8 juni 2010

107 471 namn mot pälsdjursuppfödning insamlade av Djurens Rätt

Djurens Rätt har samlat in över 100 000 namn mot pälsdjursuppfödningen i Sverige. De ska överlämnas till jordbruksministern i morgon onsdag. Den svenska rävfarmningen avvecklades för 10 år sedan och flera länder i Europa har redan förbjudit all pälsfarmning.

Djurens Rätt drog i höstas igång en namninsamling mot pälsdjursuppfödningen i Sverige med målet 100 000 namn. På förmiddagen onsdag 9 juni tar jordbruksministern Eskil Erlandsson emot de 107 471 namnunderskrifterna på departementet. Under en halvtimme ska han sedan diskutera pälsdjursfrågan med Djurens Rätts nyvalda ordförande Camilla Björkbom och Moa Lindholm, 16 år, som varit mycket aktiv i insamlingen av namnunderskrifter.

– Vi är glada och stolta över att ha nått målet med så många namnunderskrifter, säger Camilla Björkbom. Det är framför allt tack vare våra kraftfulla aktiva medlemmar som vi lyckats. De visar att det finns en stark, bred och kraftfull opinion mot detta otidsenliga djurplågeri som tar livet av en och en halv miljon minkar varje år.

Camilla Björkbom fortsätter:

– Men vi kommer inte att nöja oss med namninsamlingen. Vi kommer att under hela valrörelsen agera för att pälsdjursuppfödningsförbjudet ska bli verklighet. Sverige måste komma ifrån denna hantering som dessutom strider mot djurskyddslagen om att djur ska ha rätt att bete sig naturligt. I Sverige säger politikerna att vi har världens bästa djurskyddslag. Då är det minsta vi kan göra att förbjuda pälsfarmning. Flera länder i Europa har redan gått före och förbjudit pälsfarmning av etiska skäl.

Moa Lindholm, som är kontaktperson för Djurens Rätt i Skellefteå, har under hela vintern stått på gågatan i Skellefteå och bett förbipasserande skriva på för ett förbud mot pälsfarmning. Hon har även samlat namn bland eleverna på sin högstadieskola.

– Det ska bli jättespännande att vara med på uppvaktningen. Jag ser fram emot att höra vad ministern säger om pälsfrågan, säger hon.

Djurens Rätts maskot i pälskampanjen, minken Minkaela, får dock vänta utanför eftersom hon ses som en säkerhetsrisk. Minken Minkaela kommer istället att finnas på plats i korsningen Drottninggatan-Fredsgatan och diskutera pälsfarmningens framtid med förbipasserande i väntan på att politikerna ska lyssna på opinionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.