8 april 2010

Veganmat fortfarande den mest miljövänliga kosten

Idag fick sig miljöargumenten för en vegansk kost en törn. Eller? Låt oss se.

Först nyheten om att veganer inte är mycket klimatsmartare (vilket är Sydsvenskanas rubrik) eller att det är svårt att bli mycket klimatsmart genom maten (ATL:s rubrik). Det är finska forskare som konstaterat att den klimatpåverkan som maten står för inte är så stor som den tidigare ansetts vara:
"– Det har blivit för mycket fokus på kopplingen mellan mat och klimat, säger Helmi Risku-Norja, forskare vid MTT, Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi i Joki¬oinen."
Denna nyhet har fått stor spridning denna förmiddag (t.ex. här, här, här, här, här, här och här), och vi får se om resultaten från forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi i Finland står sig (som min kollega Cecilia Mille konstaterar kan man vara nyfiken på om de bara har tittat på påverkan i Finland, eller om de tagit ett helhetsgrepp och räknat in effekten även av importerade produkter - vilket vore det enda rimliga).

Men vad många helt enkelt verkar missa är att forskarna trots allt konstaterar att vegankosten är det mest miljövänliga man kan äta. Enligt forskarna blir en genomsnittlig person, som äter enligt Livsmedelsverkets kostråd, 2 procent klimatsmartare. Vegetarianen är 5 procent klimatsmartare medan veganen vinner loppet med sina 7 procent.

Man kan alltså argumentera utifrån att miljöpåverkan från maten är för liten för att bry sig om (kanske på nivå med att släcka sina lampor hemma, vad vet jag?) men fortfarande ifrågasätts inte att vegankosten är den mest miljövänliga.

I Sydsvenskan läser vi också att FN backar om köttet och växthusgaserna. Vad jag kan förstå så bygger Sydsvenskas artikel på en nyhet från BBC med rubriken "UN body to look at meat and climate link". Och i den står att FOA, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, ska se över uträkningarna, inte att man backar om påståendet:
"FAO is now working on a much more comprehensive analysis of emissions from food production, he said.
It should be complete by the end of the year, and should allow comparisons between diets, including meat and those that are exclusively vegetarian."
Detta är egentligen ingen nyhet, det har cirkulerat i internationellt media i ett par veckor. Så Sydsvenskan får helt enkelt hålla i sina hästar ett tag till, och vi får vänta till slutet på året innan vi kan dra några slutsatser. (Även om det nog verkar som att påståendet om att köttkonsumtionen är en större klimatbov än all världens transporter ligger risigt till.)

Men i allt detta rabalader kan vi fortfarande konstatera att vegankosten är den mest miljövänliga kosten och framförallt den mest etiska kosten.

Foto: http://www.flickr.com/photos/knowprose

8 kommentarer:

  1. Måste väl också bero på vad man äter som vegetarian och vegan? En vegan som äter importerade grönsaker från sydamerika kan knappast få 7% och en vegetarian som äter närproducerat lär ju hamna högre än 5 % klimatsmartare... eller hur? Hur har de räknat?

    SvaraRadera
  2. Anna, hur de har räknat kan jag tyvärr inte svara på (men vi försöker få tag i studien).

    Rimligen spelar det roll varifrån den mat vi äter kommer från, men man får väl utgå från att siffrorna i studien är någon form av genomsnitt, eller dylikt.

    SvaraRadera
  3. Ibland tänker vi fel, närproducerat är inte alltid bäst ur miljösynpunkt. Många grönsaker odlade i Sverige är odlade i växthus med en kraftig uppvärmning, så det kan vara miljösmartare att köpa gurka, tomater och andra grönsaker där de är frilandsodlade.
    Det är inte lätt att vara vegetarian, vegan, miljökämpe och ha koll på allt som påverkar det vi äter.

    SvaraRadera
  4. Borde inte ekologisk närproducerade mjölkprodukter vara bättre för miljön än vad importerade sojaprodukter är (sojaproduktionen skövlar ju också regnskog)?
    Så resonerade i alla fall jag när jag var vegan men bestämde mig för att bli vegeterian igen... Men vad vet jag, jag är gärna öppen för motargument.

    SvaraRadera
  5. Kajsa, spontant kan man tycka det, men man glömmer lätt det som korna äter - nämligen sojabönor från Brasilien. Importen av sojabönor till djurfoder är enormt mycket större än de sojabönor som används för direkt mänsklig konsumtion. Enormt mycket större.

    Lyssna gärna på det första avsnittet av serien Matens pris: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10485&artikel=3471608

    SvaraRadera
  6. Tack för informationen! Då kan jag dricka sojamjölk utan dåligt samvete igen. För enligt mig är sojamjölk bra mycket godare än komjölk!

    SvaraRadera
  7. Det går att producera mjölk helt utan soja - man stoppar i kossorna t ex vallfoder med hög proteinhalt eller åkerbönor. Dessa foderväxter kan odlas i närheten av korna och kan knappast konkurrera med mat som människorna kan äta! Dessutom producerar korna inte bara mjölk utan också gödsel som kan ersätta miljöfarlig konstgödsel!

    SvaraRadera
  8. S Engström, och det går att producera mjölk helt utan kor... Men som ett kommentar till din kommentar - det har du naturligtvis helt rätt i. Men så görs inte idag, och kommer knappast bli aktuellt med tanke på krav som råder rörande produktivitet och lönsamhet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.