aldrig stött på en köttätare som är aktiv. På sin höjd är vissa lakto-ovo-vegetarianer. EN fiskätare har jag träffat.

    Det skapas lätt rykten om en stor organisation. Senast för ett par dagar sedan fick jag höra att vår ordförande skulle va köttis. :-) Det stämmer så klart inte.

    Vi är alla djurrättare och vi kämpar för veganism. Om folk vill stödja den kampen så är det ju kalas - oavsett hur de lever sina liv.

    SvaraRadera
  58. håller med Jenny. jag har heller aldrig träffat en aktiv medlem som äter kött. de som har ätit kött/ägg/fisk har väldigt snart slutat med det efter de fått stöd och råd om vad de kan äta istället.

    SvaraRadera
  59. Antar att Caroline inte finns på nätet eftersom det inte kommer något svar på frågan. Tack ändå...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.