5 augusti 2011

Sommartider (hej, hej) - #6


Senast jag läste Filter var jag inte överdrivet imponerad så därför kändes det roligt att vara mer imponerad denna gång. I nummer 21 (augusti och september 2011) sätter Filters chefredaktör Mattias Göransson fingret på vad jag tycker är anledningen till att Djurens Rätt faktiskt bör fokusera på vegofrågan: mat (och de djur vi äter) handlar om så mycket mer än mat. Det är "ekonomi, miljö, historia, politik, rättvisefrågor, livsåskådning" - med andra ord typ allt. I numret finns en intervju med chalmersforskaren Julie Gold om odlat kött (och hon är inte lika avfärdande som DN:s ledare den 31 juli vill få det till), ett läsvärt och långt reportage om KRAV som kommer in på de negativa aspekterna KRAV:s regler kan ha för djurhållningen samt en förhandstitt på boken "Matens pris" av Daniel Öhman och Malin Olofsson (som vi känner igen från radioreportagen med samma namn). Boken kommer ut i början av september och det är bara att hoppas att den blir lika uppmärksammad som ”Monsterbiff till middag?” blev för ett tag sedan. Ska bli väldigt spännande att läsa! Och som grädde på moset kan vi läsa om maneten som är den djuriska motsvarigheten till Magnus Carlssons bidrag i Melodifestivalen 2007.

På lördag är det dags för årets Prideparad och precis som förra året deltar Djurens Rätt Stockholm. Samling kl. 11.30 utanför Coop vid Zinkensdamm är vad som gäller för den som vill delta tillsammans med oss.

Som vanligt en hel del intressant i sommarens läsning av New Scientist. Det är inte första gången de skriver om djur intelligens - och som vi diskuterat tidigare i denna blogg så kan man diskutera vilken relevans debatten om djurs eventuella intelligens egentligen har – artikeln "Claws for thought" (2 juli 2011) var intressant, och det verkar som att lösningen på frågan om vad djur tänker ligger i att studera hjärnan snarare än deras beteende. I frågespalten i samma nummer som ovan ställdes den (något märkliga) frågan om det stämmer att antalet djur skulle minska om vi slutade äta kött. Av tre svar formulerar en Hillary Shaw det på ett bra sätt, och förklarar bl.a. att samma yta som kan föda 3 miljarder köttätare kan föda 42 miljarder veganer. Många veganer blir det. I numret från den 9 juli fanns en intressant artikel ("Givers of live") om hur valar faktiskt ökar antalet andra djur i havet – vilket skulle göra idén att döda valar för att förhindra att de äter upp den fisk vi människor så gärna vill äta, felaktig.

Djurens Rätts vegobloggare är lite sur på Hemglass.

Ukraina ska förbjuda att björnar tvingas dricka alkohol. Följdfrågan blir naturligtvis vem f-n det var som kom på denna idé från början?

Kul tävling: http://tofurky.com/funstuff/travels.html. Apropå sommar och semester.

Det går inte att säga annat än att PETA är bra på att få uppmärksamhet. Detta är inte precis första gången en film använder sig av animerade djur, men kul med uppmärksamheten SVT!

"Svenska konsumenter anser att en god djurhållning är viktigt och de litar på de svenska böndernas djurhållning. Över 40 procent av de tillfrågade svarade att de valde produkter utifrån om de var producerade med omtanke om djuren och närmare hälften angav att de litar på djurhållningen när de köper svenska råvaror." Klippt från ett pressmeddelande från Landsbygdsdepartementet. Vilket rimligen innebär att lika många som litar på den svenska djurhållningen inte gör det?

Apropå Landsbygdsdepartementet och Matlandet Sverige – här är en insändare i Dagbladet om att det borde vara en större variation när det gäller matlandetambassadörerna. Läs: mer vego, mindre kött.

Apropå björnar: "OS-björnen Katya instängd i buss" – artikel i Aftonbladet.

En lite märklig debattartikel på helagotland.se mot idén om att djur har rättigheter. Inget nytt under solen egentligen, och att han inleder artikeln med någon som inte finns och något som ingen egentligen argumenterar för – en djurrättslagstiftning – gör intrycket bara en mer förvirrat. Är det djurskyddslagen han menar, eller något annat? Jag gissar att ledaren "Respektera att djur har rättigheter" hänger ihop med debattinlägget ovan?

Cirkus Scott är i farten igen – med elefanter, sjölejon och hästar - och elefantsafari. Bor du i Stockholm kan du protestera tillsammans med Djurrättsalliansen.

http://www.thechurchofseitan.com

Spanien kämpar för sin tjurfäktning. Eller iaf gör myndigheterna det. Och det finns ju ett enkelt sätt att inte hålla med…

http://summerofliberation.se

Skulle tro att detta blir näst sista sommarblogginlägget. Så vi får se till att slå på stort nästa vecka! Hörs då.

2 kommentarer:

  1. Bra summering! Tack för den! Jag är tyvärr sorgligt dålig på att hänga med i svängarna själv.

    SvaraRadera
  2. Bloggaren Peter, har du semester.........svårt att tro! Tack för all intressant information!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.