21 februari 2012

Göran Greider om det odlade köttet

"En minskning av köttätandet så långt som möjligt är önskvärt, och till och med nödvändigt. Och en civilisation som vänder sig bort från köttätandet kan kanske rentav bli en mer reflekterande och moraliskt ömsint civilisation. 

Men de flesta gillar att sätta tänderna i en biff eller ett kycklinglår. Jag gör det också. Urskuldande brukar jag mumla något om att mina smaklökar är reaktionära. Idén att odla kött tror jag därför kan vara en ganska bra kompromisslösning tillsvidare. De flesta av de etiska komplikationerna borde kunna försvinna när kött framställs på konstgjord väg, även om miljöbelastningen sannolikt inte kommer att minska lika dramatiskt. Det går åt biologiska resurser även för att odla kött och vi har i slutändan mycket mer att vinna på att själva sätta i oss de vegetabilier som korna eller fåren eller kycklingarna äter. Dessutom kan man frukta att en eventuell köttodlarindustri kommer att fixa fram alla tänkbara kemikalier och tillsatser för att få de nya biffarna att se ”naturliga” ut och smaka som vanligt. 

Många människor reagerar nog spontant negativt på odling av kött. De tycker att det låter konstgjort. Märklig nog tycks samma människor inte reagera på det lidande som kantat biffens väg till tallriken."
Undrar om inte detta kan vara det mest sakliga (och positiva) som skrivits om odlat kött i svensk media, av Göran Greider i Dala-Demokraten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.