30 januari 2011

Glöm inte bokcirkeln - startar på fredag!

En liten påminnelse om att vi på fredag drar igång vår digitala bokcirkel kring Pelle Strindlunds bok "Jordens herrar - Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare". Mer om upplägget kring bokcirkeln hittar du här.

I boken drar Pelle Strindlund paralleller mellan dåtidens slaveri och dagens är exploateringen av djur. Dåtid jämfört med nutid. Och det temat tyckte jag det var "lustigt" att notera hur Hergé i Tintin-albumet Den mystiska stjärnan från 1942 låter Kapten Haddock använda ordet vegetarian i sin arsenal av förklenande beskrivningar av sina ovänner. En del saker har nog trots allt förändrats på 69 år... eller?

26 januari 2011

EU-kommissionen öppnar upp för stöd för lagring av griskött

EU:s jordbrukskommissionär Dacian Ciolos har i veckan meddelat att EU-kommissionen kommer att sätta in stöd till "privat lagring" för griskött.

"Privat lagring" är ett sätt att kunna producera ett överskott utan att marknaden blir övermättad -  producenterna eller andra företag inom branschen får pengar för att hålla på sina varor. Huvudsyftet med denna stödform är att stabilisera marknaden för en viss vara i EU när priserna är låga.

EU:s jordbruksbudget avsätter varje år stora belopp för olika typer av stödåtgärder och subventioner. De omdebatterade "smörbergen" (EU-kommissionens stödköp av smör och andra mejeriprodukter) är kanske det mest välkända exemplet. På Jordbruksverkets hemsida finns information om privat lagring och andra marknadsstöd.

Animaliska produkter ligger bra till när det är fråga om stöd och subventioner. Och som vegan kan man reta sig ganska rejält på att havre- och sojamjölk är flera gånger dyrare än den vätska som tas från en ko - som har matats med foder baserat på bland annat havre och soja…

Cecilia Mille
Internationellt ansvarig på Djurens Rätt

25 januari 2011

Tillsammans kan vi stoppa de döda rävarna!

I söndagens DN kunde vi under Trender & Folk läsa om pälsmössan som "sitter på halva Stockholm". Stickad, med en liten bit död räv överst. Detta är naturligtvis varken trendigt eller snyggt, det är bara korkat och hjärtlöst. För 25 kronor i månaden kan du hjälpa oss att få fler företag att säga nej till päls - som t.ex. Nilson Group gjorde senast igår.

Som medlem gör du skillnad för djuren varje dag! Och du slipper gå runt med en död räv på huvudet. Tack på förhand.

24 januari 2011

Småfisigt om kött i Filter

Det var med visst hopp och förväntan jag tog mig an artikeln "Den sista biffen" i senaste numret av magasinet Filter (nr. 18, februari/mars 2011). Filters upplägg möjliggör artiklar som inte gör sig på särskilt många andra ställen, så detta kändes ju väldigt spännande! Men det tog tyvärr inte särskilt lång tid innan jag insåg att den här artikeln inte alls var intressant eller tankeväckande. (Enligt min sambo smet sig orden "j-a skitartikel" förbi mina läppar medan jag läste, men jag tänker dementerar detta om någon frågar.)

När jag skriver detta känner jag mig fånigt förutsägbar. Det är klart någon som är mot köttätande som sådant är kritiskt till en artikel som argumenterar för motsatsen. Men jag tröstar mig med att Mattias Göransson rimligen måste känna sig lika förutsägbar även han.

"Den sista biffen" är skriven av Filters chefredaktör Mattias Göransson - och det står naturligtvis Filter fritt att skriva precis den artikel man är intresserade av att skriva. Vem vore jag att klaga på det fria ordet!? Men jag tycker det finns ett par saker med artikeln som gör den ointressant. Tyvärr, får man väl säga.

För det första, vad är grejen med kollektivet "veganer"? I artikeln intervjuas en mängd personer som stödjer artikelförfattarens tes. Alla har namn och en historia. Sasha Wizansky på den amerikanska tidskriften ”Meat-paper” intervjuas, liksom lantbrukaren Jan Eriksson (vars lösning på försörjningsproblematiken är att konstatera att det faktiskt inte behöver bo så många i Göteborg…). Men kollektivet "veganer" är anonymt genom hela artikeln, och efter sjuttioelfte gången artikelförfattaren slänger ur sig detta börjar jag ledsna.

