26 april 2010

"Gristle" - lättsamt om ett tungt ämne

Det är ju egentligen synd och skam att kalla en bok om djur som mat för lättsam. Men "Gristle - from Factory Farms to Food Safety (Thinking Twice About the Meat We Eat)" är nästan en lättsam bok. Om ett tungt ämne.

Initiativtagare till ”Gristle” är artisten Moby, och tillsammans med den långtida aktivisten Miyun Park, har han samlat ihop exporter från en mängd olika områden som alla skriver om djur som mat utifrån sitt perspektiv. Där finns atleten Brendan Brazier som skriver om fördelarna med en vegetarisk diet för den som tränar, Danielle Nierenberg från Worldwatch Institute som skriver om köttkonsumtionens miljöpåverkan och Wayne Pacelle från världens största djurskyddsorgansiation HSUS som skriver om verkligheten djuren. Totalt tio kapitel.

Men det är ingen tung bok, den är snarare coffetable-aktig (som bloggen Under the Green kallat den). Kapitlen är korta, och innehållets lyfts av många och stora citat, tydliga tabeller och illustrationer. Men det som det berättas om är vare sig lättsamt eller lätt att smälta. Och det var särskilt en sak som verkligen knockade omkull mig.

Men först - en "nackdel" med boken är att den är amerikansk. All statistik, de förhållanden som beskrivs och allt som sägs har en tydlig amerikansk publik. Och det är naturligtvis inget man kan vara kritisk mot egentligen, de hade knappast svenska läsare i åtanken. Men det är bra att ha i bakhuvudet när man läser den.

Men nåväl, tillbaks till vad som knockade mig. På sidan 38 finns en tabell som visar antalet djur som dödas i USA varje år. Jag tittade lite särskilt på antalet grisar. Drygt 116 miljoner grisar per år i USA. Ofattbart många fina grisar, men också just det - ofattbart. Det är svårt att greppa hur många 116 miljoner grisar är.

På sidan 39 finns en tabell som visar antalet dödade djur per månad. Nästan 10 miljoner grisar. På sidan 40 finns en tabell som visar antalet dödade djur per vecka. Drygt 2 miljoner grisar. På sidan 41 finns en tabell som visar antalet dödade djur per dag. Drygt 300 000 grisar. På sidan 42 finns en tabell som visar antalet dödade djur per timme. Drygt 13 000 grisar. På sidan 43 finns en tabell som visar antalet dödade djur per minut. 222 grisar. På sidan 44 finns en tabell som visar antalet dödade djur per sekund. 4 grisar.

4 grisar per sekund alltså. I USA. Jag satt på bussen på väg till jobbet när jag läste just detta, och fick nästan kväljningar. Och jag tänkte på de enskilda fall som vi upprörs över, med de djur vars död uppmärksammas i media och som upprör så många. Och på de 4 grisar per sekund som dör, i all avskildhet från omvärlden, utan protestgrupper på Facebook eller som nyhetsinslag i tv. Med ingen utpräglad grymhet, utan bara det vardagliga dödandet av djur. Fy fan.

Och väldigt "snyggt" gjort i boken att illustera det på detta sätt. Jag visste ju redan egentligen var nästa sida skulle visa, men ändå var det med fasa men bläddrade vidare till nästa sida...

Mina två favorikapitel var annars "Taxpayers" av John Mackey och "Global Hunger" av Frances Moore Lappé och Anna Lappé. John Mackey är grundare av Whole Foods Market, en amerikansk matvarukedja med eko- och vegoprofil. Han skriver bland annat om hur skattepengar finansierar den amerikanska animelieindustrin och vad de riktiga kostnaderna är för dagens djurfabriker. Väldigt intressant. Frances Moore Lappé är grundare till the Instiute for Food and Development Policy och har, liksom sin dotter Anna, ägnat sig åt att arbeta för en rättvisare värld. De skriver om det resursslöseri som köttkonsumtionen är och hur detta påverkar vår omvärld. Också väldigt intressant.

"Gristle" (motsvarar ungefär brosk på svenska) kostar bara 122 kronor på Adlibris - och det är välinvesterade pengar för en bok som du kan ha liggande på vardagsrumsbordet och som dina gästar kan bläddra i medan de väntar på maten. Eller en bok som du kan ha med dig i väskan och ta fram upp du tappar målföret i en viktig diskussion. Kom bara ihåg att siffrorna som nämns är amerikanska.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.