"Varför äter vi vissa djur och inte andra?"I mars 2010 skrev jag här i bloggen att jag höll på att läsa boken "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism" av psykologen Melanie Joy. Men jag är en notoriskt dålig läsare av djurättsfilosofi, har svårt att ta mig igenom dem. Började med Peter Singers "Djurens frigörelse" en gång i tiden, men kom inte längre än till förordet. Andra djurrättsböcker har jag inga problem med, och det är ett intressant ämne att diskutera. Men att läsa....snark.
Tur då att vi vi nuförtiden har Youtube och podradio! Häromveckan lades det upp ett föredrag med Melanie Joy utifrån boken. Enjoy.
Förmågan att känna smärta och lidande – förmågan att ha ett liv som spelar roll för en själv. Djur är inga maskiner, utan varelser med skarpa sinnen och starka behov. En filosof har uttryckt det så att djuren inte bara har en biologi, de har också en biografi – de har egna liv som är viktiga för dem och det spelar roll för dem själva ("inifrån" sett) hur de behandlas.
SvaraRaderaI det avseendet är djur och människor mycket lika. Det spelar roll för oss alla hur vi behandlas. Och om vi måste ta hänsyn till människors upplevelser på grund av detta, så måste vi även ta hänsyn till djurs upplevelser på ett jämlikt sätt.
Det vore helt enkelt fördomsfullt att säga att ett djurs lidande är mindre viktigt än en människas lidande (om smärtupplevelsen är lika stark hos båda arterna vill säga). Därför kan vi inte godtyckligt diskriminera djurens upplevelser och liv i vårt moraliska tänkande. Om vi gör det sätter vi oss i samma position som rasister eller sexister, som säger att färgade människors eller kvinnors upplevelser är mindre viktiga än vita människors eller mäns upplevelser.