18 september 2011

En argumentation för det odlade köttet - och argumenten däremot

Från New Scientist, 3 september 2011.

Den 9 september publicerade Fria Tidningen en artikelserie om odlat kött (del 1, 2 och 3), ett ämne som vi diskuterat vid ett par tillfällen här i bloggen, men som nu börjar bli mer aktuellt än någonsin – "det odlade köttet är bara sex månader borta" har vi kunnat läsa i diverse medier på sistone.

I början av september arrangerades en konferens om det odlade köttet i Göteborg. Hirad Rezazadeh, djurrättsaktivist och student i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, var en av de som var där och lyssnade – läs hans text från seminariet här.

Inom djurrätts- och vegovärlden går åsikterna om det odlade köttet isär. I en av artiklarna från Fria Tidningen framför Djurens Rätts Cecilia Mille tre av de problem som brukar framföras kring det odlade kött:
"För det första måste ursprungscellerna tas från djur och det måste ske många gånger eftersom odlingarna åldras. Det innebär fortsatt djurhållning och eventuellt smärtsamma biopsier. För det andra finns det EU-krav på nya matprodukter som innebär att man måste göra djurförsök innan odlat kött kan introduceras på marknaden. Och för det tredje kräver odling av kött en oerhörd resursinsats. Om motsvarande skulle satsas på vegoprodukter skulle man komma längre."
Hon ställer också frågan vem som skulle vilja äta det odlade köttet: "Människor som i dag äter kött skulle se odlat kött som onaturligt. Många vegetarianer skulle nog hellre fortsätta äta vegetariskt". Brittiska Vegetarian Society är inne på samma spår och ställer frågan: "Why bother to create artificial meat when a balanced vegetarian diet is delicious, nutritious and sustainable?"

I senaste numret tidskriften New Scientist argumenterar man på ledarplats för det odlade köttet (de har även en längre artikel inne i tidningen som dock kräver inloggning för att läsa online) och menar att det är smaken och i förlängningen konsumenterna som kommer att fälla avgörandet.

Ovan nämnde Hirad Rezazadeh ser mer positivt på det odlade köttets framtid. I helgen publicerade han och filosofen Torbjörn Tännsjö en debattartikel i Sydsvenskan i ämnet med rubriken "Odlat kött kan minska svälten". När det gäller de tre problem som Cecilia Mille tar upp, och frågan kring vem som skulle vilja äta det odlade köttet, har Hirad svar på tal:
”En värld där alla människor inte äter kött är orealistisk. Realistiskt är däremot en värld där köttindustrin inser att de kan tjäna pengar på odlat kött och därmed börja med att producera odlat kött istället för konventionellt kött. En undersökning på EU-nivå visade att 50 procent kunde tänka sig att prova odlat kött. Denna undersökning skedde dessutom innan köttets negativa miljöpåverkan hade blivit välkänt för allmänheten. När Dagens Nyheter skrev om det odlade köttet gjordes en omröstning som visade att drygt 60 procent av de tillfrågade kunde tänka sig att äta odlat kött.

Om det odlade köttet är onaturligt, vad är naturligt med dagens köttproduktion? Ju mer allmänheten lär sig om hur det kött de äter idag produceras, desto mer kommer de att tycka om det odlade köttet. Det finns ju inget som är mer onaturligt än broilers. Kanske kan det odlade köttet hjälpa till att bryta ut en ordentlig debatt om hur dagens köttproduktion går till?

Visst kräver det odlade köttet en del djurförsök. Men vad är vårt alternativ egentligen? Svenskarnas köttkonsumtion ökar år efter år och det är inget vi har lyckats stoppa. Dessutom börjar befolkningen i länder som Kina och Indien att bli lika stora köttätare som vi i väst är.

Eftersom jordens resurser inte är oändliga så kommer man i framtiden bli tvungen att göra köttproduktionen mera effektiv. Detta innebär ofta att man måste använda sig av brutala produktionsmetoder och att man måste få djuren att växa fortare. Dessutom kommer det förmodligen att ske en övergång till fjäderfä som är resurssnålare än nöt och fläskkött - det är kyckling som svenskarnas konsumtion ökar procentuellt mest av. Ur ett miljömässigt perspektiv är detta bra, men från ett djuretiskt är det katastrof. Men kan människor äta odlat nöt- och fläskkött behöver de inte äta mer kyckling istället.