Inte blir det bättre av att kollektivet veganer tillskrivs uppfattningar som att det skulle vara Peter Singer som uppfann djuretiken - men djuretiken har ju en mycket längre historia än så konstaterar Mattias Göransson. Jaha. Tack för den informationen. Damn you B12-brist!

En sak man dock kan konstatera efter att ha läst artikeln är att om man har miljöargumentet som grund för en djurrättslig ideologi så hamnar man i en klurig balansgång. Siffror går att kasta upp på en mängd olika sätt, och väldigt ofta landar de på just det sätt som tilltalar den som slängde upp dem. Detta köper jag. Liksom att de siffror Göransson slänger upp landar ungefär som han tänkt sig.

Men just där ligger också problemet. Att Göransson endast låter röster som ekar som hans egen blir lite märkligt. I en skrift från miljöorganisationen WWF går det att läsa att djurfoderproducenterna Lantmännen och Svenskt Foder står för 80 procent av sojaimporten till Sverige. EU importerar å sin sida en fjärdedel av världsproduktionen av soja - och nästan allt går till djurfoder. I Mattias Göranssons värld förvandlas detta till "ett visst odlande" av sojabönor - varefter han konstaterar att de djur vi äter på det stora hela äter sådant som vi människor inte kan äta. Märkligt. För så är det ju inte, skulle jag hävda.

Och lika märkligt är det att han lyckas få in att kollektivet veganer nästan blir mer skyldiga till denna sojakonsumtion, när den mänskliga delen av den globala sojakonsumtionen faktiskt är så marginell att det inte är mer än en fjärt i rymden.

Äsch, jag hade verkligen velat vara lite mer positiv. Jag ville gärna. Men det gick inte. Det var en bra idé Filter. Men det blev inte så bra. Typiskt köttätare.

Och jo, grunden till att vi inte ska äta djur är etiken, inte miljön.

23 januari 2011

Välkommen till vår bokcirkel (om ”Jordens herrar”)!

Frågan är om någon svensk bok om djurrätt har känts lika spännande på förhand som Pelle Strindlunds nyutkomna Jordens herrar (det ska väl vara sedan Lisa Gålmarks Djurrätt : En fråga om frihet, jämlikhet, solidaritet som eventuellt kan konkurrera). Bland mina vänner statusrader på Facebook går det redan att läsa hur bra den är - och då har jag inte ens fått tag i mitt exemplar ännu!

För dig som vill läsa boken tillsammans med mig, och förhoppningsvis många andra, drar vi här i bloggen igång den första djurrättsliga bokcirkeln på nätet (jag gissar i alla fall att det är den första...).

Upplägget är att du beställer ditt ex. av boken på t.ex. http://animalrights.se/shop/detalj.asp?prod=570 så att du har boken i din hand senast fredagen den 4 februari. Därefter läser vi boken tillsammans i ett lagom lugnt tempo, och använder denna blogg till att diskutera, reflektera och fundera kring det vi läst. (Och blir det bara jag som deltar så får ni helt enkelt läsa om mina funderingar kring boken).

Jag hoppas du vill vara med, det här kommer bli väldigt kul och lärorikt! Ta chansen att läsa en spännande bok om djurrätt, och lär dig mer genom att dela erfarenheten med andra. Vi hörs den 4 februari!

21 januari 2011

Uppvaktning av EU- och konsumentministern


Under fredagsförmiddagen den 21 januari uppvaktade Djurens Rätt Sveriges EU- och konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP). Från Djurens Rätt deltog (från vänster) Cecilia Mille, Gabriella Terneborg och förbundsordförande Camilla Björkbom.

Under de lite drygt 30 minuter vi fick med ministern så blev det ett intressant samtal om en mängd olika frågor som vi hoppas och tror ska leda till positiva resultat för djuren.

20 januari 2011

På gång i det populärkulturära

Det är ingen ny film, men jag hade missat filmen Bold Native. Har beställt ett ex. och ska se om det är något att ha. (Och såklart jobbar Djurens Rätt endast med lagliga metoder. Om någon blir förvirrad.)



Och i kommande numret av magasinet Filter finns en artikel där de tydligen ska reda ut ("en gång för alla") om det är ok att äta kött. Finns säkert anledning att återkomma till innehållet i artikeln, med tanke på vad Filter tidigare presterat i ämnet...

