11 januari 2011

Filmtipset: "Splice"

För nästan exakt ett år sedan bloggade vi om boken "This Will Change Everything: Ideas That Will Shape the Future". I boken skriver zoologen och genetikern Richard Dawkins att det som skulle kunna "förändra allt" är att gränsen mellan människor och de andra djuren skulle suddas ut. För vad skulle då hända med de enorma skillnader vi gör mellan djuret människa och de övriga djuren.

Ett av Dawkins scenarier är att vad som skulle hända om vi konfronteras med en varelse som är till hälften människa och till hälften djur. Och det är just detta vi konfronteras med i filmen "Splice". Det är ingen ny film, men ny på dvd. Och veckans film på Lovefilm dessutom (se där, lite gratisreklam).

Upplägget är att två forskare (spelade av Adrien Brody och Sarah Polley) experimenterar fram en varelse som är hälften människa och hälften annat djur (lite osäkert vad, eller så missade jag det). Och sedan händer det en massa spännande saker, som jag inte går in på här. Men filmens idé är intressant att fundera över - även om filmen själv tyvärr inte gör det.

Men det som är intressant att fundera över är hur de behandlar varelsen, som får namnet Dren, och hur vi som betraktare ser på "den". Ibland är det mer en människa, andra gånger mer som ett djur. Om vi lekar med tanken att det vore på riktigt – hur skulle vi då resonera?

Skulle vi anse att varelsen hade grundläggande rättigheter som en människa? Eller ungefär hälften av våra rättigheter? Eller skulle vi se varelsen som ett djur, och därmed frånta den i princip varenda rättighet som finns? Och vilka praktiska konsekvenser skulle det få om den gräns mellan djuret människa och vartenda annat djur på hela planeten suddades ut?

Detta är väldigt intressant att fundera över, och det är väl just svaren på dessa frågor som Richard Dawkins menar skulle kunna förändra allt. "Splice" är spännande och snyggt gjort, men några större frågor ställer den tyvärr inte. Och förändra något tror jag inte den kommer att göra. Men jag har gärna fel.

20 kommentarer:

 1. Jag tycker bara att du är skit cool som driver en sån här sida för djuren, jag älskar också djur och uppskattar din blogg väldigt mycket!

  SvaraRadera
 2. ska kolla den!!! verkligen ett angeläget ämne! människor, de flesta i alla fall, är måna om att inte uppfattas som rasister..... om de bara visste hur fördomsfulla de egentligen är...!

  SvaraRadera
 3. Finns det något man kan äta utan att man dödar? Att ägg indirekt dödar hönan vet vi. Att mjölk indirekt dödar kon vet vi. Och efter att har läst boken Vegomyten så vet jag att mina spannmålspodukter dödar indirekt. Vad kan jag äta? Fallfrukt!? /Vilsen vegan.

  SvaraRadera
 4. Hej Vilsen vegan!
  Genom att äta spannmålet direkt istället för att ge en ko tio gånger så mycekt spannmål och sen äta kon så har du iallafall gjort saken ganska mycket bättre. Sen ska du kanske ta Vegomyten med en nypa salt i många delar också.

  SvaraRadera
 5. Jo men hur ska man kunna ge mat till 6 miljarder människor utan att döda? Klart att det är oetiskt att äta spannmål. Spannmål dödar massor av idivider plus att jorden förstörs. Jag blir såååååå trött!!

  SvaraRadera
 6. Anonym är Anonym11 januari 2011 21:33

  Har jag förstått det rätt att filmen är en underhållningsfilm, som i bästa fall kan ställa oss inför viktiga etiska funderingar?
  Det kanske är rätt bra, då pekpinnar ofta tenderar att peka åt fel håll.

  SvaraRadera
 7. Anonym är anonym11 januari 2011 21:35

  Anonym 21.29, nu skojar du allt till det ordentligt

  SvaraRadera
 8. Jag skulle inte läst den där boken.. Ställer bara till att. Kan dock inte släppa att min mat dödar och förstör jorden. Det var ju därför jag blev vegan. Suck..

  SvaraRadera
 9. Anonym är anonym + Jessica11 januari 2011 22:18

  Anonym 21.48, är du allvarlig så är det tragiskt och är du ironisk och skojar med oss så är ju det ju också lite tragiskt.
  Vadå förstör jorden?
  Köp och ät ekologiskt odlat, så bidrar du till bättre jord än den var innan odlingen, så enkelt är det.

