27 januari 2013

Georges Laraque - hockeybusen som blev djurrättsaktivist

"Georges Laraque - hockeybusen som blev djurrättsaktivist."
Häromveckan lade jag upp en länk till en hockeysajt och en artikel om spelare som valt vego. Jag tyckte det var lite synd att inte Georges Laraque nämndes - han som i min värld är den mest kände av alla dessa hockeyspelande vegokonsumenter.

Det ena resulterade i det andra - och en vacker dag låg boken Georges Laraque: The Story of the NHL's Unlikeliest Tough Guy i en Konsum-butik i min närhet, färdig att hämtas upp. Märkligt.

Det är en massa hockey i boken (no shit...) och även om jag förvisso är en sportnörd av rang så är inte hockey något mitt hjärta bankar särskilt intensivt för. Så jo, jag snabbskummade förbi vissa kapitel i boken.

Men den innehåller också en väldigt fascinerande beskrivning av hur en vanlig hockebuse (i NHL var Laraque mest känd för att puckla på motståndarnas hockeybusar) går från detta till entusiastisk vegan och en intensiv förespråkare för djurs rättigheter. Väldigt intressant att läsa som exempel på en själslig resa.

Det börjar med en middag, ett samtal och filmen Earthlings. En period senare är Georges Laraque en hockeyspelande vegan i det klassiska laget Montreal Canadiens, talesperson för djurrättsorganistionen PETA och en flitig deltagare i demonstrationer och andra vegoevent. Och snart också politiskt engagerad, åt det gröna hållet.

Om ett hockeyproffs - som tidigare var helt utan en tanke på djur eller att käka grönt kan genomföra den resan, vem skulle inte kunna det? Och om denne elitspelare inte skulle kunna frodas på mat utan djur, vem skulle inte kunna?

Boken är lite klurig att få tag i, men absolut något att sätta i handen på en sportfantast i din närhet som funderar på bra saker. Eller bör göra det.

Och det ska sägas att det går att läsa om mer än hockey och djurrätt/veganism. Även kapitlet om katastrofen i Haiti är väl värt en läsning, även för den som är väldigt ointresserad av isar och puckar.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.