19 december 2012

Fira framgången i Nederländerna!

"Fira framgången i Nederländerna!"
Igår var jag ledig, för en gångs skull – och vad händer? Nederländerna går och förbjuder minkfarmning. Såklart att jag missar en sådan historisk dag. För det var en historisk dag, och jag skulle uppmana alla djurrättsengagerade att fira!

Djurrättsrörelsens inbyggda problematik är att framgångar ofta är svåra att se. Antingen sker de på en nivå som är svår att överskåda (värderingar, konsumtionsmönster) eller på en nivå vi inte ser (hemma i stugorna, vid frysdisken på ICA). Och framgångar behövs.

Jag läste en intervju med en känd djurrättsaktivist häromdagen, som i intervjun säger: "Du kan inte fira revolutionen förrän du faktiskt har GENOMFÖRT den". Och jag kunde se på saker och ting mer annorlunda. Jag kan omöjligen se att djurrättsrörelsen hade kommit längre idag om vi inte hade samlats, uppskattat varandra, umgåtts och firat våra framgångar? Tvärtom skulle jag säga. Djurrättsrörelsen har tappat många engagerade personer för att den gjorde för lite av dessa saker, som jag tror är nödvändiga för att en framgångsrik rörelse överhuvudtaget ska existera.

Och därför; fira det som hände i Nederländerna igår. Minkfarmerna kommer inte att vara stängda förrän 2024, som senast. Men det som är så anmärkningsvärt är att minkfarmningen i Nederländerna inte är någon bisyssla (när farmerna förbjöds i Storbritannien fanns det knappt några kvar, t.ex.). Nederländerna är det tredje (eller fjärde, beroende på Polen) största minkpälsproducerande landet i världen! Det är en stor och expanderande industri med ett antal minkfarmer som är åtta gånger så många som i Sverige. Och i den svenska debatten låter det ju som att vår samhällsekonomi skulle kollapsa utan dessa farmer.

Och ändå tas ett sådant beslut i landets högsta beslutande organ som det gjordes igår. Det är stort. Det är stort och viktigt. Och den globala djurrättsrörelsen (där du och jag ingår) har en del i framgången! Så ta en stund och var väldigt glad, det är du värd. Unna dig något fint. Det kommer göra dig till en bättre djurrättsaktivist i framtiden.

15 kommentarer:

 1. Hunden och jag firar hemma med vin och god mat (han får mest sitt godis dock :p ) Hejja Hejja!! <3

  SvaraRadera
 2. Det ska jag och sambon fira med ett glas vin!!! Jag väntar med champagnen till Sverige har förbjudit denna vidriga verksamhet! Heja Nederländerna!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. För "föregångslandet" Sverige kan väl inte vara sämre...

   Radera
 3. Vilket fantastiskt bra beslut! Hoppas Sverige gör likadant snart!

  SvaraRadera
 4. Ett oväntat och rätt beslut absolut värt att fira! Sjukt bara att det blir först 2024 (!) en evighet med tanke på alla djur som plågas i de här systemen dag ut och dag in. Måtte alla länder som tillåter detta djurförtyck snarast följa efter och stänga ner skiten snabbt och för gott. Sveriges styrande vad håller ni på med??? Nu får det vara nog!Regerigen och SD i buren! Släpp ut djuren :)

  SvaraRadera
 5. Varför jubla när ni vet att mycket av motståndet bedrivits med kriminella metoder? SKÄMS så i i helvete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Urban! Nej, det är inte "mycket". Ta ta det coolt och sköt ditt.

   Radera
  2. urbanericsson förstår inte att äganderätten (till minkfarmarna)skulle inte leda till tortyr och död av kännande,intelligenta varelser för att urban och andra har illusion att man blir vackrare av att bära andra djurs hud! Om ägare torterar minkar tills döds man få vänta sig sig en kraftig och rättfärdig reaktion på detta från alla oss som ser det som ett barbari.

   Radera
 6. Heja Holland! Kan dom så kan vi!

  SvaraRadera
 7. Tips:
  http://www.alltomstockholm.se/klubbkonsert/article3429220.aos

  SvaraRadera
 8. Ja, detta är verkligen värt att fira. Det är så härligt när det kommer positiva besked. Och som någon annan skrev, kan dom så kan vi.

  SvaraRadera

 9. Vi går in på år 2013 och minkfarmer behöver ej stängas förrän 2024.
  Ska vi verkligen fira att dessa djur plågas så länge till?
  Det är ungefär som när man har varit med i en tävling och man är såå.. nöjd att komma på sjunde plats.
  Jag tycker det är ett mycket dåligt beslut, speciellt när det finns de som arbetar så hårt för djuren.
  Birgitta Erickssson Åtvidaberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!

   Jag kan förstås förstå känslan, men det är just dessa förbud djurrättsrörelsen jobbar för - politiskt förankrade beslut som innebär att djur slipper födas upp för sina pälsar. Det är värt att fira när sådana beslut tas. Naturligtvis är det trist att det är så lång övergångsperiod, men något annat är nog orealistiskt att förvänta sig - ingen regering kommer någonsin att införa ett omedelbart förbud.

   2024 är också ett sista datum, det är rimligt att förvänta sig att pälsfarmerna försvinner stegvis fram tills dess i och med att de vet att förbudet kommer närmare.

   Så, sammanfattningsvis; detta är så långt från ett dåligt beslut som vi kan komma, som jag ser det.

   Radera
 10. Hade inte Sverige ett sådant beslut men som drogs tillbaka....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, stämmer bra. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet utlovade 2005 att skärpa djurskyddslagen så att minkfarmning i praktiken skulle bli omöjlig i Sverige. När alliansen vann valet 2006 så rev de upp beslutet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.