28 februari 2012

Man kan ju undra...

"Coca-Cola spanar på PETA. Och en vegetarian i Karlavagnen. Vart är världen på väg?"
WikiLeaks är i farten, och bland dokumenten framgår tydligen att Coca-Cola är orsaken till att amerikanska FBI spanade på djurrättsorganisationen PETA inför OS i Vancouver 2010. Det låter ju nästan en saga för god för att vara sann. Om den inte var sann. Vilket man ju får anta att den är. Enligt vad man kunna läsa var Coca-Cola - stor sponsor till OS 2010 - rädda för att PETA skulle ställa till med något spektakel med anledning av Kanadas säljakt.

Det märkligaste av allt är väl varför Coca-Cola får igenom en sådan grej? Vissa företag har uppenbarligen möjligheten att "få saker gjorda". Undrar om Djurens Rätt skulle kunna få SÄPO att spana på Scan? Vi misstänker att de gör något som inte är bra. Skulle inte se bra ut inför Vasaloppet 2011.

Och när vi ändå är igång och funderar på saker - den ivrige vegetarian Peter Wahbeck blir ny programledare i P4-programmet Karlavagnen. Två veganer i Big Brother (även om jag tror en har hoppat av?), och nu en grönsaksätare i hela Sveriges kvällsradiokanal. Vart är världen på väg??

24 februari 2012

En lika hemsk som underlig film från Animal Equality

"Har inte läst på, och förstår inte riktigt vad vi ser. Vet inte om jag vill veta." 
Ytterligare en undercover-film har släppts, denna gång från Spanien av organisationen Animal Equality. Lägger inte upp den i bloggen, det är en film det är bättre att inte se (men du kan se den här). Mer information finns här, skulle nog rekommendera att du läste om filmen snarare än såg den.

Som vanligt vedervärdiga bilder, men dessa är märkliga och jag förstår dem inte riktigt. Detta är inte storskalig vedervärdig djurhållning, det finns ingen logik (som om det skulle finnas logik i något annat, men missförstå mig rätt). Detta är inte "slarv" eller för att man har bråttom, det är ren och skär sadism. Helt sjukt.

Hur ska man ens reagera på en sådan här film? För en gångs skull vet jag inte riktigt vad jag ska säga/skriva. Och jag undrar så smått om det verkligen är vettigt att lägga ut sådana här filmer.

21 februari 2012

Djurens Rätt diskuterar odlat kött på SVT Debatt

"Vi debatterar idag odlat kött (onekligen ett hett ämne i dessa dagar) på SVT Debatt."
Djurens Rätt: Vi bör välkomna kött från laboratorier. Det är rubriken på vår debattartikel på SVT Debatt. En rubriken som kanske är något tillspetsad  - vi försöker lyfta fram både det positiva och det negativa (som vi ser det) med detta omtalade kött, som ännu ingen har sett (iaf inte i någon större ihopsittande mängd) och ännu mindre smakat på. Men intressant att fundera på är det. Den som lever får se vad vi äter om 50 år.

Göran Greider om det odlade köttet

"En minskning av köttätandet så långt som möjligt är önskvärt, och till och med nödvändigt. Och en civilisation som vänder sig bort från köttätandet kan kanske rentav bli en mer reflekterande och moraliskt ömsint civilisation. 

Men de flesta gillar att sätta tänderna i en biff eller ett kycklinglår. Jag gör det också. Urskuldande brukar jag mumla något om att mina smaklökar är reaktionära. Idén att odla kött tror jag därför kan vara en ganska bra kompromisslösning tillsvidare. De flesta av de etiska komplikationerna borde kunna försvinna när kött framställs på konstgjord väg, även om miljöbelastningen sannolikt inte kommer att minska lika dramatiskt. Det går åt biologiska resurser även för att odla kött och vi har i slutändan mycket mer att vinna på att själva sätta i oss de vegetabilier som korna eller fåren eller kycklingarna äter. Dessutom kan man frukta att en eventuell köttodlarindustri kommer att fixa fram alla tänkbara kemikalier och tillsatser för att få de nya biffarna att se ”naturliga” ut och smaka som vanligt. 

Många människor reagerar nog spontant negativt på odling av kött. De tycker att det låter konstgjort. Märklig nog tycks samma människor inte reagera på det lidande som kantat biffens väg till tallriken."
Undrar om inte detta kan vara det mest sakliga (och positiva) som skrivits om odlat kött i svensk media, av Göran Greider i Dala-Demokraten.

20 februari 2012

Odlat kött. Igen.

"Sugen på en tvåmiljonersburgare?"
Det blev en del prat om odlat kött i media idag - vilket verkar vara följden av en artikel i The Guardian (det är lite lustigt det där, men läser en brittisk artikel på förmiddagen och sedan några timmar senare så sprids det som vågor på vattnet till svenska medier).

I The Guardian står det att en burgare av odlat kött för 200 000 pund (ungefär 2 000 000 svenska kronor) är på gång i oktober. Det skulle då vara den första av den typen. Och detta är ju faktiskt 50 00 pund billigare än vad som tidigare sagts! Det rör sig, snart är vi säker nere på 100 000 pund. Som hittat.

Nyheten plockades upp i Nyheter24, där kocken Leif Mannerström och ordföranden för Sveriges vegetariska förening, Henrik Sundström, kommenterar burgare. Inte så positiva någon av dem. Känns onekligen som att "rörelsen för odlat kött" skulle behöva en talesperson som inte är direkt involverad i forskningen, just nu är det mest dålig PR tycker jag.

Pernilla "Veganlife" Berg pratar odlat kött i Nordegren i P1. Och i SR Minnen väljer att se tillbaka på naturligt kött - snart ett minne blott?

