8 september 2011

Subventionerad slakt

"Regeringen ska subventionera gris och nötköttsproducenterna framöver. I budgeten som presenteras om två veckor kommer staten att förse branschen med 90 miljoner kronor årligen."
Från SVT:s Rapport. Syftet med subventionerna är att göra den svenska djurmatsproduktionen konkurrenskraftigare i relation till import från andra länder. Och jag citerar inte detta för att det nödvändigtvis är fel med subventioner. Min första tanke var snarare att den som tror att det kommer bli enkelt att nå ett samhälle som inte förtrycker djur måste nog justera sin framtidsvision en aning.

9 kommentarer:

 1. Det är alltså våra skattepengar? huh.. hemskt. Hörde förut att vi i Sverige (vi i EU) gör samma sak för tjurfäktningar och bönder i typ frankrike. Är det också sant? Störigt att man inte kan välja vart ens pengar ska gå..

  SvaraRadera
 2. Det vore intressant att se några företrädare för den borgerliga regeringen förklara sin principiella syn på konkurrens och att premiera enskilda näringsidkare i relation till den här frågan. Varför ska de som vill producera protein genom att fängsla och döda djur ges konkurrensfördelar av staten?

  SvaraRadera
 3. EU subventionerat lantbruksnäringen med stora mängder pengar, och det har gått att läsa att sådant stöd även har kunnat gå till jordbrukare i EU som föder upp tjurar avsedda för tjurfäktning.

  SvaraRadera
 4. subventionerat - skulle varit subventionerar

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte riktigt varför du, bloggaren, tycker det är OK att regeringen stödjer svensk djuruppfödning!?
  Kan det vara för att du tycker att svensk djuruppfödning är lite bättre än andra länders?
  Jag kan acceptera det argumentet, men det skulle vara intressant att veta varför du överhuvudtaget tycker det är bra med subventioner till djurindustrin.
  Låt denna verksamhet bära sina egna kostnader och låt köttätarna betala ett rejält pris för plågat och miljöförstörande kött.

  SvaraRadera
 6. Tror inte jag skrev att jag tycker det är ok att regeringen stödjer svensk djuruppfödning? Bara att subventioner per definition inte behöver vara fel.

  SvaraRadera
 7. Varför är inte subventioner av djuruppfödning dvs.
  djurplågeri och dödande av mer eller mindre friska djur fel?
  Jag får det inte att stämma med dina tidigare ståndpunkter?!
  Förövrigt skrev du att det är OK att regeringen stödjer svensk djuruppföddning, beror det på att svensk djuruppfödning, enligt dig är bättre än i andra länder, vilket jag iofs, tror att den är, men frågan är om subventioner är rätt väg?
  Låt de som äter feta biffar få betala ett fett pris!

  SvaraRadera
 8. Var skrev jag att det är ok att regeringen stöder svensk djurhållning? Alltså, subventioner kan ju ges från allting till grisuppfödning (dåligt) till odling av sojabönor (bra). Det har ju diskuterats en köttskatt i omgångar, även det vore ett ekonomiskt medel för att styra produktion och konsumtion av vissa produkter. Den mer pragmatiskt lagda skulle säkert också kunna tänka sig subventioner till djurhållning som man anser sig vara bättre än annan djurhållning.

  SvaraRadera
 9. I dessa tider borde ju istället produktion vegetarisk mat subventioneras. Istället är det vi som äter vegetabilisk föda som får betala fullt pris för det vi äter.
  Och det produktionsmässigt dyra, klimatpåverkande och miljöskadande köttet subventioneras i flera led av produktionen. Man börjar ju undra om vår regering varken har öron eller ögon? De vill ju påstå att Sverige är ett föredöme för vår omvärld. Idag kom visst en rapport från Uppsalaforskare som visar på motsatsen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.