15 juni 2010

Slaktvåldet påverkar

När jag ser bilder från slakterier funderar jag ofta över arbetsmiljön för de som jobbar där. Det känns som detta är en bortglömd aspekt av vårt köttätande – att det alltid är någon som måste utföra själva dödandet. Man kan fråga sig hur detta monotona och löpande band-mässiga dödande påverkar vårt psyke.

Och en som frågat sig just detta är Amy Fitzgerald, profosser i kriminologi vid universitet i Windsor, USA. Det hon kom fram till är anmärkningsvärt, men kanske ändå föga förvånanden - nämligen att det finns en statistisk koppling mellan slakterier och våldsbrott. I de områden i USA där större slakterier öppnas så ökar efter ett tag antalet begångna våldsbrott. Från tidningen thestar.com:
"Fitzgerald carefully weighed the figures in order to see whether a link really existed. She found that an average-sized slaughterhouse with 175 employees would annually increase the number of arrests by 2.24 and the number of reports by 4.69. The larger the abattoir, the worse the local crime problem."
Fler studier krävs, menar Fitzgerald, för att klargöra om den ökade brottsligheten begås av anställda på slakterier eller av andra, och hur det kommer sig att antalet fall av våldbrott faktiskt ökar. Men siffrorna är otvetydiga – det är slakterierna som är orsaken till det ökade antalet våldsbrott. Skillnaden var inte lika stor på småskaligare anläggningar, så enligt studien verkar den industrialiserade processen vara en viktig faktor.
"It’s a case of science catching up to what has been folk knowledge since industrialized slaughterhouses began to appear in the 19th century: workers exposed to the killing of large numbers of animals on a regular basis become disturbed and appear to lose empathy."
Amy Fitzgerald studie kommenteras på psychologytoday.com, och där konstaterar Steven Kotler att med tanke på vad vi vet om hur våld i video, tv och filmer påverkar oss så är det egentligen inte förvånande att även slakt av djur gör det:
"Being around any sort of violence makes one comfortable with violence as a way of resolving problems. Once that happens the result can only be more violence."
Vi vet att vi mår hälsomässigt och psykiskt bra av att klappa en hund eller en katt i femton minuter. Är det då inte logiskt att anta den handling som det innebär att döda och slakta ett djur i en industrialiserad slakterimiljö skulle skapa motsatta reaktioner?

1 kommentar:

  1. Jag tycker det ligger något i det. även i Sverige är det ju tex husdjuren som får ta stryk när mannen i familjen/hemmet tar ut sin frustration.
    att då dagligen jobba med nåt man (troligen) inte trivs helt o fullt med men kanske inte har råd eller möjlighet att byta jobb gör ju att gränsen för när det hettar till och sen smäller är tunnare.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.