The Truth is Hard to Swallow

"Ny tankeväckande reklamfilm om djurfabriker, denna gång från Australien."

16 februari 2012

15 februari 2012

Senaste nytt från Amerika

"Det blir lätt mycket USA i bloggen. Och med det sagt - här kommer lite mer."
Det blir lätt väldigt mycket från USA här i bloggen. Jag är inte helt nöjd med detta, men samtidigt är det lite svårt att göra någonting åt - det sprutar ju ut information därifrån. Önskar det sprutade mer information även från andra delar av världen åt mitt håll. Lovar här och nu att försöka göra någonting åt detta.

Med detta sagt, fyra nyheter från Amerika:

Ytterligare en grisanläggning av "avslöjats", nu i Iowa i USA och av organisationen Compassion Over Killing. Hemska bilder som vanligt. Och jag börjar fundera lite kring det här. Hur många avslöjanden går det att visa upp innan det (hur hemskt det än låter) börjar gå slentrian i detta. Ungefär "Den här filmen var ju faktiskt inte lika farlig som den förra...".

Hockeyspelaren Georges Laraque är onekligen en riktigt hjälte (denna gång tar han sig an päls och Canada Goose, i samarbete med PETA).

Bloggen countinganimals.com har räknat ut (räknat om) antalet djur som en amerikansk vegetarian räddar. Den senaste siffran - 404 djur per år, eller ungefär 1 djur om dagen.

När jag var med under Almedalsveckan nu senast arrangerades ett TEDxAlmedalen. Och häromdagen arrangerades TEDxManhattan, där Wayne Pacelle från HSUS pratade om djur. En film finns på länken, och det är tämligen sevärt.

14 februari 2012

Kött och kött

"Det pratas kött i media idag."
Just nu köttprat i SVT Nyheter Live och i Epstein i P1.

Ett skandalöst avslöjande

"Djur som har slaktats levande kan säljas i svenska butiker!"
Ok, jag förstår såklart vad de menar. Det är såklart en redaktör som är upprörd över att (en del) djur i (vissa) andra länder slaktas MEDAN DE LEVER. Men ändå, det finns onekligen något grundläggande tragikomiskt i upprördheten, och det som ICA medger. I vanliga svenska köttdiskar finns djur som bragts om livet medan de levde. Usch.

12 februari 2012

Brittisk baconproduktion på film

"Ny film visar brittisk baconproduktion i all sin vedervärdighet."
Den här filmen hör till den kategori filmer som man vill visa för alla, men som man egentligen vill att någon ska se. En film man vill ska ses av andra än just de som antagligen kommer att se den, och må dåligt av den. Folk som redan vet.

Organisationen Animal Equality har under två månader filmat på en brittisk grisfarm: "Over 200 hours of footage and recorded conversations, and more than 300 photos provide a shocking insight into the British pig industry and demonstrate that, regardless of whether a farm is labelled as ‘Quality Assured’, there exists pain, suffering and exploitation on a massive scale."

Filmen blir lite extra aktuell en förmiddag då vi på Twitter diskuterat begreppet veggievore, som handla om de som endast äter kött som inte utsatt djur för "onödigt lidande". Frågan om vad som är onödigt ställs onekligen på sin spets ibland.

Filmen finns nedan, men du behöver inte se den. Du vet nog redan.


11 februari 2012

Fur Kills

"Fur Kills - fyndigt på Facebook." 
Det här var onekligen det fyndigaste som har setts på Facebook sedan Dackefejden.

8 februari 2012

Djurens Rätt - alltid lite före

"Vegogladiatorer och slavspäckhuggare. Saker vi (nästan) har koll på långt före alla andra."
Såg idag i Aftonbladet att Roms gladiatorer inte åt kött. Något som vi skrev på om vår webb i januari 2008. Och i DN går det att läsa om att späckhuggare vill ha skydd mot slaveri. Och det skrev ju jag om redan... höll jag på att skriva. Men bannemej, nu hittar jag ingenting. Har jag blivit helt senil, jag läste ju om det för ett bra tag sedan och tänkte ut ett blogginlägg i huvudet. Sjutton då.

Det här förstör ju onekligen min poäng om att Djurens Rätt alltid är lite före när det gäller djurfrågor. Vår nya slogan får bli "Djurens Rätt - alltid lite före (såvida vi inte blivit senila och glömmer bort)".

7 februari 2012

Djurens Rätt pratar djurcirkus i P4

"Vår ordförande Camilla Björkbom var idag med i programmet P4 Extra och pratade djurcirkusar."
Programmet kan du lyssna på här, och där har du även möjlighet att diskutera ämnet vidare med andra lyssnare.

5 februari 2012

Matvalet

"Idag medverkar Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom i UR:s program Matvalet."
Från UR:s hemsida:
"Vi ställs inför massor av val så fort vi ska äta något. Dessa kan få konsekvenser för miljön, tredje världen och den egna hälsan. Är det ens möjligt att välja rätt mat? Tre försökspersoner utsätts för olika dilemman, som vilket kött man ska köpa, vilka grönsaker man väljer eller vilken sorts fisk man ska undvika. För att de ska kunna ta ställning har vi bjudit in en expertpanel som får argumentera för eller emot olika alternativ: där sitter de prisbelönta matjournalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, författaren och matdebattören Mats-Eric Nilsson, Agneta Dreber från Livsmedelsföretagen, Camilla Björkbom från Djurens Rätt och Patrik Strömer från Timbro. Ämnen som diskuteras är djuretik, globalisering, närproduktion och miljöfrågor."
Programmet sänds söndagen den 5 februari kl. 18 i Kunskapskanalen, liksom måndagen den 6 februari kl. 22.30. Programmet går att se i efterhand på http://urplay.se/167193.