8 augusti 2011

Change of Heart - en bok om att förändra

"Change of Heart - What Psychology Can Teach Us About Spreading Social Change" 
Nick Cooney (Lantern Books 2011)

En gästrecension av Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom.

Jag har tidigare läst flera böcker som handlar om hur du marknadsför ett budskap och om hur vi når fram. Nick Cooneys Change of Heart (166 kr på Adlibris) är den första bok jag hittat som utgår från ett gräsrotsperspektiv och som tar upp i stort sett varje aspekt av de svårigheter som vi djurrättsorganisationer eller enskilda aktiva möter när det gäller att förändra såväl samhälle som individer, och därtill ger konkreta tips på hur vi kan tänka kring vårt påverkansarbete.

Change of Heart spinner vidare på metoddiskussionen i The Animal Activist's Handbook (Lantern Books 2009, 111 kr på Adlibris) skriven av djurrättsveteranerna Matt Ball och Bruce Friedrich. Medan The Animal Activist's Handbook utgår från erfarenheter som författarna själva gjort under många års påverkansarbete baserar Nick Cooney sitt resonemang på forskning inom psykologin. Det kan vara intressant att veta att Cooney själv är grundare av den nordamerikanska djurrättsorganisationen The Humane League.

Cooney ställer en rad relevanta frågor om vilken som är den bästa strategin för att förändra samhället: Bör vi använda bilder från verkligheten för att få människor att stödja oss, eller kommer sådana bilder att få människor att vända sig bort? Hur kommer det sig att så många människor köper kött, mjölk och ägg trots att de är emot den grymma behandlingen i djurfabrikerna? Kort sagt: Vilka psykologiska faktorer bör vi känna till för att vi ska lyckas med att förändra samhället?

Förutom att ta upp psykologiska faktorer som underlättar för att nå fram till människor, tar Cooney upp psykologiska faktorer hos oss själva som till exempel hindrar oss från att överge en kampanj eller ett arbetssätt som visat sig ineffektivt.

Cooney är extremt resultatinriktad och de konkreta tips han ger är användbara för alla typer av organisationer men kanske främst inom djurrättsrörelsen. Det är enormt positivt att djurrättsrörelsen är på väg att utveckla metoder som baseras både på erfarenhet och forskning. Vi får se när det kommer en svensk bok på samma ämne! Det jag skulle önska är att boken även presenterar motstridiga studier och med större djup, men som en introduktion och forskningsöversikt fungerar den alldeles utmärkt och igenkänningsfaktorn är hög. Vilken djurrättsaktivist har inte häpnat inför människors förmåga att blunda, trots att vi försett dem med information om djurens lidande i djurfabrikerna, komplett med fotnötter och de senaste siffrorna?

För den som är beredd att ta ett nyktert angreppssätt på sin organisations arbete och göra upp med slentrianmässig verksamhet, är det här bra läsning. För alla som är aktiva, förtroendevalda, anställda eller volontärer är det nödvändigt att lära sig lite om psykologi. I den här boken får vi mycket kunskap sammanställd, serverad och klar och dessutom garnerad med tips på hur det kan omsättas i djurrättsarbete - det är bara att hugga in.

3 kommentarer:

  1. Jag förvånas också över hur lätt folk har för att blunda. Min pappa käkade kyckling häromdan och jag bestämde mig för att visa en trevlig liten film för honom efter det... (om kycklingindustrin givetvis). Efter det sa han "ja, det där var ju inte så trevligt...".Men jag räknar med att han inom en vecka igen åt kyckling och förträngt *host* all den information han nyligen fått. Just för att folk inte orkar ta tag i världens problem - Även fast jag tycker det var ett fruktansvärt enkelt beslut.

    SvaraRadera
  2. Visst är det ett intressant "fenomen"! Jag tror det finns en lite förenklad tro på att A leder till B, i det att vi visar något och förväntar oss samma reaktion som vi själva får - och att denna reaktion sedan leder till ett förändrat beteende. Tror även mellan A och B ser väldigt olika ut, för olika männiksor vid olika tillfällen. Och detta är ju väldigt, väldigt intressant att fundera kring.

    SvaraRadera
  3. Människor är trogna sina vanor och har svårt att förändra dem. Vi människor har också egenskapen att bry oss mer om det som finns nära oss än det som ligger längre bort, ett helt naturligt, men ibland märkligt fenomen. Om grannen eldar upp sin katt blir vi galna, men om 1 miljon kycklingar halshuggs samtidigt, så bryr "vi" oss inte. Om grannens dotter blir dödad av ett rattfyllo är vi nära att ta till vilda västerns "hang them high", men om 1miljon barn dör av av svält och torka, så blir reaktionen, "oj då".
    Boken som bloggen handlar om har nog mycket att lära oss, men en sak är klar och det är att vi människor är mycket primitiva och det är på både gott och ont. Om vi inte värnade om våra närmaste först, så hade inte mänskligheten funnits.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.