19 december 2012

Djurens Rätt läser Effekt och Laika

"Djurens Rätt läser Effekt och Laika."
Två trevliga tidskrifter hade kött som tema på årets sista nummer… det var så jag hade tänkt skriva i min "recension" av Klimatmagasinet Effekt och Camino. Men trots att jag två gånger beställt senaste numret av Camino så har jag fortfarande inte fått något. ”Hm” säger jag om det. Men istället dök det upp en annan tidning som plåster på såren – Laika.

Men först Effekt. I sitt sista nummer för året spanade Klimatmagasinet Effekt in köttkonsumtionens effekt ("effekt", ni fattar?) på vår värld ur ett perspektiv på klimat och hållbarhet. Och utan ett djuretiskt perspektiv handlar det helt om vilken nivå vår köttkonsumtion kan ligga på för att rädda världen.

Sverige idag: 85 kg kött per person och år.
Var vi, och övriga världsmedborgare bör ligga år 2050: 25 kg.
USA år 2004: 83 kg.
USA år 2011: 75 kg.
Kina: tio gånger kött 2012 som 1975.

Tidningen är intressant, med fina diagram och matpyramider. Vår favoriter Helena Röcklinsberg, Lisa Gålmark och Jonas Paulsson intervjuas om köttfrosseri och Köttfria måndagar, ett reportage om Kina är inte roligt att läsa, och den brittiska miljövännen Simon Fairlie säger, som Per Jensen, att vi behöver äta lite kött för att inte fucka upp landsbygden.

Men ni märker att det blir mycket siffror och många kilon att hålla koll på. Och min kvarvarande känsla efter att ha läst tidningen är - finns det någon som på riktigt tror att hela världens befolkning kommer att ta sig ner till 25 kg kött per person och år till 2050? Någon? Nej, jag trodde inte det heller. Så det kanske är lite onödigt att klaga på de som tar ansvar för det miljöovänliga (jag tänker på er Simon och Per, ni som äter kött för att rädda landsbygden). Vi som väljer 0 kg kött per år får ta smällen för de som aldrig kommer under 50 kr. Och inte ens ett tack får vi.

Laika dök som sagt upp som en trevlig kompensation för att Camino uteblev. Tidningen härstammar från USA (New York) och beskriver sig själv som “a new vegan magazine, covering the best in vegan culture and lifestyle- from food to style to activism and more”. Namnet kommer från hunden Laika, som skickades upp i rymden1 1957, och tidningen vill hedra Laika och alla djur som behandlas illa.

Det första numret dök upp alldeles nyss, och de är flärdfullt värre – vilket ju är väldigt roligt, eftersom det säkert är precis vad många inte förväntar sig att en vegansk tidskrift ska vara. Och eftersom jag tycker veganvärlden kan behöva lite mer flärd ibland. Det är tips på kläder och kosmetika, recept och dylikt. Men Laika innehåller också en hel del annat.

I det första finns artiklar om veganrörelsen i Europa (med ett stort svenskt inslag) och om motreaktionen mot djurrättsrörelsens framgångar i USA. Artikeln" The Coolest Kids" bygger – precis som underbara "The Survivors" - lika mycket på bilder som på text, och ger en enorm boost av framtidstro. Laika är trevlig att bläddra i, intressant att läsa och utstrålar hopp om en bättre värld, precis vad som kan behövas så här i vintermörkret!

4 kommentarer:

 1. Var beställer man Laika, kommmer den komma i svenska tidningsbutiker? Annars får man väl trycka på att de ska ta in :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Bra fråga om tidningsbutikerna, men det skadar ju såklart inte att fråga. Annars går den att beställa från http://laikamagazine.com, jag beställde en digital prenumeration, då kommer tidningen som PDF-fil.

   Radera
 2. Hej
  Hur beställde du Camino? Jag jobbar där så det vore toppen att veta hur, så vi kan ta reda på vad som gick fel och se till att du får en tidning! Det är Nätverkstan Ekonomitjänst som sköter vår hantering. Skriv gärna till ekonomitjanst@natverkstan.net! Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Jag får be lite om ursäkt för min anklagelse mot Camino... Som jag skrev i ett senare blogginlägg riktas misstankarna nu mera mot en av mina postsorterande kollegor, snarare än mot Camino.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.