23 januari 2013

Sagt om köttskatt, dagen efter

"Sagt om köttskatt, dagen efter."
Henrik Bredberg i Sydsvenskan:
"stället för att politiker och statliga tjänstemän försöker kalibrera medborgarnas konsumtion genom styrmedlet skatt, vore det inte så dumt om större tilltro sattes till individen. Medborgaren är kapabel att själv, utifrån den egna smaken och ekonomin, väga för- och nackdelar med olika livsmedel och livsstilar."
Inte för ge mig in i någon politisk eller ideologisk diskussion - men finns det några tecken på att medborgaren har tagit kloka beslut avseende en hållbar konsumtion fram tills nu? Motargumentet mot detta skulle förstås vara att de inte har blivit tillräckligt informerade och upplysta, och det är är i upplysningsarbetet saker brister.

Eskil Erlandsson på sin Facebook-sida:
"Köttskatt är inte aktuellt så länge jag är minister"
Så var det med det.

Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, språkrörskandidater för Grön Ungdom i SvD:
"Om Eskil Erlandsson står för att han tillhör ett parti som kallar sig alliansens gröna röst är det dags för honom att erkänna behovet av ekonomiska styrmedel mot koldioxidutsläppen orsakade av köttkonsumtionen."
Riksdagspolitikern Jens Holm (V) på jensholm.se:
"vi tar ut avgifter/skatter på en massa andra saker som är skadligt för miljön eller hälsan: bilkörning, alkohol och tobak är bara tre exempel. Vore det då så dramatiskt att höja momsen på köttet och därmed få en minskad konsumtion?"
Gabriella Cahlin, chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket, i DN:
"Den viktigaste slutsatsen är att man ska äta mindre kött".
Susanna Birgersson i DN:
"Slutligen en uppmaning till landets matskribenter, krögare, radio- och tv-kockar: Lär folk att laga vegetariskt! Den matkreatör som inte kan tillreda en lockande och smakrik anrättning utan en klump blodiga muskler borde skickas på fortbildning."

2 kommentarer:

  1. Det är synd att det bara pratas kött här. Hur är det med komjölk? Det kommer ju också från kor som står och fiser metan, som står inlåsta och fodras regnskogssoja, etc. Dessa kor borde ju påverka miljön minst lika mycket.

    SvaraRadera
  2. Tack för en fin sammanfattning som säger en hel del! Dessutom håller jag med Fredrik - även mjölken är intressant.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.