28 april 2010

Djurförtrycket i framtidens museum?

Just nu pågår satsningen "(O)mänskligt" i Stockholm. Forum för levande historia och Etnografiska museet i Stockholm står bakom satsningen, som består av två utställningar som berättar om en tid då rasbiologiska idéer växte sig starka i Sverige, en tid då människor sorterades bort och utsattes för övergrepp.

Radioprogrammet Nya vågen i P1 diskuterade igår utställningarna, och diskussionen avslutades med att programledaren konstaterade att de rasbiologiska idéerna är en våra "blinda fläckar" från förr och ställde frågan vad våra museer kommer att ta upp om 50-100 år, vad man i framtiden kommer se som våra blinda fläckar idag.

En av de som deltog i diskussionen var Per Wirtén, chefredaktör för Arena och skribent på Expressen. Hans svar är dels våld mot kvinnor, och:
"det andra är djurens rättigheter. Jag är övertygad om att djurens situation och djurens rättigheter om hundra år kommer ha lika…. samma utställningar om människors övergrepp mot djur, tro mig."

Det tror jag också.

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant!
  Klok person, Per Wirtén, så kommer det att bli.
  Vi som lever nu kommer kanske inte att få vara om "det stora steget" då djuren får rätt till sina egna liv, men det känns bra att ha gjort sitt bästa för vägen dit.

  SvaraRadera
 2. OT: Sett detta?

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article7040165.ab

  SvaraRadera
 3. Sett. Men tack. Vår förbundsordförande är intervjuad mot slutet. Lite lustigt att de skriver Djurens Rätt inom citattecken för övrigt.

  SvaraRadera
 4. Citattecken. Det mest felanvända som finns.

  SvaraRadera
 5. Mer OT: Har du/ni skrivit om den här och jag har missat det? http://www.meatisforpussies.org/

  SvaraRadera
 6. Nej, aldrig hört talas om den boken. Och det är möjligt att den är fantastisk, men spontant har jag ingen större lust att höra talas om den heller.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.