3 juli 2009

Sagt i veckan - vecka 27

"Orsaker till varför det Brasilianska köttet avger så mycket mer koldioxid än det svenska är att djuren har en lägre tillväxttakt vilket innebär att de lever längre, de går utomhus och har högre dödlighet."
Scan konsterar i sitt pressmeddelande Var klimatsmart - ät svenskt nötkött att de svenska djuren växer (onaturligt) fort, lever korta liv och tvingas vara inomhus.

Scan har för övrigt inte legat på latsidan i veckan utan har också producerat pressmeddelandet Ät kött med gott klimatsamvete. Känns det inte som att hela klimatdebatten går åt ett håll och Scan åt det andra?
"Hur har de djur som ger mig kött, ägg, dun etc. egentligen haft det under sitt (ofta alltför korta) liv? Handlar man närproducerat livsmedel kan man ta reda på det ganska enkelt, men om man handlar i de stora kommersiella dagligvarubutikerna är det allt svårare. Därför är det jätteviktigt att våra politiker tar ansvar för att skapa tydliga regelverk som ger djuren ett bra skydd."
Djurskyddet Sveriges bloggare rapporterar från ett av organisationens seminarier i Almedalen. Om man har sett hur köttproduktion, framställningen av ägg och plockandet för dun går till så kan jag inte riktigt se hur man kan se det som att djuren "ger" oss något, när det är uppenbart att det är vi som "tar". Ett litet ord, men ett viktigt sådant som förmedlar en acceptans från den som ger.

Djurskydd borde vara ett skydd för djur mot att bli utnyttjade och dödade för att bli mat, kläder, jaktbyte, underhållning, försöksobjekt, sexobjekt m.m. Men det är uppenbarligen inte så begreppet tolkas eller används. Och däri ligger hela diskussionen om djurrätt och djurskydd.
"[Jakt är] att komma till insikt om meningen med livet. Förstår man inte det är man inte en värdig jägare. Att nedlägga ett djur ska man förtjäna, det är en ära och det kräver mer än ett dödligt vapen. Respekt för livet är en stor del av jakten."
Per Moberg i senaste numret av Kick-Off, "Sveriges största tidning om konferenser och möten". Ibland blir det bara lite för mycket...
"Vi har väl alla inpräntat i oss att just på torsdagar då äter man ärtsoppa med fläsk, fast det knappast är någon som äter det numera. Alltså är torsdagen en perfekt dag att återerövra och göra om till veckans vego-dag!"
Chefredaktör Petra Achberg i senaste numret av tidningen Föräldrar & barn. Vi håller med (även om man naturligtvis inte behöver välja bort ärtsoppan). Köp tidningen och läs bl.a. intervjun med Vegofamiljen Monsén.

8 kommentarer:

  1. Och som alltid är du så träffsäker!
    Viktiga ord, viktiga iakttagelser.

    SvaraRadera
  2. Peter Nilsson, din blogg är viktig, full med tänkvärda synpunkter, alltid välformulerad
    och alltid på djurens sida.
    Hoppas att du hinner och orkar fortsätta med din blogg länge till, den gör skillnad!

    SvaraRadera
  3. Den här bloggen är så viktig och alltid så träffsäker och klok att jag på något konstigt sätt blir alldeles glad av att läsa den mitt i allt elände.

    SvaraRadera
  4. Tackar för alla vänliga ord!

    SvaraRadera
  5. Kan någon hjälpa mig att reda ut begreppen med s.k. "högkvalitativt protein? Enligt mjölkfrämjandet ligger det till på detta vis:

    "Högkvalitativt protein, som finns i mjölk, maximerar muskeluppbyggnaden efter träning. Protein från mjölk har bättre effekt på muskeluppbyggnaden än protein från soja."

    Min fråga är: Vad är högkvalitativt protein? Är inte protein protein?

    SvaraRadera
  6. Jag är sämst i världen på näringslära och allt som har med sådant att göra, men ska försöka snoka reda på det.

    SvaraRadera
  7. Schysst Peter. Det är ju nämligen ett av de vanligaste argumenten för kött och mjölk. Begrepp som "högkvalitativt protein" och "högvärdigt protein" används frekvent, och det skulle därför vara bra att få mer på fötterna om vad det innebär. Vad är myt och vad är verklighet?

    SvaraRadera
  8. Jonne, titta på dagens inlägg (14 augusti) för svar på din fråga.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.