28 januari 2013

Gott om plats i ett litet badrum

"Gott om plats i ett litet badrum."
I en insändare i BLT häromdagen skrev Johan Dalén, VD för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, ett svar till en tidigare insändare av Djurens Rätts Camilla Björkbom. I sitt insändarsvar skriver Johan Dalén bland annat:
"En mink står aldrig uppbunden, den har ett utrymme som motsvarar hundra gånger dess egen volym, den har tillgång till leksaker och klättringsmöjligheter och utsätts inte för transporter."
Djurens Rätts etolog Lena Lindström tog reda på vad detta utrymme skulle motsvaras av för en människa.

En människa på 80 kg upptar en volym om 0,08 kubikmeter. En minkbur i människostorlek skulle med andra ord motsvara åtta kubikmeter.

Åtta kubikmeter är 2x2x2 meter. Som ett litet badrum, med lågt i tak. Hela livet. Och rummet är gjort av galler.

Det är alltså vad Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund menar när de säger att minkar har gott om plats. Men det är klart, minken har ju tillgång till leksaker.

3 kommentarer:

 1. Alltså deras rättfärdiganden och ursäkter! ett citat i klass med "de är fria i sina burar" Det är ju skrattretande, men man skrattar aldrig... För det är för hemskt och allvarligt med att folk utsätter individer för sådan tortyr!!


  Bra jämförelse, härligt hur ni punkterade argumentet med en sådan tydlihet! :)<3 gillar ironin också ;)
  Kommer garanterat att ha det här inlägget i bakhuvudet när det är dags att prata djurrätt med skeptiker!

  SvaraRadera
 2. Vidrigt döda djur för mode....de som bär päls borde se filmen från Kina där de flås levande..kanske inte lika häftigt då ha päls från plågade djur..

  SvaraRadera
 3. Jag blir verkligen illamående när jag ser vilka förskönande omskrivningar man gör när man beskriver minkarnas tillvaro. Och vem som helst skulle bli sinnessjuk av att leva på så liten yta.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.