Djurrättsorganisationen PETA stödjer forskningen kring odlat kött. Det gör även den nederländska regeringen. Mellan 2005 fram till 2009 satsade Nederländerna 2 miljoner euro på forskningen om det odlade köttet. Man får hoppas att den svenska regeringen kan göra något sådant. Och att Djurens Rätt stödjer forskningen på samma sätt som PETA.”
Detta är grundargumenten för och emot en satsning på det odlade köttet - och ett argument för att djurrättsorganisationer likt Djurens Rätt bör stödja och satsa på denna forskning. Frågan är - vad tycker du?

15 kommentarer:

  1. Nah, jag fattar inte.
    Är inte hela grejen med att vara vego att ifrågasätta vår köttkultur?
    Vi behöver inte kött. Odlat eller inte odlat.
    Punkt.

    SvaraRadera
  2. att odla kött? hmmm... visst, det är miljövänligt, visst, det är bra för att djuren inte lider, men jag behöver inte heller kött. dom här problemen har människorna åstadkommit. om man frågar mej är det så himla komplicerat vad man än väljer.själv tänker jag fortsätta vara veggis. enkelt, och hållbart.

    SvaraRadera
  3. Inte jag heller. En ny resurskrävande köttindustri. Jag tycker att den vegetariska maten är så mycket godare och lättare att variera med det stora utbud som finns. Traditionell köttdiet känns inte heller så nyttig faktiskt. Dock visar ju tabellen att det är bättre än vad jag trodde. Och etiskt sett skulle jag inte ha något emot det. Trots allt för mycket energi in och för lite ut.

    SvaraRadera
  4. Men saken är den att det skulle bli enklare att bli intresserad av en vegetarisk kost om odlat kött skulle finnas och på så sätt mindre uppfödda djur som sedan ska bli kött.

    SvaraRadera
  5. Helt fel Camilla Bergvall.
    Grejen med vego är att inte skapa onödigt lidande hos levande varelser. Köttet är problematiskt eftersom det är skapat ur lidande(bortser här från övriga hälsoaspekter).
    Vi behöver kött, odlat sådant.
    Punkt.

    SvaraRadera
  6. Jag tror helt klart att det är köttätarna som man ska rikta sig till. Det bästa vore givetvis om fler bara åt vegetarisk men om vi kan få köttätare att gå över till odlat kött medan vegetarianerna fortsätter vara vegetarianer så blir det en vinst för djuren

    SvaraRadera
  7. Håller med Camilla. Dessutom kommer ju, som det står i texten,djurhållningen att fortsätta och då också det utnyttjande av djur som man vill ska upphöra. Jag är tveksam till detta.
    Då kommer det behövas mark där man fortsättaer att odla det kraftfoder man ger djuren + betesmarker + utrymme för köttodlingen. Istället för att korta ner matlinjen så förlängs den. Nja, inte så väl uttänkt där tycker iaf jag.

    SvaraRadera
  8. Jag håller med Hirad Rezazadeh. En värld utan köttkonsumtion är (tyvärr) orealistisk. Fastän jag inte tycker om det så tror jag att det bästa i nuläget är att stötta olat kött.

    SvaraRadera
  9. Intressant att läsa alla åsikter. På sätt och vis vill jag vara emot det odlade köttet och bara promota vego, men å andra sidan måste man ju se lite realistiskt på saken också, som Hirad gör. Jag tror på odlat kött istället för det kött vi har nu, i kombination med ett ökat antal vegoätare :)

    SvaraRadera
  10. Alla människor kommer inte bli vegetarianer, hur många logiska anledningar det än finns till att bli det. Folk är konservativa och kräver sitt kött - spelar ingen roll för vilka kostnader (det har vi ju märkt). Då är frågan om vi ska fortsätta försöka få allmänheten att bli vego, eller ska vi helt enkelt ge med oss och acceptera att köttindustrin måste finnas i dagens samhälle (konventionell eller icke)?

    Ur djuretiskt synpunkt är det ju definitivt bättre att äta odlat kött än konventionellt producerat kött. Även provrörs-maten skulle kräva djurhållning så är det ju åtminstone bättre än alternativet. Men om jag skulle äta det? Nej, jag tror inte det.

