16 januari 2011

Varför vargjakt?

"Från att vargen varit i det närmaste utrotad i Sverige har vargstammens tillväxt varit upp mot 15 procent per år. [...] Tillväxten har dock skett från ytterst få individer, närmare bestämt tre vargar från början av 1970-talet. Det finns därför på grund av inavel varg med bland annat skador på ryggkotor, hjärt- och njurfel. [...] Under allt för många år gjordes allt för lite för att möta det som är det verkliga hotet mot livskraftiga stammar: de svenska vargarnas genetiska problem. Därmed sveks miljöintresset. Det ändrar jag och regeringen nu på. [...] Regeringen tar krafttag för friskare vargar."
Miljöminister Andreas Carlgren motiverar i Svenska Dagbladet den pågående vargjakten.

"Förra året menade Carlgren att det var nyttigt för vargstammen att reduceras med jakt. Hans resonemang var skrattretande. Nämligen att man genom slumpvis skytte skulle kunna åstadkomma en genetisk förbättring av den svårt inavlade vargstammen. Alla de 28 vargar som fälldes förra året visade sig vara genetiskt friska och således just sådana vargar som skulle ha sparats, om det nu var genetiska förbättringar man var ute efter. Eftersom Andreas Carlgren omöjligt kan vara så korkad att han trodde på sin egen motivering för vargjakt så finns bara en förklaring. Han ljög."
Jan Guillou i Aftonbladet.

"Den officiella motiveringen till jakten är, hur konstigt det än kan låta, att vargarna ska bli friskare – och fler. Men förra året sköts ingen genetiskt defekt varg. Inte en enda."
Lena Mellin, också hon i Aftonbladet.

"Blir vargar skjutna för att de har dåliga gener eller för att de är de första du får syn på?"
Joseph Hennon, talesperson för EU:s miljökommissionär Janez Potocnik, i Dagens Nyheter.
"Vi vill skjuta någon av de vuxna vargarna för att förhindra en föryngring nästa år. Det kan låta otrevligt för många, men vi vill försöka få en situation där vi kan bedriva jakt på annat vilt i området mer ostört."
Jägaren Henrik Widlund i Aftonbladet.

11 kommentarer:

 1. Jag är arg så att jag kokar! Allt handlar om att egoistiska jägare ska få utlopp för sina lustar. Inget annat!

  SvaraRadera
 2. Jan Guillous artikel i AB är så himla bra. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article8417393.ab
  Där tycker jag det står varför det är fel och det mycket dåliga yttrande av Carlgren förra året.

  SvaraRadera
 3. Pontus Österdahl17 januari 2011 14:33

  Vargjakten är, med tanke på det låga antalet vargar, på alla sätt förkastlig men än värre är att den anledning Carlgren ger till vargjakt är okunnig och rent ut felaktig.
  Jag hoppas, antagligen förgäves, att vargjakten på något sätt kommer stoppas inför kommande år, för såhär får det inte fortsätta.

  Mvh Pontus Österdahl

  SvaraRadera
 4. Jag tillför troligen inte något nytt till diskussionen om jakten på vargar, men skriver ändå lite, då det som sker är totalt absurt och en katastrof för vargarna i Sverige.
  - Inga vargar ska skjutas då vi har en extremt liten vargstam i förhållande till de flesta andra länder som har varg och miljöministerns skäl till vargjakten är som alla nu vet fullständigt "hokuspokusprat i nattmössan.
  - Det är djurplågeri att skjuta några vargar "här och där" runtom i landet, då det allvarligt rubbar vargens par- och flockbildning. På detta sätt kan vi få störda vargar och det är kanske det varghatarna/jägarna önskar då det skulle öka jägarnas legitimitet att skjuta ännu fler vargar. OM, jag skriver OM, vargar måste skjutas, så är det bättre att att skjuta en hel flock, så de övriga vargarna kan få leva ostörda i sina små flockar.
  - Det är katastrof att flera alfadjur är skjutna, då det stör vargflockens beteende, men enligt ovan så är det kanske jägarnas avsikt att skapa kaos bland vargstammen, så de får anledning att utrota vargarna i Sverige.
  - Några vargar är officellt skadeskjutna och det är ju förfärligt, främst för den skjutna vargen förstås, men en sådan varg kan bli farlig och enligt ovan är det kanske vad jägarna vill. Hur många vargar som är skadeskjutna, men inte rapporteras är troligen ganska många, med tanke på det tänkande jägarna har.
  Min tanke är att det finns en djävulsk plan för att få anledning att utrota vargen i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Fatter ikke hvofor og hvordan man kan fastsættte en kvote på de svenske ulve, hermed mener jeg at man må skyde de ulve der er over antallet på 270.

  Jeg vil kalde denne justering af ulvene for pleje af jægernes triggergen.

  SvaraRadera
 6. För det första är det ju inte jägarna som man ska skälla på för det är ju regeringen som beslutat om det. Sen tycker jag miljöministern har sammanfattat det bra. Alla de vargar som skjutits har varit de med dåliga gener eller de som är som mest inavlade. De område där de har mindre inavelsgrad har INTE jaktförekommit!
  Utan jakt på varg kommer vargstammen bara bli sämre genetiskt och de kommer aldrig bli tal om inplantering osv. Så i framtiden får vi tacka både regering och de jägare som jagar varg för kommande FRISK vargstam. För ingen vill väl ha en inavlad vargstam som får växa okontrollerat? En frisk vargstam på lämplig nivå är väl att föredra?

  SvaraRadera
 7. Ola, ALLT du skriver är fullständigt fel, förutom möjligen den sista meningen!

  SvaraRadera
 8. Ola, att alla de vargar som blev skjutna är de med dåliga gener eller de som är mest inavlade är det riktigt bilden jag känner igen. Vad kommer den information från?

  SvaraRadera
 9. Språkpolisen23 mars 2011 23:50

  Peter, du har glömt ett "inte" och det har hänt förut. Språkpolisen noterar...........

  SvaraRadera
 10. Haha, tur att jag har dig när jag är för snabb för mitt eget bästa.

  SvaraRadera
 11. Förra året var vargen räknad till ca 190 individer, och nu detta år är siffrorna klara på 278st vargar i landet. Jakten har påverkat vargstammen positivt. Själv tycker jag om vargar och alla sorters djur men skulle aldrig falla mig in att ta dom på mänsklig nivå. Hade vi inte haft rovdjursjakt skulle det innebära slutet på tex: renskötseln, rådjursstammen och löshundsjakten. Läste en artikel om en man som fick bevittna när hans hund slaktades av två vargar, dom slutade efter ett x antal varningsskott. Starkt gjort tänkte jag, jag kunde faktiskt tänka mig hans situation om det hade vart min hund, då hade det inte handlat om varningsskott.
  Tycker det är fruktansvärt vad folk reagerar på detta, det finns fördelar och nackdelar så är det. Men enligt en stor undersökning så visade det sig att ingen av vargkritikerna var bosatta i närheten av ett vargrevir, jag kan förstå dom att man inte törs släppa hunden i skogen ens en gång. Men ni tycker vi ska acceptera djuraktivister och veganer som bränner minkfarmar och utsätter folk för livsfara?

  Mvh Adam

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.