18 augusti 2011
Filmrecensionen - Apornas planet: (R)evolution
På engelska heter filmen "Rise of the Planet of the Apes", men – och detta måste vara första gången i filmhistorien som det händer - så låter faktiskt det svenska namnet coolare: "Apornas planet: (R)evolution".
Handlingen: människor forskar på ett botemedel mot Alzheimers, människor testar medicinen på schimpanser, schimpanser blir smarta… ja, ni förstår. Och du har säkert redan sett någon av de tidigare Apornas planet-filmerna.
En apa som intelligens- och känslomässigt är på vår nivå skulle ju kunna ge upphov till en massa intressanta etiska frågeställningar om hur vi behandlar detta djur, var de står i omsorgscirkeln i relation till Homo Sapiens. Vi har flera gånger här i bloggen varit inne på vilken betydelse det skulle kunna få om vi upptäckte, eller experimenterade fram (antagligen mer troligt), en varelse som blir bryggan över den ocean av skillnad som görs mellan människor och andra djur. Men denna fråga kommer aldrig upp. Och någon intressant djuretisk film blir det inte.
Istället är det en djurens frigörelse i fullt-ös-upplaga med alldeles för många halvtråkiga animeringar (jag kan inte låta bli att tänka på Gollum hälften av tiden jag ser huvudsrollschimpansen). Och det är skämskuddevarning på slutscenen mellan Will och Ceasar.
Så nej, det här var inte något vidare. Och någon djuretisk diskussionsstartare är det som sagt inte heller. Men: visst finns där en djurförsökskritik. Och visst finns det någon sorts frågeställning kring hur vi behandlar de andra djuren. Men man måste verkligen anstränga sig för att hitta den – och jag undrar om man hittar den om man inte letar. Knappast är min gissning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Anledningen till att du tänkte på Gollum är att det är Andy Serkis som spelar både Gollum och Ceasar.
SvaraRaderaDär ser man - läste det nu i DN:s recension (som för övrigt vad betydligt mer entusiastiska över filmen än vad jag är).
SvaraRaderaKul att i alla fall SVT noterar "ett något diffust djurrättsinslag": http://svt.se/2.131924/1.2507012/apornas_planet_r_evolution
SvaraRadera"Men: visst finns där en djurförsökskritik. Och visst finns det någon sorts frågeställning kring hur vi behandlar de andra djuren. Men man måste verkligen anstränga sig för att hitta den – och jag undrar om man hittar den om man inte letar. Knappast är min gissning."
SvaraRaderaJag håller helt enkelt inte med. Filmen är ju nästan övertydlig i att djurens fångenskap är något dåligt. Gång på gång kommer ju det här temat i filmen.
Du är inte ensam om att inte hålla med, ett par av mina kollegor på Djurens Rätt tyckte t.ex. att filmen var väldigt bra.
SvaraRaderaOch visst blir det tydligt att fångenskap är dåligt, men det tycker väl (typ) alla. Jag hade dock hoppas på lite mer övergripande om hur vi ser på djur och vår relation till dem. Det tyckte jag det var mer sparsamt med.