29 september 2011

"Jägare blir ny miljöminister"Förutom landsbygdsministern (tidigare jordbruksministern) är miljöministern den i regeringen som jobbar mest med frågor som rör djur. Och idag fick Sverige en ny miljöminister efter Andreas Carlgren Lena Ek heter hon, även hon centerpartist, och fram till nu har hon representaterat partiet i EU-parlamentent.

Lena Ek har i EU-parlamentet varit vice ordförande i the Hunting & Biodiversity Intergroup, en grupp som samlar Europaparlamentariker med ett intresse för jakt och landsbygdsfrågor (rubriken på blogginlägget är dock inte mitt, jag lånade det från Svensk Jakt.

På samma länk som ovan citeras Lena Ek rörande frågan om den svenska vargjakten:
– Vi kommer att ha vargjakt i framtiden, under ordnade former. Vi ska ha en livskraftig vargstam i dess naturliga utbredningsområden, men vi måste också ta hänsyn till landsbygdsbefolkningen och företagarna där.
I en enkät skickade av Svensk Jakt inför EU-valet 2009 får hon en fråga om EU:s förbud mot handel med sälprodukter:
- Ursprungsbefolkningen på Grönland kommer att drabbas hårt. Därför vill jag ha undantag för dem liksom för skyddsjakt. Självklart med samma djurskyddshänsyn som för annan jakt. Av respekt tycker jag också att nedlagt byte ska tas om hand. Alla som sett en kustfiskares nät efter sälbesök förstår deras krav på skyddsjakt. 
När Djurskyddet Sverige genomförde sin enkät inför samma EU-val menade man att djur och djurskydd fick en väldig liten del i Centerpartiet EU-politik – men att Lena Ek var den djurvänligaste av partiets kandidater. Exempelvis hade hon ställt frågor till kommissionen om värphöns i icke inredda burar (men å andra sidan, skriver Djurskyddet Sverige, skrev hon inte på resolutionen som krävde att djurförsök på apor bör förbjudas inom EU).

Den som vill veta lite mer om Lena Ek och djuren kan läsa detta blogginlägg från 29 maj 2009 med rubriken "Stärk djurskyddet i Europa". 

2 kommentarer:

  1. Måste ge dig cred för hur opartiskt du skriver. Bra jobbat!
    Inlägget är dock väldigt intressant och jag har svårt att helt bilda mig en åsikt. Sälarna förstör näten för fiskare, men om inte man fiskade så mycket skulle ju förvisso inte sälarna behöva äta den fisk som finns i näten för att överleva. Samtidigt så måste ju fiskare få en inkomst och kunna överleva de också.. Tanken slår mig att vi är för många människor på jorden, för många som äter kött. Kanske borde man göra något för att människopopulationen ska minska? Att ha skyddsjakt på människor som breder ut sig på områden där man tvingats avverka skog för att kunna bygga hus känns ju sjukt. Men samtidigt, det är ju så vi gör med rovdjur som råkar bo för nära våra gårdar.. Vi människor placeras i en annan kategori, en kategori där det inte går att kompromissa..

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.