30 januari 2013

Slakt – en människorelaterad orsak

"Slakt – en människorelaterad orsak."
Djurens Rätt Twitter drunknande idag på morgonen i DN:s nyhet om att katter är det farligaste djuret mot andra i djur i USA. "Antalet djur som dödas av katter är större än det totala antalet djur som dör i olyckor, förgiftningar eller andra människorelaterade orsaker" skriver DN. Men det är förstås en sanning med modifikation.

De siffror som DN hänvisar till kommer från USA:s nationella forskningsinstitut för biologi och zoologi och enligt dem dödar amerikanska katter mellan 1,4 och 3,7 miljarder fåglar samt mellan 6,9 och 20,7 miljarder däggdjur varje år. DN sammanfattar detta till 24 miljarder djur (men siffran kan förstås lika gärna vara 8,3 miljarder, om vi räknar med de lägre siffrorna).

Men hur som helst: slakt och fiske är en extremt människorelaterade orsaker. Och där klår människan katten. I USA dödas under 2010 8,5 miljarder landlevande djur och 53 miljarder vattenlevande djur. Vilket blir totalt fler än 60 miljarder djur varje år, dödade av människorelaterade orsaker. Så människan är fortfarande djurens värsta fiende.

PS. Fick två kommentarer från kollega-Lena på inlägget: "Kanske kan vara värt att lägga till att katterna i sig är människoorsakade, eftersom det är vi som tagit dit dem, och dessutom fortsätter föda upp dem. Och om man räknar med de lägre siffrorna för dödade fåglar så är det dessutom kanske ännu fler fåglar som dör av att flyga in i t ex vindkraftverk och skyskrapor i USA, enligt uppskattningar i en studie vi refererar till här."

4 kommentarer:

  1. Ja, ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta åt en sådan blindhet... Åter igen blir väl Matrix-liknelsen relevant - så länge vi är (eller snarare väljer att vara) inkopplade kommer vi vara en del av det förtryckande systemet!

    SvaraRadera
  2. Kanske beror tankevurpan på att de på DN är så ovana att kalla människors dödande av djur för dödande utan gömmer det bakom försköningar som "avlivar" eller "bedövar".

    SvaraRadera
  3. Studien är till stor del baserad på gammal forskning som har fått mycket kritik. Tyvärr har även utredaren som har tagit fram förslaget om en ny djurskyddslag baserad sin slutsats om att katter gör stor skada på faunan på gamla "studier" som har fått mycket kritik, se Göteborgs Katthjälps källgranskning av utredarens referenser, om kattens påstådda skada på faunan: http://v2.goteborgskatthjalp.com/images/docsdownload/litteraturgenomgangSOUdel1.pdf

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.