8 juni 2010

Trippelknasigt

Har stört mig på tre knasiga saker de senaste dagarna.

Först ut var en insändare i gårdagens Dagens Nyheter. Inser att livet blir rätt jobbigt att leva om man ska reta upp sig på varje insändare man inte håller med om, men kunde inte låta bli med denna. I insändaren kommenterar Inger Sköld från Södermanland de vildsvin som ”vandrat in i Stockholm”. Hon menar att nu kan Stockholmarna äntligen få veta hur landsbygdsborna har det, där ”villaägare på landet blir förtvivlade över förstörda villatomter”. Och hon avslutar sin insändare med att konstatera att ”ingen behöver vildsvinen”.

Det här med vem som behövs är lite intressant. Behöver vi fåglar? Pensionärer? Behövs biografer? Behövs kronprinsessan Victoria? Svårt att veta. Det enda vi vet är att allt medvetet liv behöver sig själv. Så även vildsvinet.

För några månader sedan var det en annan insändare i DN från en person som bodde runt Stureplan och som klagade på att det var för mycket folk och liv utanför fönstret. Du kanske inte ska bo vid Stureplan då, tänkte jag. Folk och tjo-och-tjim är en del av Stureplan, det går inte att separera. Och gillar man det inte så finns det andra ställen att flyta till. Och om man bor på landsbygden men inte gillar det som hör till landsbygden (på samma sätt som folk och tjo-och-tjim hör till Stureplan) så finns det kanske andra ställen att flytta till? Man tar seden dit man kommer brukar man säga.

Och gillar man inte vildsvin i trädgården så går det säkert att bygga ett staket.

Men, men. Ska inte klanka ner på Inger Sköld mer än så här. Det här med vildsvinen är dock intressant, och något som den nya (och utmärkta) bloggen Djurstudier – Vetenskaplig analys kommenterade häromdagen. Ta två minuter och läs det väldigt kloka inlägget Vildsvinen på väg mot stan av Helena Pedersen.

Och idag fick jag två andra saker att störa mig på. Först nyheten om att det Allsvenska fotbollslaget Kalmar FF:s nya hemmaplan "äntligen" har fått ett nytt namn: Guldfågeln Arena.

Det är svårt att uppröras över att företag ger namn åt idrottsarenor, så är fallet överallt. Men man ändå tycka att Kalmar FF hade kunnat tänka en vända till kring detta. Förutom att det låter puckat (”Hej, vill du följa med och titta på fotboll på Guldfågeln Arena?”) så hade det säkert gått att hitta ett företag med lika mycket pengar men som inte direkt bidrar till något väldigt otrevligt.

Kycklingars liv och död – inte trevligt.
Fotboll – trevligt.
Gör om och gör rätt, Kalmar FF!

Avslutningsvis – irritationsmoment nummer tre. Gunnela Ståhle skriver i sin blogg Gunnelas blogg om det SLU-seminarium som arrangerades den 7 juni och som hon deltog i. Där kan vi läsa att Christina Jutterström (tidigare vd för SVT) under seminariet utvärderade medias rapporteringen agerande under ”griskrisen” – alltså Djurrättsalliansens filmer från den svenska grisindustrin. Gunnela Ståhle skriver:

”Christina Jutterström ansåg att grisnäringen i det långa loppet tjänar på avslöjandena eftersom det ger möjlighet till korrigeringar. Den övervägande delen av Sveriges grisuppfödare sköter sig.”
Visst är det knasigt? Hela Sverige får se fruktansvärda bilder från svenska grisnäringen – och kontentan av det hela blir att grisnäringen tjänar på det? Nu ska det dock naturligtvis tilläggas att detta är Christina Jutterströms analys, inte en sanning. Men bara att en sådan analys kan göras… man kan bli militant vegan för mindre.

Christina Jutterström ger även en eloge till SVT:s Uppdrag granskning som ”inte lät sig utnyttjas” av Djurrättsalliansen”. Jag undrar om hon skulle använt samma ord om andra intresseorganisationers material som också uppmärksammas i media? Min gissning är att hon då istället skulle kalla det för ett ”gott samarbete”, eller något åt det hållet.

3 kommentarer:

  1. Gud vad tråkigt att Kalmar kan komma att bli förknippat med ett kycklingslakteri även långt in i framtiden. Fruktansvärt tråkigt och skamligt. Men det är i och för sig ett djurförtryckande samhälle, men hur tänkte dessa (antagligen) män i denna fråga? Var det endast pengarna som talade till dem?

    SvaraRadera
  2. Antagligen. Och antagligen är inte kycklingindustrin för dem någon kontroversiell fråga överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  3. Väldigt bra poäng där med stureplan och vildsvinen. I naturen bor det djur. I stan bor det människor. Bara att välja... Vi kan liksom inte forma om hela världen för att passa oss. Och vildsvinen var här först!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.