6 december 2010

Och nu blir det reklam från köttindustrin...

Foto: Djurrättsalliansen, http://www.ettlivsomgris.se/
Idag skriver Scan på SvD:s debatt... nej, sorry. Jag blandade ihop saker och ting. Det är ju veterinärern Sten Olof-Dimander på från Svenska Djurhälsovården som skriver på SvD:s debattsida!.

Sten-Olof Dimander vill med sitt debattinlägg motsäga Jesús Alcalá, som i en tidigare debattartikel skriver att myndigheternas hantering av "grisskandalen" i praktiken innebär att det är fritt fram att låta grisar lida. Inte alls, hävdar Sten-Olof Dimander, som menar Djurrättsalliansens bilder inte alls överrenstämmer med verkligheten. Och han vill därför:

"en gång för alla slå fast: Aktivisternas bilder stämmer inte överens med hur det ser ut på svenska gårdar, Sveriges grisuppfödare ska inte skämmas för sin djurhållning. [...] Sverige har världens absolut bästa förutsättningar för en hållbar grisuppfödning."
Gott så. Alla har rätt till sin åsikt. Men att fråga sig vem som säger vad (och varför) är nödvändigt.

Sten-Olof Dimander skriver sin debattartikel som VD för Svenska Djurhälsovården. Svenska Djurhälsovården är ett veterinärt företag som främst arbetar med djurhälsofrågor, rörande bland annat grisar.

Företaget har tre delägare: Avelspoolen AB ("de svenska privatslakteriernas samlade röst i branschfrågor"), KLS Ugglarps ("Sveriges näst största slakteriverksamhet") - och Scan AB. Tre ägare som alla tjänar tjänar pengar på att avla fram, slakta och sälja döda svenska grisar.

Så naturligtvis ligger det i Avelspoolens, KLS Ugglarps och Scans ekonomiska intresse att den svenska allmänheten invaggas i tron att svenska grisar har det tipptopp, bäst i världen. Något annat gör att dessa företag förlorar pengar. Och där hittar vi - rent krasst - anledning ("vem, vad och varför") till dagens inlägg om grisar på SvD:s debattsida.

6 kommentarer:

 1. Emma Björcman6 december 2010 10:37

  Man kan ju undra hur länge det egentligen ska ta innan världen börjar inse... För mig är det helt ofattbart hur man kan använda animaliska produkter! De som fortfarande använder sig av allt från kött, fisk, mjölk ägg eller honung borde ta sig en lång titt i spegeln och fundera på vad som ger denne rätten att missbruka och misshandla andra levande varelser!

  SvaraRadera
 2. Peter, du kanske kan kontakta SvD. Det här blogginlägget skulle funka bra som svar på Sten-Olofs inlägg (med vissa modifikationer för att passa).

  SvaraRadera
 3. Att äta någonting som lever under dessa omständigheter och det hör till vardagen tyvärr är för mig inte smakligt utan helt galet och jag tror att människor blundar fast dom vet, av ren bekvämlighet. Vi borde som den upphöjda rasen som vi ser oss nu ta ett stort steg framåt och visa vägen så att våra barn och våran framtid får en ny vändning. Att bojkotta industrin som vansköter levande varelser är ju en självklarhet. Jag har 9 ungdomar hemma och alla är vegeterianer ingen äter fisk kött eller fågel och vi lever i allra högsta grad. Allt går om viljan finns och för oss var det lätt att avstå någonting som är så självklart. Vi lider inte och då lider inga djur heller!!! <3

  SvaraRadera
 4. Har läst också om veterinärer och liknande som säger att "men det här med Blackstaby var bara en engångshändelse." Men om det nu var det, så var väl det ändå hemskt? När man ska utreda ett mord på en människa, då säger man ju inte bara "det här har ju ändå bara hänt en gång.. bara en engångshändelse så vi skiter i det istället."

  Det är förövrigt otroligt konstigt med en veterinär som inte verkar bry sig om djur.. Snacka om att ha valt fel yrke.

  SvaraRadera
 5. Borde det inte vara bättre att ha grisarna ute på fälten istället? Om jordbrukaren hade varje fält i träda i var tredje eller var sjätte år eller vad det nu är som behövs så skulle man ju kunna ha grisarna där under sommaren iallafall. Det skulle bli mindre jobb för de på grisfarmarna eftersom de inte skulle behöva rensa skiten hos grisarna. Fälten skulle bli gödslade på naturligt sätt och man skulle minska på konstgödselanvändningen. Grisarna ska naturligtvis inte vara för många. Borde inte det vara något som de ekologiska kan satsa på iallafall?

  Jag vill såklart inte att man ska slakta grisar, men eftersom jag inte kan föreställa mig att köttproduktionen försvinner den närmsta tiden så borde man behandla grisarna så bra som möjligt innan man slaktar dem.

  SvaraRadera
 6. Emma, visst vore det betydligt mycket bättre! Kruxet med det upplägget är att det inte skulle gå att "producera" lika stora mängder griskött på det sättet, till ett lika billigt pris. Så är det en sådan grishållning vi vill ha är det nödvändigt att mängden griskött som konsumeras blir betydligt mindre, och att konsumenterna är beredda att betala betydligt mer för det.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.