15 december 2011

Oveganska chokladbananer

Idag var det julfika på Djurens Rätts kansli. Först hade jag tänkt göra mockarutor med saffran. Sedan någon brittisk kaka med julmust som jag hittade i DN. Men så damp ett recept på fantastiska chokladbananer upp i bloggen Vego Inspira... Så, för andra gången någonsin (första gången var 6 november 2009) - och troligen sista - kommer här ett recept i denna blogg (jag har ju tidigare klagat på att det finns en miljard vegobloggar som skriver om mat, men alltför få som skriver om djurrätt).

Eller recept och recept - det är egentligen bara att smälta choklad och lägga i lagom stora bananbitar. I Vego Inspiras recept är det en matsked smör i chokladen, men den glömde jag... Och till det oveganska då: jag tänkte pimpa chokladbananerna med strössel. Tog ett vi brukat köpa, som varit kosher - men kollade ändå en extra gång efter siffrorna 120 för att vara säker. Nej, inget. Bra.

Men de jäklarna hade skrivit "Karmin" i innehållsförteckningen. Det fanns inte där förut, och jag tittade bara efter E120. Så andra gången någonsin jag klämmer ut mig ett recepet - ja, då blir det inte ens veganskt. Vilken flopp. Det blir 15 minuter i skärselden för mig när jag dör.

Men det finns ju annat strössel än det på bilden. Och jag skulle kunna tänka mig att hackade nötter vore gott. Kanske kokosflingor?

12 kommentarer:

  1. Störigt X) Löss gömmer sig både här och där.. Jag tror att silverkulor är veganska, en sorts strössel är det. Är inte 100 på att de är bra men tror det. Definitivt inga löss iaf.

    SvaraRadera
  2. Bollarna ser goda ut! Som djurrättsvegan har jag inget emot att äta E120. Jag tror inte att cochineal, eller några andra löss, kan känna smärta eller något annat heller. Karmin är likvärdigt med färgämne från rödbetor. Vi borde slappna av kring E-nummer och fokusera på de frågor som gör verklig skillnad och där vi är säkra på att produktionen skadar djur.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att kokosflingor skulle passa jättebra! :D

    SvaraRadera
  4. Anonym, absolut en poäng. Jag tror inte att ett envetet undvikande av vissa e-nummer ökar möjligheterna att sprida djurrättsbudskapet. (Å andra sidan sidan känns det trevliga med färgämne från rödbetor än från mosade löss.)

    SvaraRadera
  5. Anonym - Personligen känner jag inte att det är okej att döda löss heller. Jag tycker det känns elakt och taskigt, framförallt onödigt. Man kan lika gärna använda sig av andra färgämnen.

    Jag tror inte heller e-numrerna gör någon speciell skillnad i världen om man äter dem eller inte, men för mig känns det bra att försöka undvika dem någolunda iaf. Jag gillar inte tanken av att min mat har någonting att göra med de fruktansvärda industrierna jag kämpar emot. Även om det bara är någon lite, minimal restprodukt som finns i brödet så känns det ändå äckligt.

    SvaraRadera
  6. Onödigt är väl ordet tycker jag, det finns ju andra och bättre sätt.

    Det negativa jag ser i detta är att fokuserande på e-nummer gör att det framstår som väldigt krångligt att välja vego. Det viktigaste måste vara att så många som möjligt väljer så nära veganskt som möjligt (säg 85%), inte att ett fåtal äter så veganskt som det bara gör (101%).

    Naturligtvis handlar det också om vad man vill stoppa i magen, självfallet.

    SvaraRadera
  7. Alltså, jag slås återigen av hur skumma vi människor är ... HUR kom de på att man ska använda LÖSS i mat? hm hm
    Så Karmin = löss?

    Jag håller med peter om att bättre att de flesta människor äter 85 % veganskt än att några få äter 101 % veganskt. Själv äter jag nog 95 % veganskt så jag får väl känna mig ganska nöjd då. :) Men kämpar varje dag för att nå 100 % ! För djuren! Stora som små.

    SvaraRadera
  8. Mitt svenska språk tog en paus där, blev ett märkligt stycke i mitten.

    Poängen: att det viktiga måste vara att så många som möjligt äter så veganskt som möjligt, inte att ett mindre antal personer äter så veganskt som det bara går. Hellre 100 personer som äter vegomat men "fuskar" med animaliska e-nummer och d-vitamin från ullfett, än 25 som är veganer till 101%. Det senare är möjligen "bättre" är ett ideologiskt perspektiv (djur är inte mat), men knappast ur ett praktiskt.

    SvaraRadera
  9. Lina, karmin kommer från kochenillsköldlusen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kochenillsk%C3%B6ldlus). Vanligtvis står det E120 i innehållsförteckningen istället för karmin.

    SvaraRadera
  10. Flera har skrivit att det är onödigt att äta karmin, att det inte känns okej och att även om det är ok så ändå "fuskigt" på något vis.

    Jag håller inte med. Det finns inget problem över huvud taget med att äta karmin från löss. Löss kan inte känna smärta. Det är inte fusk på något vis. Den som är djurrättare kan äta hur många löss som helst med perfekt gott samvete.

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Anonym - vad får dig att så bergsäkert uttala dig om lössens förmåga att känna smärta? Det är inte en avgjord fråga.

    Här är en förvånansvärt bra text om saken, med många intressanta referenser för den som vill ta reda på mer.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pain_in_invertebrates

    Bara för att vi lever i en djurförtryckande värld och det är väldigt svårt att undvika att vara del av djurutnyttjandet så tycker jag inte vi ska delta i att göra förenklande scheman om de andra djuren. Det är så mycket vi inte vet.

    Jag upplever det som taktiskt att inte prata om E-nummer med icke-veganer och att inte vara alltför strikt med det. Men det är ett politiskt övervägande, det säger ingenting om vad lössen känner.

    SvaraRadera
  12. Lina F: Jag har aldrig hittat någon forskning som övertygande argumenterar för att insekter kan känna smärta. Har du mer konkreta referenser (inte wikipedia) så läser jag gärna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.