10 juli 2009

Djurens Rätt listar sommarens djurvänliga glassar

Nu är det sommar och vad är godast i värmen eller bäst tröst när det regnar - om inte en glass. Här nedan har vi listat sommarens veganska glassar. Smaska djurvänligt i sommar!

GLASS PÅ GLASSKARTOR

Diplom-Is Glasskarta 2009 - www.triumfglass.se
Solsting
Frutz mango mania
Frutz raspberry passion
Monsters vs aliens
Colaflaskan
Samtliga glassar kan innehålla spår av mjölk.

Engelholms Glasskarta 2009 - http://www.engelholmsglass.se/
Free (chokladöverdragen risglass) Hurra!
Frisky
PushUp-Cola
Blåtira

GBs Glasskarta 2009
Calippo Refresh
Calippo Cola
Piggelin
Glassarna kan innehålla spår av mjölk.

Hemglass - www.hemglass.se
Smoothie Mango
Rullo (kan innehålla spår av mjölk)
My friends Tigger and Pooh (kan innehålla spår av mjölk)
King Cool Cola
Sorbella
Trollerimix

SIA Glasskarta 2009 - www.siaglass.se
Oatly jordgubbspinne
Långa farbrorn Cola
Långa farbrorn Hallon

GLASS I LIVSMEDELSBUTIKER (sorbetsorter ej medtagna)
Tofuline - http://www.ingmanglass.se/ (håll utkik i glasskiosker för Tofuline har nämligen en skopglass i sitt sortiment: Vanilj- och hallonglass)
Vaniljpinne med chokladöverdrag
Päronpinne med chokladöverdrag
Toffeestrut
Vanilj & hallonstrut
Vaniljglass 0,75 liter och 1,3 liter
Choklad 0,75 liter
Jordgubb 0,75 liter
Blåbär 0,75 liter
Tresmak 1,3 liter
Banan & Choklad 1,3 liter
Vaniljglasspinnar med chokladöverdrag BIG SIZE 4-pack
Vaniljpinnar med chokladöverdrag 6-pack
Vaniljstrutar med jordgubbssylt 6-pack
Vaniljglass i bägare

Oatly - http://www.oatly.se/
Kola 0,5 liter
Jordgubb 0,5 liter
Vanilj 0,5 liter
Jordgubbspinne

Lovice - http://www.bofood.se/
Gammaldags vanilj 0,75 liter
Jordgubbsrippel 0,75 liter
Blåbärsrippel 0,75 liter
Lakritsrippel 0,75 liter
Nougat & Choklad 0,75 liter
Vanilj & Cjhoklad 0,75 liter
ÖVRIGT

Om du bor i eller besöker Stockholm, titta då in i butiken Goodstore på Skånegatan 92 (http://www.goodstore.se/). Där finns ännu fler glassar att välja på: Booja-Booja Hullabaloo, Booja-Booja Feisty Winjin Ginger Dessert, Tofutti Chokladglassbägare, Bon Ice Chokladöverdragen vaniljrismjölkspinne, Risglass choklad (bägare), Risglass Jordgubb (bägare) och Risglass Vanilj (bägare).

Önska glassar till nästa glass-säsong! Skriv gärna till glassföretagen och be dem börja sälja soja- eller havrebaserade glassar. Hemglass hade tidigare en chokladöverdragen tofuglass i sitt sortiment. Den vill vi ha tillbaka! GB och Diplom-Is har aldrig haft någon vegoglass, det är på tiden att de börjar med det, eller hur?! Skriv till info@hemglass.se, konsumentkontakt@gb.se och kontakt@diplom-is.se.

Gabriella Terneborg
Konsumentansvarig
Djurens Rätt

14 kommentarer:

  1. Sojabaserad glass är absolut inte lösningen!

    Sojaodlingar jorden runt har redan skövlat stora areal regnskog och dödat otroliga mängder djur, inklusive flera utrotningshotade arter. Därför undviker jag helt sojabaserade produkter, och väljer hellre ekomjölkbaserat.

    SvaraRadera
  2. ... fast den allra största delen soja används till djurfoder.

    SvaraRadera
  3. Ekomjölk? Menar du ekologisk komjölk? Då är det ju helt klart bättre att äta sojaglassar. Men väljer man mellan t.ex havre och sojaglass så kan man ju ta havreglassen om det känns bäst. Jag tror dock att den sojan vi äter direkt är ett piss i havet jämfört med det vi använder som foder åt djuren.

