27 januari 2013

Är sex pilgrimsfalkar lika mycket som 413 duvor?

"Är sex pilgrimsfalkar lika mycket som 413 duvor?"
Läser reportaget "Skånska mord" i senaste numret av tidskriften Filter, och påminns av filmen Arktis: isbjörnarnas värld som jag nyligen såg på Cosmonova i Stockholm. Där satt jag, och säkert varenda besökare, och tyckte illa om den dumma isbjörnshanen som var på väg att äta upp två fina isbjörnsungar. "Knasiga jäkla isbjörn, lägg av" tänkte vi där i salongen - medan isbjörnshanen gjorde precis vad som är naturligt för honom i rådande situation, utan möjlighet till ett etiskt resonemang om rätt ur fel (ur ett mänskligt perspektiv).


I "Skånska mord" är det en familj pilgrimsfalkar som har huvudrollen. De slår sig ner på ett vattentorn i Kristianstad, till mångas glädje, men också uppenbarligen till ett fåtals förtret – eftersom någon efter ett tag tar livet av familjen med hjälp av gift insmetat på duvors nackar. Misstankarna riktas mot brevduveägare – duvor är nämligen en pilgrimsfalks motsvarighet till tacos. Det bästa som finns med andra ord.

Att förgifta en familj pilgrimsfalkar är galet, och dessutom olagligt. Om det behövs inte så mycket mer sägas. Men likt vi inte vill att isbjörnen ska bli mätt på isbjörnsungarna på Cosmonova så var det uppenbarligen någon som inte ville att pilgrimsfalken skulle bli mätt på duvor.
"De livesändningar där falkälskarna kunde beundra sina bevingade telningars vardagsbestyr, var för en duvfantast mest ett tillfälle att se sina skyddslingar slitas i stycken i direktsändning".
En pilgrimsfalksfamilj äter 124 kilo andra fåglar under ett år - vilket motsvarar 413 duvor. Naturen är lite jobbig ibland. Jobbig, hjärtskärande - och naturlig. (Även om jag tror att Cosmonova skulle fått kalla in psykakuten om isbjörnshanen verkligen hade fått tag i, och ätit upp, de där två vita och lurviga isbjörnsbarnen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.