  SvaraRadera
 10. Jag är allvarlig och skojar såklart inte. Har dock fått mig en tankeställare sen jag läste Vegomyten. Du verkar ju påläst eftersom du ser min ångest som tragisk. Hur borde jag se på det då? Är det ok att döda djur i jordbruk men inte annars?

  SvaraRadera
 11. Men om man vill fortsätta leva måste väl ändå huvudsaken vara att man gör detta med så lite skada som möjligt på andra varelser. Att bara äta fallfrukt från icke odlade fruktträd är knappast ett alternativ, åtminstone inte i Sverige. Välj det bästa som är möjligt i den tid och på den plats du befinner dig.

  SvaraRadera
 12. Men då är det ok att döda? Bara lite.. Jag känner inte att jag är konsekvent. Vad är det för skillnad på att köpa en liter mjölk och en påse sojabönor från Brasilien? Kaninen eller musen som dör för mina sojabönor är för mig lika mycket värd som kon som dör av mjölkkonsumtion. Jag blev vegan för att jag inte ville bidra till dödande i någon form. Men det kanske är som Lierre Keith skriver. Man kan inte äta utan att döda. Ju mer jag tänker ju svårare blir allt.

  SvaraRadera
 13. Anonym är anonym+ Jessica11 januari 2011 23:32

  Anonym, det är klart att du inte kan äta utan att döda, liksom du inte kan andas utan att döda eller gå en promenad utan att döda.
  Så är det och som anonym 22.59 skriver, så välj det bästa som är möjligt i den tid och plats du befinner dig.

  SvaraRadera
 14. Jo men då blir allt en gränsdragning bara. Lite svårt för mig när jag debattera om att det är fel att döda, när min mat också dödar. Du förstår säkert Jessica. Men som ni säger ska man orska så lite skada som möjligt. Jordbruket skadar/förstör/dödar ju dock en hel del. Det är inte svårt att tycka illa om människor som accepterar och konsumerar kött från djurfabrikerna. Men jag börjar förstå dem som anser att det är ok att äta kött om djuret har haft ett bra liv och levt på mat som vi människor inte kan äta. Dem kan ju lätt hävda att mina sojabönor förstör mer samt indirekt dödar.

  SvaraRadera
 15. Hejsan!

  Spännande diskussion, i ett ämne som vi diskuterat tidigare.

  Det går inte att leva utan att döda, så är det. Men det finns en stor skillnad i att köpa en liter mjölk och en påse sojabönor, och det är att mjölken du dricker kommer från kor som också konsumerat sojabönor.

  Svenska bondeägda Lantmännen importerar t.ex. 200 000 ton soja från Brasilen varje år, som blir djurfoder till de 80 miljoner grisar, kor och kycklingar som slaktas varje år i Sverige. Så genom att köpa mjölken kan man säga att du både köper mjölk OCH en påse sojabönor. Du orsakar alltså mindre påverkan genom att äta sojabönorna direkt.

  Om djuren vi äter konsumerar sådant som vi inte kunde äta skulle vi kunna ha den diskussionen, men så är idag inte fallet.

  Och om sojabönorna känns problematiska så går det naturligtvis utmärkt att välja t.ex. några av de många havreprodukter som nu finns på marknaden.

  SvaraRadera
 16. Läs gärna mer om den svenska mjölken på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=3471608

  SvaraRadera
 17. Tack Peter! Bra info. Alla är vi delaktiga helt enkelt. Vissa dödar bara några (jag=vegan) andra dödar fler än mig. Det är ju bättre att döda 50 personer än att döda 500 personer. Helt klart ett argument som håller.

  SvaraRadera
 18. "Daybreakers" är också en film med rätt intressant story. Den handlar om 2019 när vampyrerna dominerar världen och har människan kvar som ett avelsdjur som håller på att bli utrotad. Huvudpersonen är en vampyr som tycker det är oetiskt att dricka människoblod. Filmen är rätt B men handlingen är ju intressant!

  SvaraRadera
 19. Tycker Splice var en bra film. Den tar dock inte upp själva den etiska aspekten direkt tycker jag inte, och jag tvivlar på hur många som faktiskt kommer att fundera eller ens reflektera över huruvida Dren borde aktas som ett djur av icke -eller ett djur av mänsklig ras. Dock kan det kanske skapa funderingar i några få människors hjärnor och kanske få dem att föra över filmens etiska aspekter på verkliheten

  SvaraRadera
 20. Trots bristen på etiska aspekter så är det intressant att filmskaparna har valt denna storyn. Det måste ju betyda att det någonstans inom dem finns funderingar på den skillnad vi idag gör mellan djur/människa.
  Och det är ju ett gott tecken, även ett litet frö, kan ju bli något stort.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.