18 januari 2011

En etagevåning med två rum och sovutrymme?

Foto: Djurrättsalliansen

Det är bara den 18 januari, men redan har vi fått en stark kandidat till årets mest vinklade, partiska och i allmänhet mest förvirrade tidningsartikel. Det är lokaltidningen Commersen som gör ett hyllnings- och jubelreportage om den svenska minkfarmningen, där man (bland mycket dum) levererar detta lilla mästerverk i grenen göra-guld-av-skit:
"Den svenska minken är friskast i världen och man lever i nygjorda burar som är som etagevåningar med två rum och sovutrymme."
Jag brukar ha något att säga om det mesta, men det enda jag kan säga om detta är att artiklen är skriven av peter@commersen.se.

Ny Europakampanj ska stoppa kosmetikatester på djur

EU överväger att skjuta upp förbudet mot kosmetikatester på djur. Det ska en ny europakampanj stoppa. Kändisar, politiker, kosmetikaföretag och medborgare i Europa uppmanas att stödja kampanjen genom att anmäla sig till den nya namninsamlingen - Säg NEJ till djurtestad kosmetika (www.djurensratt.se/nocruelcosmetics).

ECEAE, Europas ledande koalition av djurrättsorganisationer som arbetar mot djurförsök, har lanserat en ny kampanj för att stoppa försäljningen av hygienartiklar och kosmetika som har testats på djur. Kampanjen leds i Sverige genom medlemsorganisationen Djurens Rätt.

Från 2013 planeras EU förbjuda försäljning av alla nya kosmetika- och hygienprodukter som har testats på djur utanför EU. Men nu funderar beslutsfattarna på att skjuta fram datumet. Detta trots en kraftig opinion mot djurtestad kosmetika och ett redan existerande förbud mot att utföra djurtester för kosmetika inom EU. Om förbudet mot försäljning fördröjs kan det innebära ytterligare 10 år. Det innebär att tiotusentals kaniner, marsvin, möss och råttor kommer att injiceras, gasas, tvångsmatas och dödas för kosmetika som säljs i EU.

Michelle Thew, verkställande direktör för ECEAE säger:

– Inga djur ska behöva lida för nya kosmetiska produkter som säljs i Europa. Tillsammans kan vi visa allmänhetens motstånd mot djurtestad kosmetika och uppmana Europaparlamentet att rösta emot en försening av detta förbud. Underteckna ECEAE:s namninsamling och säg NEJ till djurtestad kosmetika i Europa.

Cecilia Mille, internationellt ansvarig på Djurens Rätt, tillägger:

– Det finns ett brett folkligt stöd för att kosmetikatester ska upphöra. På vår hemsida kan du stödja kampanjen och genom vår hemsida sminksmart.se får du hjälp att välja icke djurtestade produkter.

www.djurensratt.se/nocruelcosmetics

16 januari 2011

Varför vargjakt?

"Från att vargen varit i det närmaste utrotad i Sverige har vargstammens tillväxt varit upp mot 15 procent per år. [...] Tillväxten har dock skett från ytterst få individer, närmare bestämt tre vargar från början av 1970-talet. Det finns därför på grund av inavel varg med bland annat skador på ryggkotor, hjärt- och njurfel. [...] Under allt för många år gjordes allt för lite för att möta det som är det verkliga hotet mot livskraftiga stammar: de svenska vargarnas genetiska problem. Därmed sveks miljöintresset. Det ändrar jag och regeringen nu på. [...] Regeringen tar krafttag för friskare vargar."
Miljöminister Andreas Carlgren motiverar i Svenska Dagbladet den pågående vargjakten.

"Förra året menade Carlgren att det var nyttigt för vargstammen att reduceras med jakt. Hans resonemang var skrattretande. Nämligen att man genom slumpvis skytte skulle kunna åstadkomma en genetisk förbättring av den svårt inavlade vargstammen. Alla de 28 vargar som fälldes förra året visade sig vara genetiskt friska och således just sådana vargar som skulle ha sparats, om det nu var genetiska förbättringar man var ute efter. Eftersom Andreas Carlgren omöjligt kan vara så korkad att han trodde på sin egen motivering för vargjakt så finns bara en förklaring. Han ljög."
Jan Guillou i Aftonbladet.

