17 december 2012

Smålandsposten, igen

”Smålandsposten, igen” 
Vi har skrivit detta förr, men det finns anledning att göra det igen - om Djurens Rätt är yin så är Smålandspostens ledarredaktion yang.

Deras senaste verk handlar om djurförsöksetiska nämnder: När djurrättsaktivisterna ges makt. Det är inte första gången de skriver om samma ämne. I länkarna här innan har vi redan kommenterat deras inställning, och även om det skulle kunna gå att problematiska begreppet "makt" i den centrala djurförsöksetiska nämnden ("djurförsökarna" är i majoritet, och det är endast "djurförsökare" som kan överklaga beslut - så mycket makt har "djurrättsaktivisterna") så känns hela det projektet som att stånga sig blodig mot en vägg.

 Låt oss istället fokusera på ett en annan del av texten:
”Djur som används i människans tjänst ska behandlas respektfullt och få bästa möjliga förhållanden, eftersom dessa djur är människans ansvar och dessutom gör mänskligheten en ovärderlig tjänst (oavsett om de blir till mat, är försöksdjur i forskningen eller är "tjänstedjur" som polishästar och ledarhundar). Att ge djur människovärde och mänskliga rättigheter är däremot att urholka dessa storheter. Dels för att djur inte kan utnyttja sådant som yttrandefrihet, men framförallt för att det skulle bli en ursäkt för regimer som kränker människor: "Ni anklagar oss för att fängsla oppositionella, men se på hur ni kränker grisar i ert eget land". 
För det första: ingen har någonsin pratat om människovärde, mänskliga rättigheter eller yttrandefrihet för djur. Ingen, eftersom det vore ett korkat. Förutom nu då.

För det andra: avslutningen om att (vad?) skulle kunna bli en ursäkt för regimer som kränker människor…. vad betyder det egentligen? Hur kan någon ens komma fram till en sådan slutsats? Min kommentar till detta:

6 kommentarer:

 1. Det finns bara ett ord som kan sammanfatta ett sådant resonemang: dumknull, Smålandsposten!

  SvaraRadera
 2. Åsikten om att djuren ska behandlas väl som ett tack för deras insats för mänskligheten känns lika skrattretande som horribel. De har ju inte valt situationen utan tvingas in i den utan att förstå varför de utsätts för lidande. Att människor är tacksamma betyder inget för dem. För dem finns det ingen "storhet" i deras situation, bara lidande. Det är som att hävda att Förintelsen varit ok om nazisterna bara behandlat de drabbade bättre innan gaskamrarna och varit tacksamma för deras "uppoffring" efteråt.

  SvaraRadera
 3. Den mänskliga dumheten saknar verkligen gränser.

  SvaraRadera
 4. Men gud vilken artikel, den låter som ett skämt. Det där med att djuren gör oss en tjänst får mig att vilja spy... Som att de frivilligt offrade sina liv för att hylla den oh så gudomliga mänskligheten.

  Och vilken fakta pekar på att diktaturer kommer använda det argumentet? Alla demokratier idag är inte perfekta men inte används det som argument för att rättfärdiga diktaturer. Och det är ju toppen om vi som lever i demokratier kan se våra egna länders brister istället för att tro att dåliga saker bara händer någon annanstans.

  Dessutom är det helt rimligt att djurrättare/-skyddare får den lilla "makt" som vi har. Vi lever i en demokrati och det råkar faktiskt finnas en hel del folk som bryr sig om djur, så SJÄLVKLART ska vår röst höras i samhället!

  SvaraRadera
 5. "Djur som används i människans tjänst ska behandlas respektfullt och få bästa möjliga förhållanden ..."

  Så är det inte idag. Djur stressas väldigt ofta till döds i transporter till slakterier till exempel. Betyder det att ledarskribenterna äter vegankost tills bästa möjliga förhållanden har uppnåtts?

  SvaraRadera
 6. Människan sänker sitt eget värde genom att utsätta sina medvarelser för den gränslösa grymhet som det handlar om. Det finns inget område där inte människan anser sig ha rätt att utnyttja djuren., t.ex. för att roa sig för att plåga dem till döds (tjurfäktningar, rodeos, hundkamp m.m.), djurförsök för att komma till rätta med problem med de sönderavlade produktionsdjuren (kan jag se som är ledamot i en djurförsöksetisk nämnd). Det främjar inte människovärdet att fara fram och skövla, förstöra och plåga. Alltfler är skeptiska mot den egna arten. Det är inte bra för någon.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.