5 februari 2012

Matvalet

"Idag medverkar Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom i UR:s program Matvalet."
Från UR:s hemsida:
"Vi ställs inför massor av val så fort vi ska äta något. Dessa kan få konsekvenser för miljön, tredje världen och den egna hälsan. Är det ens möjligt att välja rätt mat? Tre försökspersoner utsätts för olika dilemman, som vilket kött man ska köpa, vilka grönsaker man väljer eller vilken sorts fisk man ska undvika. För att de ska kunna ta ställning har vi bjudit in en expertpanel som får argumentera för eller emot olika alternativ: där sitter de prisbelönta matjournalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, författaren och matdebattören Mats-Eric Nilsson, Agneta Dreber från Livsmedelsföretagen, Camilla Björkbom från Djurens Rätt och Patrik Strömer från Timbro. Ämnen som diskuteras är djuretik, globalisering, närproduktion och miljöfrågor."
Programmet sänds söndagen den 5 februari kl. 18 i Kunskapskanalen, liksom måndagen den 6 februari kl. 22.30. Programmet går att se i efterhand på http://urplay.se/167193.

7 kommentarer:

 1. Lite konstigt att matpulpeten inte verkar ha tagit notis om Lena när de skulle göra sina matval. Det hade varit bättre om Lena hade fått skriva dit ett vegetarisk alternativ på kartan eftersom alla de andra hade sina alternativ representerade på kartan.

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med dig Lars! Jättekonstigt!

  SvaraRadera
 3. Håller också med Lars, det var ju omöjligt för Camilla att välja mellan olika djurprodukter, olika grader i helvetet liksom på de olika maträtterna men fortfarande... helvetet.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att det inte var en lätt sits för Camilla! Jag tänker att i ett sånt här sammanhang, där vi står så uppenbart långt från hela premissen, är det kanske bättre att inte försöka anpassa sig så mycket (och t.ex. försöka vinna på argumentet att vego sparar tid, vilket nog är ett av de svagare argument jag hört för veganmat) utan att istället köra hårt på djurrättsargumenten. Svårt att välja taktik ibland men jag tror det är lätt att hamna i fällan anpassning och då få sitt budskap utsmetat bland alla andra, som att det är en smaksak. I ett program där de flesta är lite tramsiga kan det vara så effektivt att säga något från hjärtat, något med mening. Men bra jobbat hursomhelst!

  SvaraRadera
 5. Jag skrev fel namn där i hastigheten, rätt namn ska vara Camilla.

  SvaraRadera
 6. Jag vill inte höra företrädare för Djurens Rätt säga orden "bra kött". Kött är alltid mord, Camilla!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.