2 mars 2012

Anti Ag-Gag

"Lagförslag i USA försöker stoppa smygfilmat material från djurindustrier."
Vi har ju diskuterat det är med ”undercover-filmer” som avslöjar de hemskheter som djur utsätts för en hel del på sistone. Och jag har varit smått skeptisk till om vissa av dem verkligen är bra att visa upp – det blir så mycket hemskt att jag undrar om resultatet blir kontraproduktivt. Det finns nog en anledning till att människorättsorganisationer inte visar upp de hemskaste av hemska bilder, och att de istället hittas på obskyra sajter på nätet.

Men med detta sagt så går det inte att komma ifrån att dessa filmer har blivit ett enormt viktigt verktyg för djurrättsrörelsen under de senaste 3-4 åren. I Sverige är det Djurrättsalliansen som ”specialiserat” sig på dem, och världen över har det blivit ett allt viktigare verktyg för djurrättsorganisationer.

De flesta filmer som når offentligheten kommer från USA, och där har vissa stater (Florida, Iowa, Minnesota och New York) nu börjat diskutera ett förbud mot att spela in sådant material. ”Ag-Gag” (ag = agriculture = jordbruk, gag = munkavle) är termen som används om lagförslagen och denna lagstiftning skulle det göra förbjuder att spela in film, ta bilder eller ljudupptagningar inifrån dessa djurindustrier. Förbudet skulle gälla såväl journalister, anställda som aktivister.

Den stat som kommit längst är Iowa. Och detta är vad Mercy for Animals, en av de amerikanska organisationer som jobbat mest effektivt med denna ”arbetsmetod”, har att säga om saken. En film säger onekligen mer än hur många ord som helst.

12 kommentarer:

 1. Bisarrt att förbjuda att skildra verkligheten. Vad ska då journalister göra? Försköna och bli politiker?

  Heja alla de som vågar visa verkligheten. Heja yttrandefriheten och tryckfriheten!
  Punkt.

  SvaraRadera
 2. Snälla snälla snälla hoppas att alla köttätare i världen ser detta och TÄNKER PÅ DET när de sitter där med sitt bacon och sina nuggets.

  SvaraRadera
 3. Djurens rätt gör alldeles för lite för djuren det är ett fruktansvärt lidande ute överallt där djur föds upp.
  Idag 50 djur grovt vanvårdade.
  Varenda dag och dygnets alla timmar vanvårdas djur i Sverige utan att ansvariga alliansen gör ett endaste dugg.
  Djurskyddet vad gör ni ingenting allt är tyst om djurs lidande.
  Djurrättsaktivisterna är också tystade frågan är varför alla tiger?
  Det borde vara glasrutor på alla slakterier i Sverige så alla köttätare kan se hur djuren vanvårdas och plågas in i döden.
  Hur kan ni äta kött från plågade djur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skicka gärna över tips, om du har bra förslag på saker du inte tycker görs.

   Radera
 4. Klart allt ska visas. Rak kommunikation vinner. Det finns en utställning som heter Walls of Glass med Erik Lindegren. Visa gärna den i sin helhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har vi koll på, det är "vår" utställning. Finns på vår Flickr-sida. Dock är jag inte övertygad om att rak är detsamma som att visa allting, om kommunikationen syftar till att försöka förändra och påverka.

   Radera
 5. Mera tips!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=4994341

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den, gjorde en nyhet om detta till vår webbplats i fredags.

   Radera
 6. Självklart skall filmer visas....det är den enda möjligheten för oss att inse att djur behandlas fruktansvärt. Många tror att alla djur vi äter har det bra men filmer visar verkligheten. Jag och alla borde se filmerna och inte se bort....en del säger jag vill inte se...men då får ju djuren aldrig visa oss hur de har det...folk som plågar och slår dem..de kan inte ringa polisen som barn kan...de är försvarslösa och det är vår plikt att se till att detta våld inte får förekomma...vad har en gris gjort för fel för att de som jobbar på fabrikerna skall plåga grisen...för deras eget nöjes skull...djur har lika mycket rättigheter som vi människor...

  SvaraRadera
 7. bibi

  Filmerna visar inte hur djurproduktion går till. Att hugga med spettsiga påkar i levande grisar, att flå djur levande eller att sparka söder juvret på kor är visserligen verklighet. Men det är inte så det går till i normalt.

  Vi skulle kunna smygfilma en polis som våldtar ett barn. Det hade också varit verklighet. Men polisen gör i regel inte sånt, även om det sker.

  Risken med att visa dessa icke objektiva filmer är att folk tänker att, "men så illa vet jag att inte min bybonde behandlar sina djur. Så då är det ju lugnt att äta dem."

  Det är inte behandlingen av djur som är grundproblemet. Snarare är problemet att djuren dödas.

  SvaraRadera
 8. Jo filmerna visar precis hur det går till....det du pratar om att kycklingar inte dödas på detta viset i sverige men filmerna ljuger inte ....men människan vill inte se/ inte veta för det är inte intressant att se lidande...men regeringen bör göra ngt och journalister så att det blir en förändring....djur kan inte ha det så här och detta förekommer varje minut i världen...djur kan inte prata med polis men ett barn som blir våldtagen kan det ...djur är försvarslösa ....blir så arg att man måste blanda in barn ...va har de med denna situation att göra...äckliga människor som inte har känslor...djur kan känna sorg och smärta...de är inte bara en köttbit...

  SvaraRadera
 9. Djur hållning har blivit en industri som bilar som tillverkas på löpande band men skillnaden är att djur är individer som människor och lika mycket värda och därför förtjänar respekt och inget lidande ..stackars försvarslösa djur...vi människor tror vi kan göra allt men en dag kanske någon starkare kommer och gör likadant med oss...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.