1 juni 2010

Vegetarianer – smartare och mer empatiska


Två intressanta blogginlägg har publicerats de senaste dagarna på PsychologyToday.com (noterat av bloggen vegan.com). Jag vet inte riktigt vilka slutsatser man ska dra av det hela, men låt oss i alla fall konstatera att det är roligare så här än om resultaten hade varit det omvända.

I studien "The Brain Functional Networks Associated to Human and Animal Suffering Differ among Omnivores, Vegetarians and Vegans" undersökte forskarna en grupp på 20 köttätare, 19 vegetarianer och 21 veganer och man kunde hitta två skillander mellan dessa grupper. Psychology Today sammanfattar:
"The first main finding of this study is that, compared to Omnivores, Vegans and Vegetarians show higher activation of empathy related brain areas (e.g. Anterior Cingular Cortex and left Inferior Frontal Gyrus) when observing scenes of suffering; whether it be animal or human suffering."
Samt:
"a second main finding of this study is that there are certain brain areas which only Vegetarians and Vegans seem to activate when processing pictures of suffering. In particular, when viewing pictures of human suffering, Vegetarians in this study recruited additional brain areas thought to be associated with bodily representations that distinguish self from others."

Två tankar dyker upp i mitt huvudet efter att ha läst detta. Eller egentligen tre. Och den första är naturligtvis att det är lite svårt att hänga med på hjärn-snacket. ;in andra tanke är att jag tycker att detta går att återkoppla till det faktum att det visat sig att medlemmar i Djurens Rätt i högre grad är medlemmar i organisationer som jobbar för andra frågor än djur jämfört med medel-Svensson (tänk Amnesty, Läkare utan gränser och liknande organisationer). Empati för djur innebär alltså en högre grad av empati även för människor.

Och detta hänger ihop med min tredje tanke. Och det är att jag tycker att detta visar på hur korkad kritiken om att det är viktigare att bry sig om människor än djur är - och alla som varit engagerad för djuren har garanterat något gång fått det slängt i ansiktet. Som man kan läsa ovan reagerade vegetarianer och veganer mer på lidande även hos människor jämfört med den tredje gruppen - vilket innebär (som jag alltid sagt, för övrigt) att empati inte finns i en begränsad mängd utan att empati föder empati.

Det andra blogginlägget handlar om att vegetarianer är mer intelligenta än köttätare. Eller i alla fall mer intelligenta som barn. Och det i sig är inget nytt, vi skrev om studien de hänvisar till här i bloggen i augusti 2007. Det den studien visade var att personer vid 42-års ålder som var vegetarianer var betydligt mer intelligenta som barn än de som inte inte var vegetarianer vid samma ålder:
"Vegetarians have the mean childhood IQ of 109.1 whereas meat eaters have the mean childhood IQ of 100.9. The difference is large and highly statistically significant."
Vidare:
"Among women, vegetarians have the mean childhood IQ of 108.0 while meat eaters have the mean childhood IQ of 100.7. Among men, vegetarians have the mean childhood IQ of 111.0 and meat eaters have the mean childhood IQ of 101.1, a 10-point difference!"
Intressant nog är skillnaderna mellan Storbritannien och USA stora, då resultatet ovan är från Storbritannien och inte alls lika tydligt i USA. Och som sagt, jag vet inte riktigt vad man ska dra för slutsats av detta. Men som jag också skrev inledningsvis - det är ju onekligen roligare så är här än om det vore tvärtom.

Foto: http://www.flickr.com/photos/mikeygottawa/

6 kommentarer:

 1. Självklart är veganer och vegetarianer smartare än köttätare, det bevisas ju enbart genom vårt val av kost, som är bättre för djuren, miljön och hälsan och troligen 350 goda argument utöver dessa.

  SvaraRadera
 2. Det krävs helt klart mer hjärna OCH hjärta att välja bort kött i vårt samhälle! Inget snack om saken. :)

  SvaraRadera
 3. Ska man dra slutsatsen att män är smartare än kvinnor också?

  SvaraRadera
 4. Du menar utifrån IQ-siffrorna? Känns som att skillnaderna där är väldigt marginella jämfört med skillnaderna mellan framtida vegetarianer och framtida köttätare.

  Och inlägget jag postade efter detta tyder ju snarare på motsatsen: http://djurensratt.blogspot.com/2010/05/problemet-ar-mannen.html

  SvaraRadera
 5. Biten om att vegetarianer är mer empatiska tvekar man inte en sekund på när man läser kommentarerna från när Walls of Glass blev länkat på Existenz.se... Blev lite illamående om man säger så.
  http://existenz.se/?p=komment&id=24720

  SvaraRadera
 6. Det där om kommentarerna på Existenz, det är ju såklart lätt att spela AllanBallan bakom skärmen i anonymitetens trygga famn, att gråta en skvätt under filmen o sen skriva "höhö, kött är gott" som alla andra mindre empatiska individer som skrivit innan.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.