"Den officiella motiveringen till jakten är, hur konstigt det än kan låta, att vargarna ska bli friskare – och fler. Men förra året sköts ingen genetiskt defekt varg. Inte en enda."
Lena Mellin, också hon i Aftonbladet.

"Blir vargar skjutna för att de har dåliga gener eller för att de är de första du får syn på?"
Joseph Hennon, talesperson för EU:s miljökommissionär Janez Potocnik, i Dagens Nyheter.
"Vi vill skjuta någon av de vuxna vargarna för att förhindra en föryngring nästa år. Det kan låta otrevligt för många, men vi vill försöka få en situation där vi kan bedriva jakt på annat vilt i området mer ostört."
Jägaren Henrik Widlund i Aftonbladet.

14 januari 2011

Fler djur i djurförsök i Linköping

I dagens Corren går det att läsa att Linköpings universitet satsar för att hävda sig internationellt inom forskning och därför planerar man att kraftigt utöka sin djurförsöksverksamhet. På grund av detta ska två nya anläggningar tas i bruk till 2013.

I Corren säger Mats Hammar, dekanus på Hälsouniversitet, att han är medveten om att djurförsöksverksamheten är kontroversiell men att "regelverket kring försök med djur nästan är tuffare än kring forskning där människor är inblandade". Och vidare att "djuren blir mycket väl behandlade".

Ett exempel på de djurförsök som utförs i Linköpings universitet är de som under 2010 gjordes för att studera läkningen av senor.

I försöken skärs hälsenan av på ett bakben. Två dagar därefter hängs råttan upp i svansen så att den bara kan stödja mot burgolvet med framben och framkropp. Råttorna i försöken är indelade i fyra grupper. Två grupper ska hållas upphängda i svansen i 5 respektive 14 dagar. De plockas ner 30 minuter per dag då de tvingas springa på löpband. De två andra grupperna hålls upphängda hela tiden, i 5 respektive 14 dagar.

De upphängda råttorna kan inte äta, sova, putsa eller röra sig naturligt och de hålls ensamma hela tiden.

Det är alltså detta som är ett regelverk som nästan är tuffare än forskning kring människor, och en verksamhet där djuren blir mycket väl behandlade.

Mer i morgondagens Corren, där vi är med och kommenterar det hela.

Djurens Rätt sammanfattar lagändringar för djuren 2010: små, små steg framåt...

Foto: DRinfo
Årsskiften är inte bara en tid för att sammanfatta året som gått och planera (och lova) saker inför året som kommer, det är också en favorittid för att låta diverse lagändringar träda i kraft.

Årsskiftet 2010/2011 innebär till exempel att en EU-bestämmelse om minkburar träder i kraft. Alla burar i EU ska nu ha samma minimimått, och det betyder att de flesta svenska minkfarmer fått bygga om sina burar. Förändringen är minimal och har ingen betydelse för minkarna (fem centimeter på höjden och tio centimeter på längden, ungefär). Däremot innebär kravet på ombyggnad att en stor del av Sveriges farmer kommer klappa igen. Enligt SPR kan det vara så lite som 50 minkfarmer kvar 2011. Tyvärr är det många som samtidigt bygger ut, så antalet minkar minskar inte lika mycket som antalet farmer.

Under 2010 har vi sett en hel del små förändringar i lagarna som rör djur. Mycket av det är sådant som Djurens Rätt drivit på för länge, och vi passar på att fira flera små, små segrar.

1 april kom nya regler för djurtransporter. Lite högre krav på ventilationen, och helt nya regler för strutsar infördes. Det har hittills helt saknats för dessa känsliga djur, som förstås inte borde transporteras alls. Strutsar har svårt att hålla balansen på vingliga transporter, och honornas ägg kan gå sönder inne i kroppen om de får kraftiga stötar.

1 juli kom nya EU-regler för kycklingar i köttproduktionen. Med de nya reglerna får kycklingarna äntligen lite större rätt till en naturlig dygnsrytm; de ska ha minst fyra timmar sammanhängande mörker per dygn under större delen av sitt korta liv. Det tar inte bort det fruktansvärda lidandet i kycklingindustrin, men nu får kycklingarna åtminstone stänga ögonen och vila från eländet några timmar varje natt. Samma datum kom nya regler för tävlingar med djur. Positivt är att en veterinär måste finnas på plats vid skadedrabbade hästtävlingar som dressyr och reining.