    Efter ett år som vegetarian och några månader som vegan så kan jag inte ens i mina mörkaste tankar hitta någon längtan efter att äta kött. Det är äckligt! Det är senorna, stanken, den korta hållbarheten och allt det opraktiska när man ska tillaga det (och glöm inte hälsoskälen!). Jag kan inte hitta en enda positiv sak med kött faktiskt. Tänk vad skönt att känna så! Det trodde jag inte när jag började gå åt veggie-hållet för ett och halvt år sedan...

    Om djurfabrikerna skulle ersättas med odlat kött skulle jag se det som en stor vinst. Så jag är ändå glad att en sådan utveckling existerar!

    SvaraRadera
  11. odlat kött och vegetarisk kost vore bra !Och förbjuda att föda upp djur till att dödas !

    SvaraRadera
  12. jag undrar hur smärtsamt det är att ta ursprungscellerna från ett djur. jag skulle personligen inte har något emot att äta människokött. kanske till och med mitt eget kött.
    som köttälskare (nu var det måånga år sedan jag åt, men jag älskade det förr) och vegetarian skulle jag gärna käka "riktigt" kött. men utan att skada levande varelser.
    tills dess att det odlade köttet inte på något sätt har skadat djur kommer jag personligen att avstå.

    SvaraRadera
  13. Camilla: Personligen är jag vegan för att jag ifrågasätter djurhållningen och industrialiserandet av kött samt det omedvetnakonsumerandet. Helt ärligt ser jag PERSONLIGEN inget etiskt fel i själva akten att förtära död vävnad, vägen dit är där emot viktig.

    Och ang. temat saxar jag mig själv från djurensrätts inlägg på FB:

    "Det jag tycker är intressant i den här frågan är ju hur vida det odlade köttet kan räknas som djur? Om man förutsätter att det är djuretiska grunder som gjort att man motsätter sig ätandet av kött borde det ju (även om jag inte har alla fakta i handen om hur det skulle producerad och liknande) i princip kunna hamna i kategorin "okej" ändå?

    Personligen har jag jättesvårt att ställa mig i den här frågan rent spontant. Jag ser att det skulle kunna vara en kompromiss av något slag. Men ser å andra sidan mycket hellre att människor som envisas med att äta kött faktiskt är informerade om djurs värde, hur de behandlas och vad de faktiskt stoppar i sig och gör etiska val utifrån det (vilken "sida" de än väljer). Kan tänka mig att vi människor som grupp kanske ännu mer glömmer bort djuren när djuren till och med försvinner ur ekvationen i längden (för de lär ju vara med initialt antar jag? man lär väl odla från något befintligt? vävnadsprov? en ko blir 100 i ett labb? vet inte riktigt hur det skulle genomföras. Hur många delar kött kan man få från ett dött djur? gör en död ko det moraliskt försvarbart, eller ens okej, för att flera där efter ska slippa slaktas?).

    Personligen vill jag se en bättre typ av djurhållning, minskad köttkonsumtion och en medvetenhet hos konsumenter (vilket även sträcker sig över på andra områden mind you). Men det är ju inte alla som delar mina grunder till att vara vegan heller såå... vart skulle jag komma? Jag tappade bort mig lite i slutet. Men tankarna är där i alla fall ..."

    SvaraRadera
  14. Hej, vill bara fråga en sak som inte har något med detta att göra..
    Jag är vegetarian & vill verkligen kämpa för djur och läser er blogg dagligen.
    Och ni kanske har svar på denna fråga?
    De har ju börjats sälja halal-godis i en del affärer såg jag på nyhterna för någon vecka sen?
    Vet ni något om det? Borde inte det uppmärksammas?!
    Jag fattar inte ens hur det kan vara tillåtet..
    Snälla svara på frågan om hur det kommer bli, vilka affärer som säljer det och uppmärksamma folk att absolut inte köpa det!

    SvaraRadera
  15. Emma,
    om djuren är slaktade i Sverige så är det enligt svenska lagar och regler. Så det beror lite på produkternas ursprung. Det enklaste är förstås att inte köpa godis med djur i överhuvudtaget - vår lista finns på http://vegokoll.se/?page_id=549

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.