25 januari 2011

Tillsammans kan vi stoppa de döda rävarna!

I söndagens DN kunde vi under Trender & Folk läsa om pälsmössan som "sitter på halva Stockholm". Stickad, med en liten bit död räv överst. Detta är naturligtvis varken trendigt eller snyggt, det är bara korkat och hjärtlöst. För 25 kronor i månaden kan du hjälpa oss att få fler företag att säga nej till päls - som t.ex. Nilson Group gjorde senast igår.

Som medlem gör du skillnad för djuren varje dag! Och du slipper gå runt med en död räv på huvudet. Tack på förhand.

10 kommentarer:

 1. Menar du att vi skall stoppa upp de döda rävarna?

  SvaraRadera
 2. Steffe det var en konstig kommentar. Fast jag tycker att det är konstigare att någon enda människa vill köpa mössorna. Som jag har uppfattat det är de flesta människor emot päls. Fast det finns ju undantag förstås.

  SvaraRadera
 3. Det är flera artiklar på senare tid som har handlat om hur "accepterat" (eller "avdramatiserat" som det så ofantligt okänsligt står i denna artikel. Det låter som om pälsmotståndare bara överreagerar på någon bagatell. Men det är väl det pälsköparna vill intala sig. Att pälsuppfödning är trevligt.) pälsmodet har blivit. Det är nog inte allmänhetens syn. Det är media som propagerar för päls, genom att låta otaliga pälsuppköpare, designers och uppfödare uttala sig oemotsagda om sin fruktansvärda produkt. Det finns ingen som helst ursäkt för att använda päls, förutom "jag visste inte". Men så obildad är väl ingen, eller?

  SvaraRadera
 4. Gubben i skogen25 januari 2011 22:29

  Tapetorkestern, jag tror tyvärr att det finns mängder med okunniga och oupplysta människor i detta landet.
  Jag tror att det blir skillnad på hur man ställer frågor.
  Blir man ställd inför en fråga, som "är det rätt att bära päls fråm djur som har levt i fångenskap", så får du nog ett svar och frågar man "Vill du ha en likadan mössa som din kompis", så blir svaret ett annat.
  Nu är vi inne på en annan diskussion, men den är viktig, den svenska skolan borde ha ett obigatoriskt ämne som heter "moral och etik".
  Detta ämne innefattar förstås allt i livet, också frågan varför vi tar oss rätten att äta djur och döda djur för att avända deras påls.
  Detta ämne borde uppta 25 % av skoltiden, istället för att nöta in en massa meningslös fakta.

  SvaraRadera
 5. Tapetorkestern, det är möjligt att media propagerar, men jag skulle hävda att det är pälsbranschen som ligger bakom alla dessa artiklar som handlar om hur inne päls är igen. Jag tror det var Sydsvenskan som häromsistens hade en intressant artikel just om hur pälsbranschen arbetar gentemot designers och media.

  SvaraRadera
 6. OT: Sett/hört detta?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4309830

  SvaraRadera
 7. Nej, det hade jag/vi missat. Och de borde lagt till en ytterligare en frågeställning.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra Djurens Rätt!
  Jag skrev om detta i min blogg imorse också!
  http://www.filindeblogg.nu
  Hälsningar
  Susanne W Linde, Arboga

  SvaraRadera
 9. Jag var lite otydlig; jag menar att media påverkas av pälslobbyisterna, inte att de självmant pälspropagerar. Men det är ju ännu sorgligare när de låter sig påverkas så enormt av ekonomiska intressen. Och självklart är många så obildade att de inte fattar att pälskläder har sitt ursprung i ofattbart lidande. Det värsta är dock folk som vet hur det ligger till, men väljer att inte bry sig.

  Djurrätt inom skolan är ett intressant ämne. Jag arbetar själv som lärare och har ännu inte mött någon som tar upp moral och etik på detta vis. Däremot har jag fått i min hand en film från Astra Zeneca, som utger sig för att behandla båda sidor i ämnet "Vems liv är värt mest, en människas eller ett djurs?". Horribelt. Tack och lov använde ingen på skolan denna film, men Astra m.fl. erbjuder hårdvinklat material till skolor under namnet Utbudet.se. Förhoppningsvis finns det inga lärare som är så okritiska att de använder materialet utan att även ta fram motpartens argument...

  Vad jag menar är att pälslobbyn, köttindustrin och forskningsvärlden har så enormt mycket resurser att de tar sig in överallt, medan djurrätt ses som något subversivt och farligt som verkar i lönndom. Hur ändrar vi på det?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.