15 augusti 2011

Hästombudsman - bra eller?

En nyinrättad hästombudsman ska föra hästarnas talan och stärka djurskyddet inom travet skriver SvD idag. Hästombudsmannen ska vara "en fristående och opartisk person i häst-Sverige" och delta i debatten "för att göra hästens röst hörd". Utmärkt, och något som Djurens Rätt argumenterat för (ett stärkt djurskydd inom travet) under lång tid, och säkert spelar den kritik som bl.a. vi framfört in i inrättandet av tjänsten.

Kruxet i kråksvängen? Att tjänsten som hästombudsman kommer vara anställd av Svensk travsport. Vilket gör att det lovande initiativet på det stora hela känns som ett sätt för branschen att fortsätta säga att djurskyddet inom travet är bra, med skillnaden att den som säger det framöver kommer att vara en fristående och opartisk ombudsman. Motbevisa mig gärna.

3 kommentarer:

 1. Vi lever i en mycket knasig värld. I vilket annat sammanhang än just djurskydd skulle det vara okej att granskaren i fråga var anställd av den egna branschen? Hade blivit typ ramaskri inom vilken annan bransch som helst. Folk vill såååå gärna lätta sitt samvete när det gäller djur och djurskydd men det tycks typ alltid stanna vid halvdåliga och halvkorrupta djurskyddskontroller istället för verkliga förbättringar. Usch och blä!

  SvaraRadera
 2. Usch.. Gör inte typ scan på samma sätt? Veterinärerna och inspektörerna är ju anställda på företaget liksom.. Fruktansvärt korrupt.

  Föresten, varför skulle den som för hästarnas talan var opartiskt? Det ska ju hen inte vara i såna fall, snarare vara helt och hållet på hästarnas sida och se till att dem mår bra. Samma sak med dem som sitter i djurförsöksnämnder och sånt. Där borde ju dem sitta som faktiskt give a damn om djurs rättigheter, inte "opartiska".

  SvaraRadera
 3. Nu är det ju trav det gäller och för att kunna förstå så bör man ju ha ite insikt i just travet, och inte som i djurens rätt...spy ur sig en massa osanningar man inget vet nåt om. Visst finns det "djurplågare" inom travet, såsom ialla grupper som har med djur att göra...jag vet t ex folk som är med i djurens rätt som har djurförbud på sig , men utåt ser det så bra ut. Att ha katt i en lägenhet kan jag tycka är djurplågeri, att ge densamma vegomat likaså...att ha hund och inte ge den det den behöver i form av fostran och motion är för mig också djurplågeri, att göda upp sina djur, att ha hamstrar och fåglar i bur är djurplågeri, fiskar i akvarium och värst i runda skålar..Att rida sin häst på inspänningstyglar och skarpa bett är djurplågeri....allt är relativt och jag är fullständigt övertygad om att den som får jobbet som hästmbudsman KAN häst och kommer att jobba för hästen.
  Tycker inte om att ni bara ger er på travet och har fördomar om hur illa vi behandlar våra djur....jag lever proffisionellt på mina hästar och dom går ute så länge som möjligt i stora fina gräshagar tillsammans med andra hästar ( inte hingstarna) När jag visslar så bryter sig "mina" hästar ut och kommer till mig...dom vet vem som "har" dom och vore dom så misshandlade så borde dom inte ens komma när man ropar när dom har en massa andra hästkompisar omkring sig..MVH Sonja

  Däremot så tycker jag att det är BRA att man står upp för djuren, men om man ska hårddra allt så ska vi inte ha djur övht, för ALLT är tvång och för vår egens skull...inte för djurens....

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.