12 september 2008

Nyhetssvepet 12 september 2008

  • Hotet från den globala uppvärmningen är så allvarligt att det är berättigat att bryta mot lagen för att försöka göra någonting åt det. Detta menar Maidstone Crown Court i England som i ett domslut frikände sex Greenpeace-aktivister som hade ha saboterat en koldriven kraftstation till ett värde av 35 000 pund.

    Återstår att se vad detta innebär för det faktum att köttkonsumtionen är ett av de största hotet mot den globala uppvärmningen.

  • I Ungern har en stor anläggning för produktion av foie gras stängts ner efter protester från djurrättsorganisationer. Något som fått det ungerska Animal Protection Council (ATT) att reagera - på att jobbtillfällen går förlorade.

    Ska inte säga att jag har stenkoll på vad deras Animal Protection Council pysslar med, men det låter onekligen som att de har tagit det faktum att människor också är djur ett steg längre än de flesta.

  • Gissningsvis vet de flesta inte att hälften av alla halvslevande djur som människor äter kommer från farmer i havet, s.k. aquaculture eller aquafarming. Av vissa ses detta som en möjlighet att föda den växande populationen på jorden, men som med all storskalig produktion följer naturligtvis också en mängd problem. Som att det går åt 20 kg föda för att "producera" 1 kg tonfisk, som att en fiskfarm med 200 000 laxar släpper ut föroreningar som motsvarar det som 20 - 60 000 människor släpper ut.

    Det är rätt lustigt hur mycket vi människor anstränger sig för att slippa förändra något, trots att en förändring är nödvändig. Vego någon?

  • Några som inte väljer vego är Tasteline, som anordnar tävlingen Sverige bästa hemmakock. Sponsrade av Svensk Köttinformation, tänka sig, är huvudingrediensen framdelskött från nöt - ur "ekonomisk och klimatsmart synpynkt".

    Välja vego någon?

    Det finns för övrigt en annan fördel med "framdelskött av nöt" som du kanske inte känner till - "Framdelskött tar vanligtvis lite längre tid att tillaga vilket ger utrymme för både lek och umgänge samtidigt om maten lagas".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.