17 september 2008

Göran Greider tror på oraliska cirklar

I gårdagens DN:s chatt med Göran Greider finns citatet nedan med. Förutom att det han säger är väldigt upplyftade så måste Lottas fråga vara den längsta någonsin i en DN-chatt och felstavningen oraliska cirklar istället för moraliska cirklar låter ju lite kul.

Lotta: Det största problemet på vår planet är artegoismen. Människan har blivit en härskarart över alla andra djur- och växtarter. Skogar skövlas, ickemänskliga djur mördas och torteras. I dagligt överslätande språkbruk säger vi "skogbruket" och "jordbruket". Den senaste aregoistiska absurdismen är att mänskliga fiskmördare och fårmördare ska få ersättning för att deras mordredskap förstörs. Snacka om snedvriden konkurrens! En fiskare utttalade sig på denna sajt i förrgår: "Sälskador är kustfiskets största fiende". Då är det alltså inte fråga om de fysiska skador som de mänskliga djurmördarna åsamkar enstaka sälar eller ens hela familjer/grupper av sälar. Nej, det som åsyftas är sälens naturliga beteende att fånga fiskar och äta upp dem. Mänskligheten behöver bevisligen inte mörda och äta andra djur för att överleva. Så varför fortsätta. Hur ser du som socialist på denna utmaning? Kan solidaritet, jämlikhet och rättvisa någonsin utvidgas till att även omfatta fler arter än vår? Och hur skall detta gå till?

Göran Greider: Hej jag tror på djurens rätt - jag menar att de oraliska cirklarna måste vidgas till att omfatta också icke-mänskliga medvetanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.