    SvaraRadera
  4. Kan bara hålla med Lisa. Djurens Rätts medlemstidning gjorde för ett tag sedan en jämförelse mellan den soja som alla världens sojakonsumenter äter, och den soja som går till djuruppfödning. Och den soja som konsumeras direkt av människor är - för att låna Lisas ordval - en piss i havet.

    Men visst, havreglass (Oatly t.ex.) finns ju som ett alternativ för den som vill välja bort sojaprodukter. Liksom olika sorbetglassar.

    SvaraRadera
  5. Problemet med Oatly är att den innehåller en blandning av kokos-, raps- och palmolja, och vi vet väl alla vid det här laget att palmoljeplantager inte är varken miljö- och djurvänliga. Förvisso kommer palmoljan från certifierade odlingar, men det löser, enligt mig, inte hela problemet.

    SvaraRadera
  6. Det kommer ALDRIG att finnas en lösning som undviker alla problem (såvida man inte slutar att tillverka glass o allt annat över huvud taget, kanske utrota mänskligheten helt o hållet också när man ändå håller på?), men jag tycker att det här är ett bra alternativ och det är bra att företagen försöker att bli lite mer 'djurvänliga'.

    SvaraRadera
  7. Bra att det blir lättare att hitta veganska glassar! Måste bara berätta att jag gjart ett experiment i vecckan och tillverkat vagansk mjukglass i den mjukglassmaskin vi har på mitt jobb. Det blev sagolikt gott med en glasssmet av mjölk, grädde, vaniljsås, socker o vaniljsocker. Krämig o underbar. Varför gör inte fler det? Kanske lite dyrt men med större förpackningar borde det bli ok pris.
    Petra

    SvaraRadera
  8. Petra, spännande experiment, kul att det blev lyckat. Den enda veganska mjuklass jag känner till är den som fanns i Luleå på slutet av 90-talet. Säkert en prisfråga, men tänk på alla veganer, mjölkallergiker och hälsomedvetna människor som är potentiella konsumenter av denna veganska mjukglass.

    SvaraRadera
  9. Lisa: Kravmärkt komjölk är garanterat bättre än icke kravmärkt soja i all mat, både ur djur & miljösynpunkt, och svenska kravkossor inte får några sojaprodukter.

    Men självklart är havremjölk att föredra framför både kravmjölk och sojamjölk.

    SvaraRadera
  10. Jag förstår inte några saker här i kommentarer.
    1. Hur fick Petra till veganglass med mjölk och grädde?
    Vad för mjölk och vad för sorts grädde? Mjölk finns ju alternativ till kalvarnas mat, men grädde, vad kan det vara?
    2.Anonym 17.44
    Hur kan kravmärkt komjölk vara bättre än icke kravmärkt soja?
    Jag förstår inte påståendet ur någon synvinkel. Att utnyttja djur för sin egen konsumtion är alltid det sämsta alternativet av alla.
    Det är mycket att tänka på, tänk om det inte är KRAVodlad havre, som används till havremjölk............tänkte inte på det..........
    Det är inte alltid lätt att göra det bästa, men det är alltid rätt att försöka det bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man är vegan, och skriver på ett "djurvänligt" form att man gjort veganmjukglass så utgår man väl från att alla ska fatta att det var vegansk mjölk, grädde etc. man använt i receptet. (!?) (Det finns flera sorters vegetabilisk grädde på marknaden)

      Kinamat i kina kallas bara "mat".

      Liksom;
      - "Vad åt du till middag igår?"
      - "Lasagne"
      - "Meh! jag som trodde du var vegan!"
      - "....VEGANSK Lasagne"

      Radera
  11. Apropå detta med sojaodlingar och komjölk:

    Det är en mycket lite regnskogsodlad soja sojaglass, om man jämför med den mängden sojaprotein som ekokossan har ätit. Alltså är det ändå bättre att köpa sojaglass, i både djur- och miljösyn.

    SvaraRadera
  12. Jag läste just på innehållsförteckningarna till Lovice att både jordgubbs- och blåbärsglassen innehåller färgämnet karmin (även känd som E120, ger en röd färg) som framställs av att man krossar en speciell sorts sköldlus. Inte så veganskt alltså, om man ska vara petig. /Linda

    SvaraRadera
  13. Gabriella Terneborg, Djurens Rätt28 augusti 2009 kl. 17:29

    Hej Linda!
    Fint att du håller koll! Företaget som tillverkar glassarna har tidigare meddelat oss att de har bytt färgämne. Det kan dock finnas glassar kvar med E120 i frysdiskarna. Innehållsförteckningarna som ligger på deras hemsida är uppdaterade och innehåller inte E120.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.