18 januari 2011

Ny Europakampanj ska stoppa kosmetikatester på djur

EU överväger att skjuta upp förbudet mot kosmetikatester på djur. Det ska en ny europakampanj stoppa. Kändisar, politiker, kosmetikaföretag och medborgare i Europa uppmanas att stödja kampanjen genom att anmäla sig till den nya namninsamlingen - Säg NEJ till djurtestad kosmetika (www.djurensratt.se/nocruelcosmetics).

ECEAE, Europas ledande koalition av djurrättsorganisationer som arbetar mot djurförsök, har lanserat en ny kampanj för att stoppa försäljningen av hygienartiklar och kosmetika som har testats på djur. Kampanjen leds i Sverige genom medlemsorganisationen Djurens Rätt.

Från 2013 planeras EU förbjuda försäljning av alla nya kosmetika- och hygienprodukter som har testats på djur utanför EU. Men nu funderar beslutsfattarna på att skjuta fram datumet. Detta trots en kraftig opinion mot djurtestad kosmetika och ett redan existerande förbud mot att utföra djurtester för kosmetika inom EU. Om förbudet mot försäljning fördröjs kan det innebära ytterligare 10 år. Det innebär att tiotusentals kaniner, marsvin, möss och råttor kommer att injiceras, gasas, tvångsmatas och dödas för kosmetika som säljs i EU.

Michelle Thew, verkställande direktör för ECEAE säger:

– Inga djur ska behöva lida för nya kosmetiska produkter som säljs i Europa. Tillsammans kan vi visa allmänhetens motstånd mot djurtestad kosmetika och uppmana Europaparlamentet att rösta emot en försening av detta förbud. Underteckna ECEAE:s namninsamling och säg NEJ till djurtestad kosmetika i Europa.

Cecilia Mille, internationellt ansvarig på Djurens Rätt, tillägger:

– Det finns ett brett folkligt stöd för att kosmetikatester ska upphöra. På vår hemsida kan du stödja kampanjen och genom vår hemsida sminksmart.se får du hjälp att välja icke djurtestade produkter.

www.djurensratt.se/nocruelcosmetics

3 kommentarer:

  1. Varför inte dra igång en riktig, stor kampanj för detta inom Djurens Rätt (som när vi samlade in namn för pälsförbud)? Känns mer motiverande att samla namn och kampanja om det är många som gör detsamma!

    SvaraRadera
  2. Simba, en jättebra idé, i denna fråga är det lätt att få allmänheten med sig och det kan betyda skillnad för de stackars djuren som ska "sminkas" och kanske det också kan få människor att tänka på djurens situation i andra sammanhang.

    SvaraRadera
  3. simba, vi får se hur upplägget blir. Men ett bra förslag. Och skillnaden denna gång är att organisationer runt om i hela Europa samlar in namn på samma listor.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.