"För varje liter mjölk går det åt 2,4 kilo koldioxid, har FN:s organ för mat och jordbruk, FAO, räknat ut.Från SR Ekot. Något att fundera på, don't you think? Välj veganskt för miljön.
Mejerisektorn står enligt FAO för omkring fyra procent av de globala utsläppen av de växthusgaser som orsakas av människan. Då ingår hela kedjan från produktion via bearbetning och transport.
Det kan jämföras med flyget, som står för två-tre procent av de totala koldioxidutsläppen."
21 april 2010
"Mejerisektorn större miljöbov än flyget"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hur mycket koldioxid går det åt per liter soja-/ris-/havremjölk? Vore intressant med en bloggpost som jämför hur mycket koldioxid olika animaliska produkter "kostar", i jämförelse med de veganska alternativen.
SvaraRaderaDet vore absolut intressant - och nog vore det underligt om en sådan jämförelse inte redan gjorts (även om jag just nu inte kan påminna mig om att jag sett någon).
SvaraRaderaSpontant skulle jag gissa att rismjölk skulle klara sig rätt dåligt, och havremjölk bäst.
Viktor, förstår inte ditt inlägg och inte heller Peter Nilssons svar, är det en jämförelse mellan olika veganska alternativ som avses eller en jämförelse mellan animaliska och veganska produkter.
SvaraRaderaHursomhelst så "vinner" alla veganska produkter i alla jämförelser. så vill man vara smart, klimatsmart och ta ha hänyn till djuren, så är det vego som gäller.
Mitt svar gällde väl egentligen både och. Veganska alternativ vinner, men det skulle vara intressant att se siffrorna för t.ex. soja-, ris- och havremjölk, för att få en jämförelse, både inbördes och i relation till komjölken.
SvaraRaderaVad jag avsåg var en jämförelse mellan både (animalisk) mjölk, och de olika veganska alternativen. Hur mycket bättre för miljön är veganska alternativ, och vilket av de veganska alternativen är bäst?
SvaraRaderaPeter Nilsson och Viktor, tack för bra förtydliganden, kanske jag som är lite trögtänkt.........
SvaraRaderaHursomhelst så låter en studie av det slag som ni beskriver mycket intressant.
Här är FAO-rapporten:
SvaraRaderahttp://www.fao.org/news/story/en/item/41348/icode/
http://www.fao.org/docrep/012/k7930e/k7930e00.pdf
Intressant fråga Viktor! Om vi jämför produktion av sojabönor med produktion av komjölk så ger komjölkproduktion mycket mer klimatpåverkande utsläpp bl a via metan från kor. Det verkar inte troligt att steget sojaböna till sojamjölk kan ge extra utsläpp som väger upp den mycket stora mellanskillnaden. För säkra svar behövs såklart vetenskapliga artiklar med livscykelanalys av sojamjölksproduktion. Men preliminärt kan man lite cyniskt tänka att om något steg i sojamjölksproduktionen ens misstänktes komma i närheten av komjölkproduktionens klimatpåverkan så hade den ekonomiskt gigantiska mjölkindustrin redan gjort det extremt väl känt. De har haft 4 år på sig sen FAOs "Livestock's Long Shadow", http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM .
Jag gillar den cyniska tankegången. Klart det är så. Och jag gillar att vara vegan, som balsam för själen!
SvaraRadera