Sedan 1 augusti 2010 ska alla hästar dagligen få röra sig fritt i sina naturliga gångarter, helst i en hage. Taggtråd blir också förbjudet i hästhagar. Sedan tidigare har alla hästar rätt att få utlopp för sitt sociala behov. Samma datum förbjöds all handel med sälprodukter inom EU, en enorm seger för den globala djurrättsrörelsen.

2010 firar vi också att det blivit förbjudet med high-grading inom fisket i hela EU. Miljoner fiskars liv lär sparas tack vare att det nu är förbjudet att kasta ut fångade, ofta döda, fiskar, bara för att man vill fylla fartygets kvot med större och dyrbarare exemplar av samma art. Sen är det en annan historia att det knappast går att kontrollera att reglerna följs. Det är fortfarande tillåtet, och vanligt, att fiskar av ”fel” art kastas tillbaka döende, för att de inte får tas i land. Istället fångas nya fiskar av lagliga arter för att malas ner till djurfoder.

Visst önskar vi att det gick fortare framåt. Men vi får inte heller missa att uppmärksamma att det trots allt är en del som går i rätt riktning för djuren.

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

12 januari 2011

Svenskt-finskt samarbete

Tisdagen den 11 januari var representanter från finländska organisationen Animalia på plats i Stockholm för att tillsammans med Djurens Rätt diskutera gemensama frågor, erfarenheter och framtida kampanjer. På bilden flankeras Animalias Katti Pulli och Salla Tuomivaara av Djurens Rätts verksamhetschef Benny Andersson, ordförande Camilla Björkbom och Cecilia Mille, internationellt ansvarig.


Beklagar bildkvalitén. Alla kameror var på uppdrag, så det blev till att fotografera med telefonen.

11 januari 2011

Vegucated

En dokumentär om tre tämligen köttfixerade amerikaner som ska äta veganskt i sex veckor - och som får en inblick i var köttet de äter kommer från - kan det vara något? Premiär under våren 2011, och mer om filmen finns här.

Filmtipset: "Splice"

För nästan exakt ett år sedan bloggade vi om boken "This Will Change Everything: Ideas That Will Shape the Future". I boken skriver zoologen och genetikern Richard Dawkins att det som skulle kunna "förändra allt" är att gränsen mellan människor och de andra djuren skulle suddas ut. För vad skulle då hända med de enorma skillnader vi gör mellan djuret människa och de övriga djuren.

Ett av Dawkins scenarier är att vad som skulle hända om vi konfronteras med en varelse som är till hälften människa och till hälften djur. Och det är just detta vi konfronteras med i filmen "Splice". Det är ingen ny film, men ny på dvd. Och veckans film på Lovefilm dessutom (se där, lite gratisreklam).

Upplägget är att två forskare (spelade av Adrien Brody och Sarah Polley) experimenterar fram en varelse som är hälften människa och hälften annat djur (lite osäkert vad, eller så missade jag det). Och sedan händer det en massa spännande saker, som jag inte går in på här. Men filmens idé är intressant att fundera över - även om filmen själv tyvärr inte gör det.

Men det som är intressant att fundera över är hur de behandlar varelsen, som får namnet Dren, och hur vi som betraktare ser på "den". Ibland är det mer en människa, andra gånger mer som ett djur. Om vi lekar med tanken att det vore på riktigt – hur skulle vi då resonera?

Skulle vi anse att varelsen hade grundläggande rättigheter som en människa? Eller ungefär hälften av våra rättigheter? Eller skulle vi se varelsen som ett djur, och därmed frånta den i princip varenda rättighet som finns? Och vilka praktiska konsekvenser skulle det få om den gräns mellan djuret människa och vartenda annat djur på hela planeten suddades ut?

Detta är väldigt intressant att fundera över, och det är väl just svaren på dessa frågor som Richard Dawkins menar skulle kunna förändra allt. "Splice" är spännande och snyggt gjort, men några större frågor ställer den tyvärr inte. Och förändra något tror jag inte den kommer att göra. Men jag har gärna fel.

10 januari 2011

If you love something, you don’t kill it

Jag har haft detta i min inkorg alldeles för länge... Texten nedan är ofantligt fin, och den är skriven av Jim Sinclair, en amerikansk aktivist med autism som bland annat varit med och startat Autism Network International - läs mer om Jim Sinclair på Wikipedia.

