20 december 2010

Viktig information om julskinka!

Häromdagen skrev DN vid tre tillfällen att svenska slakterier får godkänt, trots larm om grisar som skållas levande och grisar med blödande. Helena Pedersen, forskare i pedagogik och djurstudier vid Malmö högskola, skriver om detta i bloggen Djurstudier:

"Det säger sig självt att med krav på ökande omsättning, volym, produktivitet och lönsamhet kan knappast full hänsyn tas till varje enskild individ i systemet. I "skållningsnotisen" uttrycks detta tämligen rakt på sak av ett av de Scan-slakterier det gäller: Antalet "incidenter" (enligt uppgift sju stycken, varav ett flertal gällt skållning av levande grisar) ska ses i relation till att ca 1,8 miljoner grisar per år slaktas av Scan. Detta låter oss förstå att skållningsincidenter faller inom slaktstatistikens felmarginaler. Med andra ord, lite svin(n) får man räkna med, ur djurskyddssynpunkt."
Om grisarna som blir mat skrev även Expressens ledarredaktion igår:

"På Scans slakteri i Kristianstad passerar 700 grisar i timmen på det löpande bandet. Det lokala facket slog i oktober larm om att arbetsbelastningen och stressen är för hög. Så det är kanske ingen slump att samma fabrik utmärkte sig i den rapport som livsmedelsverket släppte i går, om tillståndet vid svenska slakterier. I Kristianstad har flera grisar av misstag skållats levande. Man har helt enkelt glömt bort att döda dem först.

[...]

Den billiga skinkan och hårt rationaliserade djuruppfödningen har ett pris i lidande. Det bör man tänka på när man dukar upp sitt julbord."
För den som blir sugen på en bättre julskinka, titta här!

5 kommentarer:

 1. Vill slå ett slag för julroten!
  Om man nu endast går efter billigast möjliga så torde denna vinna prisligan...

  Kolla in blogg.vk.se/matglad så hittar du en massa vegetariska (lätt omvandlade till veganska) recept till julbordet!

  SvaraRadera
 2. Apropå ingenting så kom jag att tänka på en händelse som kanske kan roa: När jag blev nedslagen av en cirkusclown. Skrev ett inlägg om det i min blogg: http://sakerjaggjort.wordpress.com/2010/12/08/blivit-nedslagen-av-en-clown/

  SvaraRadera
 3. Där ser man. Själv var jag med här: http://www.dn.se/sthlm/djurrattsaktion-mot-cirkus-1.299676. Men det var inte särskilt lustigt.

  SvaraRadera
 4. En ganska bra lösning borde vara att vi går från storskalighet till småskalighet. Det är bara att läsa "Döden i grytan".

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.