7 januari 2011

De första dagarna i januari

De första dagarna i januari har kommit och gått. Egentligen har undertecknad semester, så här kommer ett par intressanta saker som skrivits, sagts och hänt i väldigt kortfattad form.

***
"Det är enkelt för Djurrättsalliansen att filma upprörande bilder som får stor genomslagskraft i media och i samhället, men den djupgående debatten uteblir och kunskapsluckorna gör att botten inte nås. Det blir ett skrap på ytan att ställa en individ, Lars Hultström på Blackstaby gård, till svars för en hel näring."
Jordbruksreportern Susanne Gäre i GP. Och jag tog med detta för jag tyckte det var intressant i relation till vad vi diskuterat här i bloggen de senaste dagarna – om svårigheten i att diskutera grundproblem.

***

Sajten IQ2 har lagt ut en debatt med rubriken "Don’t Eat Animals" på sin sajt. Deltar i debatten gör bland annat filosofen Peter Singer och Heather Mills. Ljudet från debatten finns att lyssna till för alla, men för att se videon krävs det att du är medlem på deras sajt. Har inte hunnit lyssna en själv, så jag kan inte go i god för vad som sägs. Men det är onekligen kul att dagens teknik gör debatter som dessa tillgängliga för så många fler än de som har möjlighet att närvara rent fysiskt.

***

Ett stort grattis till Björn Gadd och bloggen Vegankrubb som vann omröstningen Årets Veganblogg 2010. Väldigt välförtjänt! Mer om tävlingen på http://aretsveganblogg.se/

***

Det här med rapporterna om döda djur som trillar ner från himlen eller flyter iland från havet, vad ska man tro och tänka om det egentligen? Enstaka händelser utan samband ? Eller något annat? Här är en sammanfattning via Google Maps.

***

Ni missade väl inte DN den 4 januari, där vi kunde läsa om Petra Medes fina val av intervjuplats?

*** 
"Once mocked as a fringe diet for sandal-wearing health food store workers, veganism is moving from marginal to mainstream in the United States."
Spännande artikel om veganismens framfart i USA från Washington Post. Och som en händelse dök det bara några dagar senare upp en likande artikel om Tyskland och Berlin.

***

Vidare kan vi konstatera att det förs en intressant diskussion om Centerparitet (och nej, då menar jag inte Stefan Hanna – även om vi i en debattartikel rörande honom får veta att Uppsala infört en vegetarisk dag i veckan på sina skolor).

Diskussionen har handlat om var ett i opinionssiffrorna dalande Centerparti ska ta vägen, och på åtminstone två platser har Centerpartiet och djuren diskuterats. Dels är det Ulla Andersson som på ledarplats i TTELA skriver:
"Centerpartiets möjligheter till överlevnad har en annan färg, den gräsgröna färgen, med ett spektrum fyllt med viktiga och engagerande frågor. Centerpartisterna ska utnämna sig själva till det äkta gröna partiet i alliansen och lägga mycket pengar från den välfyllda partikassan på ett djupgående engagemang för klimatfrågor, för ekologiskt odlad mat, för närproducerat, för återvinning, för miljöfordon, glesbygdens överlevnad – listan kan göras hur lång som helst. Till den kan också bifogas den fråga som inget parti äger, nämligen djurens rätt. Sverige har en bra djurskyddslag som alla ställer sig bakom men hur bra följs de lagar och regler som gäller? Här kan Centerpartiet hitta en nisch och lansera sig som det miljöinriktade parti deras väljare ändå tycker partiet ska vara – och stå för."
Maria Lernfelt på ledarplats i GP är inne på samma spår, och tycker att Centerpartiet bland annat ska lyfta djurskyddsfrågan

Jag tycker detta är intressant, utifrån att det är spännande att djuren faktiskt tas med i diskussionen om hur ett borgerligt partis politik ska bedrivas på ett sätt som skulle öka deras inflytande i politiken.

***

Bloggen The Animal Day innehåller några alldeles fantastiska bilder från organisationen Animal Equalitys verksamhet: http://theanimalday.blogspot.com/. Och på Boston Globes "The Big Picture" finns enorma bilder från översvämningarna i Australien, som både visar upp djurens utsatthet och fina insatser för att hjälpa dem: http://www.boston.com/bigpicture/2011/01/australian_flooding.html

***

Ett fint tips är att 10 kronor av försäljningen av diktsamlingen "I mitt hjärta" bland annat går till Djurens Rätt: https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=50320

***

Någon gång funderat på veganost? Här är intressant artikel om vegosten Daiya med den underhållande rubriken "At last: a vegan cheese that's good".

***

Delfinen Misty öde har fängslat många under början av januari 2011. Här är en upplyftande film om hur hon ändå fått det lite bättre. Inte bra, men lite bättre: http://www.youtube.com/watch?v=Kk4sYX9Bol8

Och apropå delfinerna i Taiji så återkommer vi snart i bloggen med mer om detta.

***

Med detta tackar vi för nu, och återkommer snart med mer. Vi ses och hörs under 2011!

1 kommentar:

  1. Peter Nilsson, har du verkligen semester?
    Svårt att tro!
    Vi läsare tackar för ditt engagemang!
    Du är ständigt uppdaterad!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.