Texten är ett svar till Temple Gradin en autistisk kvinna som varit en av de mest inflytelserika personerna i USA när det gäller djurs välfärd vid slakt, och hon har gjort väldigt mycket för att reducera lidandet hos de djur som blir till mat. Mer om henne finns på http://www.templegrandin.com/.

På hennes Wikipedia sida finns detta citat: "I think using animals for food is an ethical thing to do, but we've got to do it right. We've got to give those animals a decent life and we've got to give them a painless death. We owe the animal respect." Jim Sinclairs text är ett svar på detta. Det är lite långt, men väl värt din tid. (Texten finns på ett par olika platser runt om på nätet, bland annat här).

"If you love something, you don’t kill it.

Love is not killing. If you know what another being feels - not just how you feel when you touch it - then you know that living things want to remain alive. It doesn’t matter if they’re not afraid of death before they know what’s going to happen to them. In the moment when the killing happens, they know, and they want to stay alive. I have seen this, and I have felt death happen. I haven’t seen as much of death as someone who is obsessively drawn to slaughter factories, but I’ve seen enough to know.

Life does not consent to be killed. I don’t need a Ph.D. in animal science to recognize that. Dying as a natural process is not the same as killing a healthy living creature. I have witnessed sudden death from injury, and gradual death from aging or disease. They’re not the same. (I have not witnessed deliberately inflicted death, because I will not stand by and allow killing to happen in my presence.)


It’s irrelevant if a middle-aged scientist can say that she doesn’t fear death, that she understands it as a natural part of life. Almost all the beings whose lives she helps end are immature or just barely mature. Almost none of them are close to natural death. They’re not ready to die. If someone were to shoot or stab or electrocute the middle-aged scientist today, she might find that she’s not ready to die either. If you understand life, you know that it wants to continue. If you feel life throbbing under your touch, you know it’s desecration to set your hand to stop that living pulse. If you love something, you don’t kill it.

There’s a special technique involved in tying a hangman’s noose so the victim is killed instantly by a broken neck, rather than slowly by strangulation. I suppose it’s part of a hangman’s professional expertise to learn to tie this knot properly. That expertise doesn’t make the hangman a caring or compassionate person. The hangman’s knot, the guillotine, the electric chair, the gas chamber, and the lethal injection were all designed to make deliberately inflicted death less painful to the victim. But I’ve never heard the inventors or the users of these technologies hailed as great humanitarians. I’ve never heard them praised for their great empathy toward the lives they’ve ended.

Certainly it takes some ingenuity to invent new equipment. I’m a pretty smart person, but my expertise with knots is limited to being able to tie my shoes, to make a slip knot and a square knot. I tie these knots the way others taught me to tie them; I’ve never invented a new kind of knot by myself. If I were to try to design a knot that could quickly and painlessly kill someone, I’d never be able to figure it out. Whoever invented that knot had a type of mechanical creativity and skill that I don’t have. But if I did have it, I’d use it for other purposes. I wouldn’t need to invent a way to kill with a knot, because I would never be willing to participate in any way in killing a bound and defenseless person.

Skill and ingenuity are not the same as empathy and caring. And love is not the same thing as killing. If you love something, you don’t kill it. It’s as simple as that."

7 januari 2011

De första dagarna i januari

De första dagarna i januari har kommit och gått. Egentligen har undertecknad semester, så här kommer ett par intressanta saker som skrivits, sagts och hänt i väldigt kortfattad form.

***
"Det är enkelt för Djurrättsalliansen att filma upprörande bilder som får stor genomslagskraft i media och i samhället, men den djupgående debatten uteblir och kunskapsluckorna gör att botten inte nås. Det blir ett skrap på ytan att ställa en individ, Lars Hultström på Blackstaby gård, till svars för en hel näring."
Jordbruksreportern Susanne Gäre i GP. Och jag tog med detta för jag tyckte det var intressant i relation till vad vi diskuterat här i bloggen de senaste dagarna – om svårigheten i att diskutera grundproblem.

