14 januari 2011

Djurens Rätt sammanfattar lagändringar för djuren 2010: små, små steg framåt...

Foto: DRinfo
Årsskiften är inte bara en tid för att sammanfatta året som gått och planera (och lova) saker inför året som kommer, det är också en favorittid för att låta diverse lagändringar träda i kraft.

Årsskiftet 2010/2011 innebär till exempel att en EU-bestämmelse om minkburar träder i kraft. Alla burar i EU ska nu ha samma minimimått, och det betyder att de flesta svenska minkfarmer fått bygga om sina burar. Förändringen är minimal och har ingen betydelse för minkarna (fem centimeter på höjden och tio centimeter på längden, ungefär). Däremot innebär kravet på ombyggnad att en stor del av Sveriges farmer kommer klappa igen. Enligt SPR kan det vara så lite som 50 minkfarmer kvar 2011. Tyvärr är det många som samtidigt bygger ut, så antalet minkar minskar inte lika mycket som antalet farmer.

Under 2010 har vi sett en hel del små förändringar i lagarna som rör djur. Mycket av det är sådant som Djurens Rätt drivit på för länge, och vi passar på att fira flera små, små segrar.

1 april kom nya regler för djurtransporter. Lite högre krav på ventilationen, och helt nya regler för strutsar infördes. Det har hittills helt saknats för dessa känsliga djur, som förstås inte borde transporteras alls. Strutsar har svårt att hålla balansen på vingliga transporter, och honornas ägg kan gå sönder inne i kroppen om de får kraftiga stötar.

1 juli kom nya EU-regler för kycklingar i köttproduktionen. Med de nya reglerna får kycklingarna äntligen lite större rätt till en naturlig dygnsrytm; de ska ha minst fyra timmar sammanhängande mörker per dygn under större delen av sitt korta liv. Det tar inte bort det fruktansvärda lidandet i kycklingindustrin, men nu får kycklingarna åtminstone stänga ögonen och vila från eländet några timmar varje natt. Samma datum kom nya regler för tävlingar med djur. Positivt är att en veterinär måste finnas på plats vid skadedrabbade hästtävlingar som dressyr och reining.

Sedan 1 augusti 2010 ska alla hästar dagligen få röra sig fritt i sina naturliga gångarter, helst i en hage. Taggtråd blir också förbjudet i hästhagar. Sedan tidigare har alla hästar rätt att få utlopp för sitt sociala behov. Samma datum förbjöds all handel med sälprodukter inom EU, en enorm seger för den globala djurrättsrörelsen.

2010 firar vi också att det blivit förbjudet med high-grading inom fisket i hela EU. Miljoner fiskars liv lär sparas tack vare att det nu är förbjudet att kasta ut fångade, ofta döda, fiskar, bara för att man vill fylla fartygets kvot med större och dyrbarare exemplar av samma art. Sen är det en annan historia att det knappast går att kontrollera att reglerna följs. Det är fortfarande tillåtet, och vanligt, att fiskar av ”fel” art kastas tillbaka döende, för att de inte får tas i land. Istället fångas nya fiskar av lagliga arter för att malas ner till djurfoder.

Visst önskar vi att det gick fortare framåt. Men vi får inte heller missa att uppmärksamma att det trots allt är en del som går i rätt riktning för djuren.

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

3 kommentarer:

 1. Dax att göra folkomröstning i frågan vargjakt!
  Att skjuta alfapar är helt sanslöst

  SvaraRadera
 2. Kanske kom Sigrids kommentar på fel plats....

  SvaraRadera
 3. släng minkfarmerna i minkburar, de få prova själv att bli låsta och få de att tänka hur det är att vänta att någon kommer att öppna..........bara för att slår ihjäl.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.