11 september 2008

IKEA - våga vego!

Häromdagen dök en katalog från IKEA upp på Djurens Rätts kansli, bland annat innehållandes en sida om mat. I texten skriver IKEA FOOD:

"På IKEA är vi alltid noga med att välja bra råvaror. Till de här rätterna har vi gjort det med lite extra omsorg. För att du ska må bra av maten. Och samtidigt göra vad vi kan för djuren och miljön."

Att valet att välja vego är det bästa för djuren och miljön torde vid det här laget inte vara någon hemlighet direkt. Men det verkar ändå ha gått IKEA helt förbi, för maten de väljer när de ska "göra vad vi kan för djuren och miljön" är oxbringa, kycklinglårfilé, kycklingbröst och kummelfilé. IKEA - våga vego!

(Och vi är för övrigt rätt trötta på er ratatouille för 25 spänn, som ni har haft nu i vad som känns som 15 år. Det vore kul med något nytt, tack så mycket!)

Hur bra är det att välja vego? Om alla flamländare skulle anamma idén om att välja vego bara en dag i veckan så skulle detta motsvara minskade utsläpp av 500 000 personbilar! Enbart genom att välja vego en gång i veckan skulle Flandern nå halvvägs till sina Kyotoåtaganden! (Källa)

Vidare skriver IKEA FOOD om vad de gör för djuren, med tanken att "djuren ska också ha det bra". När det gäller kycklingarna får vi veta att de föds upp på Öland - men inget om hur de föds upp - och att de får äta baljväxter istället för sojaprotein. Inte direkt uppenbart hur detta är bra för den enskila kyckligen, eller hur (om man inte utgår från att Öland i sig är något positivt för en kyckling)?

Fiskarna som serveras är MSC-certifierade - vilket innebär att "fisket är uthålligt med tanke på både haven och de som fiskar i dem". Det som är bra för djuren har när det gäller fiskar alltså blivit det som är bra för havet och för de som fångar fisken.

Känns som att IKEA FOOD blandar ihop åtgärder som är bra för att stilla köttätande sinnen snarare än för djuren i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.