***

Sajten IQ2 har lagt ut en debatt med rubriken "Don’t Eat Animals" på sin sajt. Deltar i debatten gör bland annat filosofen Peter Singer och Heather Mills. Ljudet från debatten finns att lyssna till för alla, men för att se videon krävs det att du är medlem på deras sajt. Har inte hunnit lyssna en själv, så jag kan inte go i god för vad som sägs. Men det är onekligen kul att dagens teknik gör debatter som dessa tillgängliga för så många fler än de som har möjlighet att närvara rent fysiskt.

***

Ett stort grattis till Björn Gadd och bloggen Vegankrubb som vann omröstningen Årets Veganblogg 2010. Väldigt välförtjänt! Mer om tävlingen på http://aretsveganblogg.se/

***

Det här med rapporterna om döda djur som trillar ner från himlen eller flyter iland från havet, vad ska man tro och tänka om det egentligen? Enstaka händelser utan samband ? Eller något annat? Här är en sammanfattning via Google Maps.

***

Ni missade väl inte DN den 4 januari, där vi kunde läsa om Petra Medes fina val av intervjuplats?

*** 
"Once mocked as a fringe diet for sandal-wearing health food store workers, veganism is moving from marginal to mainstream in the United States."
Spännande artikel om veganismens framfart i USA från Washington Post. Och som en händelse dök det bara några dagar senare upp en likande artikel om Tyskland och Berlin.

***

Vidare kan vi konstatera att det förs en intressant diskussion om Centerparitet (och nej, då menar jag inte Stefan Hanna – även om vi i en debattartikel rörande honom får veta att Uppsala infört en vegetarisk dag i veckan på sina skolor).

Diskussionen har handlat om var ett i opinionssiffrorna dalande Centerparti ska ta vägen, och på åtminstone två platser har Centerpartiet och djuren diskuterats. Dels är det Ulla Andersson som på ledarplats i TTELA skriver:
"Centerpartiets möjligheter till överlevnad har en annan färg, den gräsgröna färgen, med ett spektrum fyllt med viktiga och engagerande frågor. Centerpartisterna ska utnämna sig själva till det äkta gröna partiet i alliansen och lägga mycket pengar från den välfyllda partikassan på ett djupgående engagemang för klimatfrågor, för ekologiskt odlad mat, för närproducerat, för återvinning, för miljöfordon, glesbygdens överlevnad – listan kan göras hur lång som helst. Till den kan också bifogas den fråga som inget parti äger, nämligen djurens rätt. Sverige har en bra djurskyddslag som alla ställer sig bakom men hur bra följs de lagar och regler som gäller? Här kan Centerpartiet hitta en nisch och lansera sig som det miljöinriktade parti deras väljare ändå tycker partiet ska vara – och stå för."
Maria Lernfelt på ledarplats i GP är inne på samma spår, och tycker att Centerpartiet bland annat ska lyfta djurskyddsfrågan

Jag tycker detta är intressant, utifrån att det är spännande att djuren faktiskt tas med i diskussionen om hur ett borgerligt partis politik ska bedrivas på ett sätt som skulle öka deras inflytande i politiken.

***

Bloggen The Animal Day innehåller några alldeles fantastiska bilder från organisationen Animal Equalitys verksamhet: http://theanimalday.blogspot.com/. Och på Boston Globes "The Big Picture" finns enorma bilder från översvämningarna i Australien, som både visar upp djurens utsatthet och fina insatser för att hjälpa dem: http://www.boston.com/bigpicture/2011/01/australian_flooding.html

***

Ett fint tips är att 10 kronor av försäljningen av diktsamlingen "I mitt hjärta" bland annat går till Djurens Rätt: https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=50320

***

Någon gång funderat på veganost? Här är intressant artikel om vegosten Daiya med den underhållande rubriken "At last: a vegan cheese that's good".

***

Delfinen Misty öde har fängslat många under början av januari 2011. Här är en upplyftande film om hur hon ändå fått det lite bättre. Inte bra, men lite bättre: http://www.youtube.com/watch?v=Kk4sYX9Bol8

Och apropå delfinerna i Taiji så återkommer vi snart i bloggen med mer om detta.

***

Med detta tackar vi för nu, och återkommer snart med mer. Vi ses och hörs under 2011!

1 januari 2011

Mer av och med Jonathan Safran Foer

Kan du inte få nog av Jonathan Safran Foer? Inte jag heller! I klippet nedan pratar han om sin bok Eating Animals och om vårt djurätande i nästan en timme. Väldigt sevärt.